Născut în Sibiu la 19 octombrie 1933, Matei Schenn și-a început activitatea sportivă în anul 1950 la clubul Voinţa-Sibiu, unde a practicat atletismul, înotul şi turismul. S-a dedicat însă alpinismului, sub îndrumarea antrenorului Toma Boerescu.
În 1955, s-a transferat la secţia de alpinism a clubului C.C.A., unde îl are ca antrenor pe Emilian Cristea.
Participând la alpiniade şi campionate cu această asociaţie, a câştigat mai multe titluri de campion național la alpinism sau căţărătură.
A organizat şi condus, în cadrul selecţionatei M.A.N., expediţia în Pamir U.R.S.S. în 1974, cînd s-a realizat şi o premieră. A activat ca instructor la toate şcolile organizate în cadrul M.A.N. şi ca monitor la şcolile naţionale organizate de F.R.T.A. Ca metodist, a adus contribuţii la elaborarea regulamentelor de competiţii şi clasificări la alpinism. În perioada 1970-1974 a fost secretar al Colegiului de antrenori şi competiţii. Din 1974 a fost secretar al Comisiei Centrale Tehnice de Alpinism şi membru în Biroul Federal.
Şcoală de iarnă la cabana Caraiman cu instructorii Salvamont din perioada 1972-1974:
Paul Fozokoş, Dumitru Chivu, Matei Schenn, Emerich Joos-Tubi, Petre Bogoiu, Ioan Giurculescu (sus);
Avel Riţişan, Miklos Nagy, Mircea Opriş (jos). Sursa foto M.Ordean.
Colaborând cu ceilalţi alpinişti, colegi de asociaţie, a participat la efectuarea unor premiere alpine, din care menționăm:
- în Bucegi: Muchia Estică a Turnulețului (1957, alături de Ladislau Karacsony), Muchia din Santinela Blidul Uriașilor (1958, alături de Emilian Cristea și Aurel Irimia), traseul "Hornul Agățat" din peretele Urlătorii Mari (1959, alături de Emilian Cristea, Ladislau Karacsony, Petre Cristina), traseul "Floarea de Colț" din Claia Mare (1959, alături de Ladislau Karacsony);
- în Cheile Bicazului: Fața Mare din Polițele Bardosului (1963), traseele "Intersectat" (1967), "Armata" (1968);
- în Piatra Craiului: traseele "Turnulețul" din Padina Popii (1960, cu Emilian Cristea), Fisura Galbenă, Viesparului, Surplomba Hornului (1963);
- în Cheile Vârghișului: Santinela Peșterii, Turnul Porumbeilor (1971).
Matei Schenn a obţinut în anul 1969 titlul de maestru al sportului la alpinism.
Adaptare după "Pe crestele Carpaţilor", Niculae Baticu, Radu Țițeica, Editura Sport Turism, 1984