Piatra Craiului- intilnirea de simbata 8 februarie 2014

11 Feb 2014 14:18 #2023 de angela
In urma stirilor legate de distrugerea a doua refugii (Castelul Craitei si Butoi) si inflamarii spiritelor pe tema "ce se intimpla in PNPC", conducerea parcului a invitat la o dezbatere mai ales pe cei interesati care pot reprezenta cluburi si asociatii cu interes "turistic" in Piatra Craiului, simbata pe 8 februarie la Zarnesti.
Clubul nostru a fost reprezentat de Paul Tavsance (presedinte).

Filmul discutiilor se gaseste pe youtube, pentru cei interesati:
aici

articole referitoare la cele intimplate anterior, au fost publicate de presa locala brasoveana, de rfi si hotnews. Alpinet a dat stirea intilnirii pe newsletter (am primit-o azi pe mail). :mrgreen:

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
12 Feb 2014 10:07 #2025 de angela
a aparut si comunicatul PNPC:
aici

Urmarind discutiile de pe carpati.org, pe tema asta, am ajuns la site-ul asociatiei care si-a propus sa modifice legea/OUG care ne da atita bataie de cap si ne baga in sperieti pentru prezentul si viitorul nostru alpinistic: Alianta sport-natura (din care fac parte asociatii si persoane fizice interesate: aici .

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
12 Feb 2014 13:39 #2026 de Ilinca
Multumim, Angela, ca ne tii la curent cu problema aceasta care ar trebui sa ne intereseze pe toti in cel mai inalt grad, mai ales daca sunt temeri ca se poate extinde si in alte zone, ca de exemplu Bucegiul, unde ne recreem multi dintre noi we de we.

Din pacate comunicatul Parcului este mai mult un fel de minuta a discutiilor, fara vreo concluzie clara in ceea ce priveste punctul cel mai dezbatut: accesul pe traseele nemarcate, dar cunoscute si iubite de generatii de pasionati de munte. Am dedus de aici dar si din discutia cu d-ul Paul Tavsance (a carui prezenta la discutii ne-a bucurat, bine-nteles), ca deocamdata, singura varianta acceptabila de acces pe un traseu nemarcat este sa trimiti un e-mail administratiei Parcului cu 2-3 zile inainte de excursie, in care sa precizezi cine esti, unde si cand vrei sa mergi si cu cine. Apoi astepti cuminte si rabdator si cu speranta un raspuns favorabil, dat nu se stie pe ce criterii. Cu raspunsul favorabil (daca apare in timp util) tiparit si pus bine in rucsac pleci la drum si-l arati spre dovada la nevoie.
Evident, nu e clar ce faci daca te hotaresti brusc sa mergi la munte (ca se face vreme buna), daca te hotaresti asupra traseului la fata locului, in functie de factori obiectivi de moment sau daca vremea schimbata brusc te obliga sa alegi alt traseu nemarcat decat cel pentru care ai cerut permisiune, dintr-un mare ghinion.

Un alt aspect care ma ingrijoreaza este ca in tabara aparatorilor accesului pe nemarcate se pune foarte mare accent pe accesul alpinistilor la traseele de catarare de fapt si, prin urmare, exista riscul, daca se va acorda o derogare, cum speram sa se intample, sa se acorde numai pentru ei. Dar cu noi, ceilalti, care nu suntem alpinisti, si suntem mult mai multi, ce se intampla? Nu avem si noi acelasi drept de a parcurge branele, braurile, vaile accesibile fara coarda?

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
13 Feb 2014 08:05 #2027 de angela
in completare, ma adaug si pozitia CAR (membru in Alianta Sport-Natura), transmisa de delegatii CAR prezenti la intilnire si publicata pe site-ul CAR (dupa eveniment...): pozitia CAR .
O idee, transmisa de un coleg iubitor de munte "neafiliat", din cite stiu , este ca Floarea de Colt sa participe in aceasta "alianta" de modificare a legii, ca sa isi poate spuna cuvintul (transmisa via email si facebook).

O precizare, pentru cei care poate nu au urmarit nuantele exacte ale "discursului", mersul pe vai, brine, atit de neagreat si interzis de parc intra in categoria "trasee alpine" (alpinism!), ceea ce pare sa accepte Parcul este "escalada"(aia este de perete!, peste gradul 2 adica). Pentru dl Verghelet, aceea este de incriminat, escalada si traseul marcat pot sa traiasca... in anumite conditii, cel putin. deci ce facem noi, sau am vrea sa facem intra la alpinism.(de aceea delegatul FRAE a propus introducerea acelui cuvint ALPINISM in text, a si precizat, brine, vai - au clasificare de grad de dificultate, chiar daca nu UIAA... adaug eu, ci cel din sistemul "vechi" romanesc, 1A, 1B...) Sint trasee alpine, a se vedea cartile ( W Kargel, Em. Cristea, etc). Nici un alpinist nu va considera altfel, daca se gindeste la viitor/viitoarele generatii, acolo se incepe experienta alpina, acolo se initiaza iubirea de munte si natura.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
21 Feb 2014 11:57 #2034 de Ilinca
Am inteles, ai dreptate...uau, deci facem alpinism! Deja am mai crescut in ochii mei :)

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.172 secunde

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.