Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Căciula de Aur

În fiecare an, de regulă în luna decembrie, Clubul Alpin Floarea de Colţ organizează concursul de fotografie "Căciula de Aur". Având ca temă principală muntele, concursul se adresează, în principal, fotografilor amatori din cadrul clubului care au astfel ocazia să prezinte celorlalţi cele mai bune creaţii ale lor.

Participanţii trimit un set de zece imagini - în format digital - care sunt vizionate de către un juriu format din fotografi cu experienţă, membri ai clubului sau invitaţi din afara acestuia. Fiecare imagine este notată în funcţie de originalitatea subiectului şi utilizarea creativă a regulilor de compoziţie şi estetică fotografică.

Tematica acceptată cuprinde peisaje, imagini din natură, localităţi sau portrete din zonele de munte realizate, de obicei, în cadrul excursiilor Clubului sau drumeţiilor individuale.

Istoria concursului de fotografie începe odată cu apariţia Clubului Alpin Floarea de Colţ fondat de Emilian Cristea în anul 1977. Drumeţia montană şi pasiunea pentru fotografie s-au împletit armonios de-a lungul anilor. La primele ediţii, setul de concurs conţinea zece diapozitive color pe care concurenţii le predau juriului format din patru-cinci membri. Imaginile erau notate direct în sală pe parcursul prezentării într-o întâlnire dedicată special acestui eveniment.

La final, în festivitatea de premiere, fiecare dintre câştigători era invitat să-şi prezinte imaginile din setul de concurs. Se acordau trei premii în funcţie de punctajul obţinut, Căciula de Aur, Căciula de Argint şi Căciula de Bronz, uneori şi câteva menţiuni. În mod tradiţional, premiile constau în echipament de munte şi o diplomă, obicei care s-a păstrat până în prezent. La unele ediţii au fost şi premii speciale pentru cele mai bune fotografii din seturile participante având ca temă alpinismul, portretul, peisajul, fotografia macro sau fotografia alb-negru.

Printre fotografii cunoscuţi care au participat cu consecvenţă la jurizare s-au numărat cercetătorii speologi Marcian Bleahu şi Cristian Lascu, artistul fotograf Daniel Bădescu, fotograful Sorin Toma şi alpinistul Ion Ionescu Dunăreanu. Participarea la concurs era numeroasa astfel încât întâlnirea propriu-zisă de jurizare finală cu public era uneori precedată de o sesiune de precalificare. În unele ediţii ale concursului a existat o secţiune separată pentru amatori şi una pentru fotografi experimentaţi şi profesionişti.

Odată cu decăderea tehnologei diapozitivelor pe suport de peliculă, concursul a fost întrerupt în 2003 (ultima ediţie în care s-au mai prezentat diapozitive), fiind reluat zece ani mai târziu în aceeaşi formulă tradiţională folosind însă doar imagini în format electronic. Notarea imaginilor de către juriu nu se mai face în sala de proiecţie ci înaintea prezentării, imaginile fiind accesibile juriului într-un cont pe Flickr.

Odată cu reluarea concursului s-a încetăţenit şi obiceiul de a se acorda un premiu al publicului, pe baza numărului de voturi acordate seturilor de imagini. Concursul este deschis membrilor Clubului Alpin Floarea de Colţ şi invitaţilor acestora. Data şi regulamentul actualizat de organizare se publică pe site-ul şi forum-ul Clubului cu cel puţin o lună înainte de concurs.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Cotizație club

Cotizația se poate plăti online în contul RO64BTRLRONCRT0345072901 în cuantum de 60 lei (40 lei pensionari). Nu uitați sa menționați numele și sa trimiteți dovada plății prin email la

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:10, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:46, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria