Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Începuturile Clubului Floarea de Colţ

Pe la începutul anilor '70 funcţiona la Sala Dalles un club numit "Terra 2000" unde aveau loc conferinţe pe teme de geografie, istorie, ştiinţele naturii etc. Era un punct de întâlnire al personalităţilor din domeniile respective ca de ex. prof. Alexandru Roşu, prof. Marcian Blehu, Vasile Sencu şi alţii.

Se ţineau conferinţe, prezentări cu diapozitive, discuţii. Printre lectori se număra şi alpinistul maestru al sportului Emilian Cristea, care prezenta în diapozitive de format mare (6x6 cm) drumeţii şi alpinism în munţii noştri. Într-o zi din toamna lui 1975 vine la mine şi îmi spune "Cristi, la Casa de Cultură Friedrich Schiller se înfiinţează un club de drumeţie, vrei să vii şi tu?" Atunci am aflat că ideea constituirii acestui club a fost a ziaristei Christa Richter, săsoaică, ce activa la Casa de Cultură Friedrich Schiller şi care era îndrăgostită de drumeţie şi de munte.

Clubul s-a numit "Amicii Munţilor" şi l-a avut conducător pe Emilian Cristea (sau "Moşu" sau "Nea Emil" sau "Bosul" cum îl numeau prietenii şi cunoscuţii) timp de vreo doi ani şi jumătate. Nea Emil a acceptat conducerea acestui club spunându-i Christei "cu voi nemţii vom face treabă bună". La deschidere, când sala cea mare a Casei de Cultură Schiller a fost arhiplină (cam 100 de persoane), au fost mari şi tari două nemţoaice şi restul români, doritori de ieşire din cotidian, de drumeţie.

În acest timp s-au organizat din două în două săptămâni excursii pe munte, în special în Bucegi dar şi în Piatra Craiului, Piatra Mare, Ciucaş, Cumpătul şi săptămânal prezentări de excursii şi zone din ţară dar şi din afara graniţelor ei. La excursii se adunau în mod curent peste 40 de participanţi (la o excursie în Piatra Craiului pe Valea Crăpăturii au fost chiar 80 de persoane), iar la proiecţiile de diapozitive sălile Casei de Cultură Schiller au devenit destul de repede neîncăpătoare, având totuşi o capacitate de 80-90 persoane, inclusiv locurile în picioare. În unele excursii în Bucegi s-au făcut şi lecţii de alpinism cu cei interesaţi.

La diaprezentările despre drumeţii în Carpaţi au participat, în afară de Nea Emil, şi alţi drumeţi împătimiţi ca: Nae Popescu, Reinhold Gutt din Sibiu, Vasile Marinescu, Petre Petrescu, Vasile Sencu, prof. Marcian Bleahu, geolog Cristian Lascu (atunci student, azi redactor şef la National Geografic România *), geolog Josef Viemann din Cluj ş.a. Imagini şi impresii din călătorii peste hotare au prezentat printre alţii: prof. Erich Pfaff din Timişoara (o călătorie pe bicicletă prin Danemarca), prof. Gheorghe Neamu (o călătorie de studii în China şi una în Antarctica), prof. Şerban Dragomirescu (impresii din Armenia), etc.

În '78-'79 sala de la Casa de Cultură Schiller a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de oameni care doreau să participe la conferinţe iar Emilian Cristea s-a hotărât să schimbe locul de întâlnire şi a deschis un "Curs de alpinism" la Sala Dalles a Universităţii Populare. După puţin timp acest curs s-a mutat în sala din str. Piaţa Amzei şi s-a transformat în Clubul de Alpinism "Floarea de Colţ", care funcţionează şi astăzi în această sală *. Clubul a fost condus de la început de către Emilian Cristea până la moartea sa în 1982, când a fost preluat de soţia sa Dna. Hedda Cristea şi Titi Ruse şi mai târziu de către ing. Vasile Aciobăniţei până la moartea sa la 1 ian. 2012.

* Redactat 3 martie 2012

Cristian Sencovici

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Donează 2%

Donează 2% din impozitul pe venit pentru anul 2018 folosind formularul 230 şi depune-l la filiala ANAF din sectorul sau oraşul tău până pe 31 iulie 2019. Îţi mulţumim! Pentru formularul precompletat cu datele clubului click aici. Citeşte amănunte în forum.

Popas cultural

Dacă în weekend vă invităm la munte, în timpul săptămânii vă propunem un Popas cultural cu noutăţi şi evenimente culturale într-o nouă secţiune din forum.

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:22, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:44, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2019 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria