Născut la data de 07.10.1934, într-o familie de intelectuali, Dan Lubenescu a fost un pasionat alpinist în anii tinereţii. A îndrăgit muntele din copilărie şi a început incursiunile montane devreme, începutul studiilor universitare prinzându-l deja ca "alpinist în lotul naţional, cu multe premiere în pereţii munţilor Bucegi, Făgăraş, Retezat, cu multe ture de iarnă".

A fost, poate, "cel mai bun cunoscător al zăpezii depuse pe pantele munţilor, al staticii şi dinamicii acesteia".

Numele său se leagă de traversarea în premieră (1956) a peretelui Văii Coştila, de la vest la est (alături de Walter Kargel şi Vasile Bârlea) sau de realizarea traseelor Fisura Galbenă (1953), Rosculeţ (1957, alături de I.Bârgeagă), Creasta Ascuțită şi Gemenele I din Retezat (1960, alături de Abel Rițișan).

dan lubenescu

Dan Lubenescu, 1965, sursa foto giaro.wordpress.com

După studiile de geologie s-a dedicat profesiei, având "biroul în teren, specializat în prospectarea mineralelor grele, rare şi preţioase". A căutat aur în pâraiele Apusenilor îmbinând pasiunea cu rigurozitatea ştiinţifică. A participat constant la explorările de pionierat speologic conduse de Marcian Bleahu.

A fost un fotograf talentat şi-un "artizan excepţional care îşi petrecea iarna meşterind cu migală echipament pentru campaniile de teren din vară". Imaginile şi în special panoramele sale au încântat constant privitorii de-a lungul anilor.

S-a stins din viaţă la 19.06.2012.

Surse:
- Radu Ţiteica, Niculae Baticu, "Pe crestele Carpaţilor", Editura Sport Turism, 1984
- giaro.wordpress.com/2013/04/10/dan-lubenescu
- giaro.wordpress.com/2013/04/10/dan-lubenescu-asa-cum-l-am-cunoscut-eu
- observatorul.com

Brânduşa & Marius

Fără comentarii pentru “Dan Lubenescu”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor