Situate intr-o relativa apropiere de Petrosani, pe drumul national Simeria-Hațeg-Petroșani, cheile Crivadiei sunt strajuite de turnul de pază cu acelasi nume, turn inalțat de regele Ungariei pentru paza defileului Jiului si protecției ținutului Hațegului. Dealtfel pentru protecția aceluiași ținut, regele a ridicat și cetatea Hațegului, cetate aflată pe un vârf de deal, lângă Hațeg, în localitatea Subcetate (aici oprește acceleratul).
Revenind la chei, drumul de acces pentru acestea:
Varianta 1 - începe pe partea stângă a șoselei Petroșani-Hațeg, după localitatea Merisor (drumul o lasa in stanga cum vii de la Petroșani către Hațeg) și înainte de podul șoselei care trece peste calea ferata. Se face o parcare la stânga, parcare care în momentul de față este ocpată parțial de traverse de cale ferată. Începutul podului este semnalizat printr-un panou rutier pe care scrie "Crivadia" (se poate observa din street view - google maps).
Lăsăm mașina în parcare, parcurgem podul în direcția Hațeg și după el, pe partea stângă se face un drumeag care coboara pe sub viaduct, spre partea dreapta, catre chei.
Varianta 2 - cum vii dinspre Hațeg spre Petroșani, traversezi viaductul Crivadia admirand in stanga cheile și se continua cu masina inca 100-200 m pana se intalneste pe partea dreapta o veche statie de autobuz si chiar inaintea ei se afla un panou pe care scrie "Cheile Crivadiei" si un drum asfaltat care coboara. Se parcheaza masina pe langa statie si se porneste pe drumul asfaltat coborand sub viaduct.
Mentiune - vizavi de statia de autobuz pleaca o poteca in sus care duce catre turnul Crivadiei ridicat chiar deasupra cheilor. Nu ratați priveliștea!
De sub viaduct poteca continua spre chei - sunt panouri indicatoare pe care le urmati. Pentru parcurgerea completa a cheilor alegeti o zi calda, torida chiar, secetoasa. Cheile se parcurg in sandale si costum de baie deoarece chiar si intr-o asemenea zi apa mi-a ajuns pe alocuri la piept (am 1,70 m). De asemenea lucrurile trebuie bagate in pungi de plastic in rucsac pentru a rezista la apa; pe anumite portiuni rucsacul se cară pe cap. Cheile au portiuni mai largi care permit odihna si regruparea si portiuni inguste de 1-2 m in care apa este adanca si chiar se poate inota un pic.
Spre partea finala are niste praguri, iar la aproximativ 100 m de la ieșirea din chei se intalneste un podet care treverseaza apa. În dreapta lui, catre viaductul care se vede deja printre copaci, se face o văioaga probabil creata de viituri. Se urmeaza văioaga pana la o casa in ruine, de unde pe poteca se continua pana la iesirea pe viaduct. Daca v-ați lăsat mașina in varianta 1 atunci de la ieșire se mai merge un pic pe langa sosea si se ajunge la parcare.
Durata de parcurgere 2-3 ore tihnite in care aveti timp pentru fotografii. Pentru cei care au numai bocanci sau ajung acolo in sezonul rece cheile se pot parcurge partial numai la inceput iar apoi de la Cascada Curcubeului se ia in sus. Exista un drum in care se ajunge si care coboara tot in șosea.
Album foto: https://photos.app.goo.gl/RhYtQCwRaSToDopM9