Clubul Alpin Floarea de Colţ a fost înfiinţat în 1977 la iniţiativa lui Emilian Cristea. Nucleul de bază exista de mai mulţi ani sub forma unui grup format în jurul lui E.Cristea, cunoscut ca alpinist, scriitor şi fotograf. Activitatea s-a desfăşurat la început la Casa de Cultură Schiller apoi la Universitatea Populară Bucureşti. E.Cristea a fost preşedinte până în noiembrie 1982 când şi-a pierdut viaţa într-un accident regretabil.

Emilian Cristea

Emilian Cristea (colecţia Dan Vasilescu)

"Clubul nu este al meu, nici al tău şi nici al vostru, este al nostru, al tuturor iubitorilor de munte, de drumeţii, de natură."
E.Cristea

Continuitatea activităţii a fost asigurată de soţia sa, Hedda Cristea, alături de un colectiv format din Marieta Radu (responsabilă pentru sala de la Universitatea Populară), Dr. Marcian Bleahu (speologie), Gheorghe Epuran (schi), Constantin (Titi) Ruse (alpinism), Vasile Ciobăniţă (turism montan), Dan Vasilescu (alpinism).

Clubul a funcţionat fără personalitate juridică până în 1990 când s-au făcut demersurile pentru legalizare. Titi Ruse şi apoi Vasile Ciobăniţă s-au aflat în fruntea clubului cu ajutorul lui Cornel Stăncescu (vicepreşedinte) şi Iura Nistoroiu (secretar). Alături de ei, Gelu Arghiriade, Savin Munteanu, Dorin Gherman, Eugen Rusu şi mulţi alţii au condus oameni pe munte în drumeţii pe potecile din Carpaţi.

Odată cu abrogarea legii din 1924, în baza căreia clubul a fost legalizat, în anul 2000 a fost necesară re-înregistrarea clubului conform noii legi a asociaţiilor şi fundaţiilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Întâlnire în Cişmigiu, 1989

Întâlnire în Cişmigiu, 1989 (colecţia Angela Vasilescu)

Întâlnirile bilunare (la sala de conferinţe sau în parcul Cişmigiu) şi excursiile pe munte au continuat. Membrii şi simpatizanţii clubului au rămas împreună în mare măsură prin eforturile lui V.Ciobăniţă care a coordonat activitatea clubului până la trecerea sa în nefiinţă în 2012.

Dan Golopenţia şi apoi Paul Tavşance au preluat răspunderea întâlnirilor periodice şi a proiecţiilor pe teme montane la sala Brătianu a Universităţii Populare, cu sprijinul organizatoric al dnei. Geta Iftode şi tehnic al lui Andrei Anghel.

Între timp prezenţa în mediul virtual a devenit o necesitate şi a apărut şi-un forum de discuţii şi un cont pe Facebook prin efortul combinat al câtorva colegi: Florin Lăcătuş, Diana Şerban, Ilinca Ionescu, Andreea Vârjoghe. Angela Vasilescu şi-a asumat rubrica permanentă a forumului, care este aşteptată cu nerăbdare la fiecare început de săptămână şi anume "Cronica săptămânală".

O primă iniţiativă de legalizare a clubului a avut loc în 2012, din păcate nefinalizată. Apreciind efortul colegilor implicaţi în pregătirea documentelor la momentul respectiv, în 2016 un grup format din câţiva membri ai clubului au reluat procesul de re-înscriere a asociaţiei conform legilor în vigoare, lucru necesar din mai multe motive:

- Asigurarea continuităţii clubului
- Organizarea şi conducerea eficientă a clubului
- Desfăşurarea legală a activităţilor clubului
- Promovarea activităţilor clubului în comunitate
- Obţinerea unor avantaje pentru membrii clubului
- Protejarea numelui, a siglei, a istoricului clubului

În acest sens începând cu luna februarie 2016 când a avut o primă întâlnire formală a grupului de iniţiativă (întâlnire facilitată de Marian Ene) şi până în luna mai 2016 s-au derulat toţi paşii necesari acestui demers şi anume:

- Obţinerea disponibilităţii numelui asociaţiei de la Ministerul Justiţiei, respectiv "Asociaţia Club Alpin Floarea de Colţ Bucureşti" (Cristian Anghel)
- Redactarea Actului Constitutiv şi a Statutului (Cristian Anghel, Iura Nistoroiu, Vali Cozea)
- Semnarea, atestarea, depunerea actelor în instanţă
- Depunerea capitalului social iniţial în cuantum de 200 lei (Marian Curculescu)
- Obţinerea hotărârii definitive şi înscrierea în registrul instanţei
- Înscrierea membrilor şi alegerea conducerii asociaţiei conform statutului şi a regulamentului de funcţionare
- Obţinerea codului fiscal şi activarea contului bancar (Marian Curculescu, Valeriu Gorea)

Între timp s-a lucrat şi pentru redactarea regulamentului de funcţionare a asociaţiei (Cristian Anghel, Brânduşa Gal, Vali Cozea, Marius Curculescu), la definitivarea siglei asociaţiei pornind de la cea originală a clubului (Dan Viorel Popa) şi la realizarea paginii web (Marius Radu) la adresa www.floareadecolt.com ca o completare a prezenţei online alături de forumul deja existent şi pagina de Facebook.

În prezent, conform celor menţionate detaliat în statut, membrii şi simpatizanţii asociaţiei îşi propun să continue tradiţia clubului Floarea de Colţ prin diverse proiecte:

- Atragerea tinerilor în club şi promovarea drumeţiilor montane
- Organizarea de drumeţii montane
- Remarcarea traseelor turistice
- Activităţi de ecologizare
- Obţinerea unor facilităţi pentru membrii clubului vis-a-vis de transport, achiziţionarea echipamentului, a mijloacelor de documentare, etc.
- Organizarea de concursuri de fotografie

Menţionate în detaliu în Regulamentul de funcţionare, membrii beneficiază de drepturi cum ar fi:

- Participă la întâlnirile clubului
- Votează în Adunarea Generală
- Au dreptul să aleagă şi să fie aleşi în toate structurile de conducere
- Participă la activităţile clubului
- Folosesc patrimoniul clubului
- Beneficiază de facilităţile acordate membrilor

Îndatoririle membrilor clubului (detaliate în Statut şi Regulamentul de funcţionare):

- Plata cotizaţiei anuale
- Respectarea Statutului şi a Regulamentului de funcţionare
- Respectarea celorlalţi membri ai clubului
- Sprijinirea activităţilor clubului în măsura posibilităţilor

Condiţiile pentru a fi primit în asociaţie sunt următoarele (detaliate în Statut şi Regulamentul de funcţionare):

- Vârsta minimă 18 ani
- Completarea formularului de adeziune
- Plata cotizaţiei anuale

În mai 2016, după finalizarea formalităţilor privind re-înregistrarea clubului, asociaţia avea următoarea structură:

- Adunarea Generală: toţi membrii înscrişi
- Preşedinte: Valeriu Gorea
- Vicepreşedinte: Marian Ene
- Consiliu Director: Valeriu Gorea, Marian Ene, Diana Şerban, Marius Radu, Mihai Drumea, Mihail Cernat, Vali Cozea
- Secretar: Ilinca Ionescu
- Cenzor: Florin Dinescu

În prezent, februarie 2017, după Adunarea Generală din ianuarie 2017 asociaţia are următoarea structură:

- Adunarea Generală: toţi membrii înscrişi
- Preşedinte: Valeriu Gorea
- Vicepreşedinte: Angela Vasilescu
- Consiliu Director: Georgeta Iftode, Angela Vasilescu, Valeriu Gorea, Diana Şerban, Marius Radu, Gheorghe Nistoroiu, Gabriela Luiza Petre, Emil Georgescu, Valentin Mozes, Valentin Cozea, Andra Elena Francisco, Andreea Vârjoghe (membru supleant), Mihail Cernat (membru supleant)
- Secretar: Ilinca Ionescu
- Comisia de cenzori: Maria Zamfir (preşedinte), Mariana Danica (membru), Karmen Dicu (membru)

Asociaţia Club Alpin Floarea de Colţ Bucureşti încearcă astfel să pună bazele unei comunităţi de oameni care iubesc natura, muntele, drumeţia, fotografia, spiritul de echipă, prietenia şi buna-înţelegere.

Sala Brătianu, 2016

Sala Brătianu, Universitatea Populară, 2016

Fără comentarii pentru “Floarea de Colţ, trecut şi prezent”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor