Ladislau Karacsony s-a născut în Braşov la 21 ianuarie 1933. În copilărie a colindat împrejurimile Braşovului iar la 15 ani s-a înscris în asociaţia Spartac participând la excursii şi escalade. În 1953 a participat la primul campionat de căţărătură iar în anul următor, militar fiind, a fost legitimat la secţia de alpinism a asociaţiei C.C.A. (ulterior C.O.B. şi A.S.A. Braşov) unde a activat până în 1965. După aceea, o scurtă perioadă de timp, a fost înscris la secţia de alpinism a clubului Dinamo Braşov.

Ladislau Karacsony

Sursa foto climbromania.com

Ladislau Karacsony a fost interesat atât de activităţile de club cât şi de cele competiţionale în perioada de aur a alpinismului românesc. A fost implicat în toate concursurile, campionatele şi alpiniadele din anii '50-'60, etape de iarnă şi de vară, câştigând numeroase titluri de campion alături de coechipieri. A participat la un număr impresionant de premiere alpine (peste 40) fiind cap de coardă sau secund, majoritatea alături de Aurel Irimia, Matei Schenn şi Emilian Cristea, dintre care:

În Bucegi: traseul Lespezile, grad V A (peretele Văii Albe); Muchia Pintenului Văii Albe, grad IV A; traseul Victor Măciucă, grad V A (muntele Tătaru Mare); traversarea Lespezilor grad V A (peretele Văii Albe); Muchia estică a Turnuleţului, grad IV A; Muchia din Santinela Blidului Uriaşilor, grad IV B; traseul 23 August (VI B), traseul Hornul Mare de la Izvor (IV B), Muchia sudică (V A), traseul Genţiana (grad V B), traseul 25 Octombrie (grad V B), traseul Floarea de Colţ (V B) în peretele sudic al Clăii Mari; traseul Hornul Agăţat (grad V B) şi Faţa sud-vestică (grad V B) în peretele Urlătorii Mari; traseele nr. 1, nr. 2, nr. 4, nr. 5 şi Muchia Înaltă în Peretele cu Florile, Brîul lui Răducu; traseul Colţul Moşului, grad IV A (Morar); traseul Faţa cu Ferestre, grad IV A (Turnul Mălăeşti).

În Piatra Craiului: traseul Umărul Padinei Popii, grad V A (Turnul Mare al Dianei) şi Hornul peretelui central, grad IV B (Padina închisă).

În Cheile Bicazului: traseul Pintenul lui Cătălin, grad V B; traseul Pintenilor, grad VI A; Fisura Strungii cu Mesteceni, grad V B; traseul Vânătorilor de munte, grad IV B (Turnul Bardosului).

În Cheile Nerei: traseul Comorilor, grad V A.

În Munţii Retezat: traseul nr. 1, grad IV B (creasta Gemenele ) şi traseul nr. 2, grad IV B.

În Cheile Turzii: peretele Scoruşului, grad IV A.

Trasee de iarnă:

- 1955: parcurgerea crestei Carpaţilor Meridionali. Echipa C.C.A. formată din Aurel Irimia, Ladislau Karacsony şi Emilian Cristea a plecat de la Băile Herculane duminică 20 februarie 1955 şi a ajuns la Sinaia în ziua de 26 martie.
- 1956 - traversarea Munţilor Rodna - Suhard - Căliman (Aurel Irimia, Ladislau Karacsony ş.a.);
- 1957 - traseul Santinela Văii Cerbului (Aurel Irimia, Matei Schenn, Ladislau Karacsony, Emilian Cristea).

În Bulgaria a urcat în 1963 traseul Peretele Negru, grad VI B (alături de Dumitru Chivu).

Pentru întreaga sa activitate, Ladislau Karacsony a primit în 1964 titlul de maestru al sportului în alpinism.

Adaptare după "N.Baticu, R.Țițeica, Pe crestele Carpaţilor, 1984"

Fără comentarii pentru “Ladislau Karacsony”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor