Parcurgerea acestei rute permite traversarea parțială a defileului Oltului și ajungerea la Brezoi - Voineasa fără a folosi șoseaua din defileu. Descriere traseu: Curtea de Argeș - Valea Danului - Șuici - Paltenu - Robaia - Călimănești - Mănăstirea Turnu - Golotreni - Brezoi.

Drumuri în stare bună, asfaltate sau pietruite, folosite de autoturisme obișnuite, furgonete etc. Drumurile sunt secundare și ca atare sunt circulate puțin, doar de cei care circulă între sate. Traseul se poate parcurge cu orice fel de bicicletă mai puțin semicursiere, dar recomand MTB. Lungime traseu: aproximativ 64 km de la Curtea de Argeș până la Brezoi, întoarcerea din Brezoi până la gara Călimănești (sat Jiblea Veche) aproximativ 20 km. Total 84 km. Perioada: 22.03 (seara) - 24.03.2019

Link-ul traseului este aproximativ din cauza limitărilor Google maps care nu a permis trasarea rutei pe malul stâng al Oltului ci numai pe șosea: Traseul însă s-a desfășurat numai pe partea din stânga a Oltului așa cum este descris mai jos.

Am plecat de vineri seara cu trenul IR 1791 din București Nord (18.30) cu ajungere în Curtea de Argeș la 21.30, de unde am început pedalarea. Cortul l-am pus undeva mai sus de Valea Danului, în Vernești, pe la ora 22.30. Noaptea îngheț la sol, m-am bucurat că am luat doi saci de dormit de vară pe care i-am băgat unul în altul.

A doua zi sâmbăta, după un mic dejun consistent, plecare pe la ora 9.10 după ce soarele a uscat un pic cortul de condensul acumulat peste noapte. Până în Șuici asfalt cu o mică întrerupere. Din Șuici există un indicator pe partea stângă a drumului care cotește pe lângă o casă albă cu aspect de cămin cultural și care îndrumă către Călimănești (distanța 20 km). De aici încolo cam în trei ore se ajunge pe centura Călimănești, pe drumul de TIR care ocolește orașul, după suișuri și coborâșuri pe un drum de pământ dar bine bătut, utilizat inclusiv de autoturisme. Pe la ora 12.30 după un drum lejer am intrat în Călimănești unde m-am aprovizionat cu apă de la fântânile cu apă minerală, am continuat prin Căciulata și am cotit la dreapta peste pod (pe lângă benzinărie și castrul roman Arutela) către mănăstirea Turnu de unde am mers până când apeductul Brădișor traversează din nou Oltul și ajunge în șosea.

Notă. Drumul de serviciu al apeductului trece prin unul - două tuneluri și pentru traversarea lor sunt absolut necesare frontale sau lumini bune de bicicletă.

Punctul este foarte aproape de Brezoi dar din păcate traversarea Oltului peste apeduct este imposibilă cu o bicicletă din cauza scărilor de acces înguste. Tot aici se termină și drumul așa că de aici încolo a trebuit să merg ceva mai mult de un kilometru chiar pe terasamentul căii ferate pentru că nu există nici măcar o potecă de pământ. Ca să merg confortabil am urcat bicicleta pe șina de cale ferată și am mers pe lângă ea fiind atent la roata față ca să stea pe șină. În fine, mersul pe șină (1100 m)se termină în apropiere de halta Lotru de unde, pe un drum de pământ pietruit, se traversează Golotreniul și se ajunge pe malul celălalt al Oltului pe șoseaua de pe barajul hidrocentralei. Timp: aproximativ 7 ore cu coburi, pedalat lejer

Notă. Înainte de a intra pe șină informați-vă asupra mersului trenurilor Rm Vâlcea - Sibiu pentru a nu risca să vă aruncați cu tot cu bicicletă în tufișuri dacă trece trenul.

Intrarea in defileul Lotrului am facut-o pe malul stâng al râului (adică vizavi de șoseaua care duce la Voineasa) trecând pe sub șoseaua principală Rm Vâlcea- Sibiu din defileul Oltului. Drum pitoresc de piatră și pământ unde un MTB este recomandat ca să evitați să împingeți prea mult bicicleta. Aproximativ pe la jumătatea Brezoiului drumul devine de asfalt bun așa că mi-am permis să mai pedalez o vreme un pic mai intens. Am pus cortul pe un tăpșan pe la ora 17.30- 18.00 la intrarea in Valea lui Stan acolo unde există un pod peste Lotru care face legătura între șosea și drumul parcurs de mine. Iarăși noaptea îngheț la sol, așa că am dormit și cu pantalonii de ciclist pe mine.

Returul de a doua zi m-am hotărât să îl fac pe șoseaua Sibiu- Rm Vâlcea către gara din Călimănești din două motive: duminică pe la ora 10.00 șoseaua era surprizător de goală iar în plus soarele bătea numai pe malul drept al Oltului așa încât drumul pe care venisem cu o zi înainte era în întuneric. Am profitat de ocazie ca să vizitez și cascada de la Lotrișor (intrare 5 lei) aflată cam la 2,5 km de șosea pe un drum forestier.

În Căciulata m-am dus la gară convins că acolo este gara Călimănești. Surpriză! De fapt în Căciulata -Călimănești este halta Păușa! Gara Călimănești se află de fapt câțiva kilometri mai încolo in satul Jiblea Veche, după ce se trece șoseaua auto de la Hidrocentrala Călimănești, peste Olt. Trebuie spus însă că trenul IR 1522 care pleacă din Râmnicu Vâlcea oprește și în Călimănești și halta Păușa, apoi se întoarce către Rm Vâlcea și continuă către Drăgășani, Băbeni etc. Diferența între h Păușa și Călimănești, pe lângă cei câțiva km, este că din haltă biletul se cumpără direct de la conductorul trenului.

Notă. Și la dus și la întors nu am putut să imi cumpăr bilete pentru bicicletă din gară. Am fost sfătuit de vânzătoarele din Gara de Nord și respectiv Călimănești să rezolv problema cu conductorul trenului. Deși teoretic se pot cumpăra bilete de bicicletă din tren, nici un conductor nu mi-a cerut așa ceva și nici nu mi-a cerut să demontez bicicleta ca să o transform în bagaj (drept este ca ar fi devenit mai voluminoasă demontată decat montată).

Concluzii și recomandări:

1) Drumul poate fi parcurs de cicliștii cu antrenament mediu într-o perioadă mai scurtă de timp decât am facut-o eu, cu cel puțin o oră estimez eu.

2) Bicicletele nu trebuie să fie neapărat MTB dar este preferabil. Se pot folosi și anvelope de șosea dar care să nu fie mai subțiri de 1.75 inchi. De altfel o parte din drumul descris și anume Curtea de Argeș - Călimănești - Brezoi (Voineasa), l-am parcurs nu o dată cu coburi grei și o bicicletă cu furcă fixă, în drum spre Țara Hațegului.

3) Se exclud semicursierele și orice categorie de biciclete care au aspectul de bicicletă destinată exclusiv șoselei (anvelope mai subțiri de 1,75 inchi, jante simple nu duble, profilul cadrului pentru curse).

Câteva imagini din traseu găsiți aici.

Fără comentarii pentru “Cu bicicleta pe malul stâng al Oltului”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.