Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Dan Lubenescu

Născut la data de 07.10.1934, într-o familie de intelectuali, Dan Lubenescu a fost un pasionat alpinist în anii tinereţii. A îndrăgit muntele din copilărie şi a început incursiunile montane devreme, începutul studiilor universitare prinzându-l deja ca "alpinist în lotul naţional, cu multe premiere în pereţii munţilor Bucegi, Făgăraş, Retezat, cu multe ture de iarnă".

A fost, poate, "cel mai bun cunoscător al zăpezii depuse pe pantele munţilor, al staticii şi dinamicii acesteia".

Numele său se leagă de traversarea în premieră (1956) a peretelui Văii Coştila, de la vest la est (alături de Walter Kargel şi Vasile Bârlea) sau de realizarea traseelor Fisura Galbenă (1953), Rosculeţ (1957, alături de I.Bârgeagă), Creasta Ascuțită şi Gemenele I din Retezat (1960, alături de Abel Rițișan).

dan lubenescu

Dan Lubenescu, 1965, sursa foto giaro.wordpress.com

După studiile de geologie s-a dedicat profesiei, având "biroul în teren, specializat în prospectarea mineralelor grele, rare şi preţioase". A căutat aur în pâraiele Apusenilor îmbinând pasiunea cu rigurozitatea ştiinţifică. A participat constant la explorările de pionierat speologic conduse de Marcian Bleahu.

A fost un fotograf talentat şi-un "artizan excepţional care îşi petrecea iarna meşterind cu migală echipament pentru campaniile de teren din vară". Imaginile şi în special panoramele sale au încântat constant privitorii de-a lungul anilor.

S-a stins din viaţă la 19.06.2012.

Surse:
- Radu Ţiteica, Niculae Baticu, "Pe crestele Carpaţilor", Editura Sport Turism, 1984
- giaro.wordpress.com/2013/04/10/dan-lubenescu
- giaro.wordpress.com/2013/04/10/dan-lubenescu-asa-cum-l-am-cunoscut-eu
- observatorul.com

Brânduşa & Marius

Cotizație club

Cotizația se poate plăti online în contul RO64BTRLRONCRT0345072901 în cuantum de 60 lei (40 lei pensionari). Nu uitați sa menționați numele și sa trimiteți dovada plății prin email la

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:10, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:46, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria