Constantin Conteș s-a născut în Bușteni la data de 10.10.1910. A lucrat ca muncitor la fabrica de hârtie din localitate dar s-a făcut remarcat prin interesul lui faţă de munte.

În anii dintre cele două războaie mondiale, perioadă în care abruptul prahovean al Bucegilor a fost intens cercetat de fraţii Radu şi Şerban Ţiţeica, secondaţi de Ion Cantuniari, mulţi alţii au contribuit la această activitate, inclusiv tânărul C.Conteş.

Constantin Conteș

C.Conteș în Hornul Mare al Țapului, 1938
foto Sorin Tulea, sursa foto Cristian Gal

Numele lui C.Conteș se leagă de câteva premiere importante din munții Bucegi:

- Spălătura Văii Seci (1935, alături de Titi Toboc și Ștefan Fontanella); în aceeaşi zi o altă echipă din CAR a urcat în Marele V dinspre Valea Seacă a Caraimanului.

- Creasta Coștila-Gălbenele (31.05.1936, alături de Niculae Baticu, Dan Popescu, Toma Boerescu şi alţii, parcurgerea traseului făcându-se la cap schimbat).

- Surplomba Mare din peretele Gălbenelelor (21.08.1938, alături de Toma Boerescu, Sorin Tulea, Dorin Grigorescu, Niculae Loga și Edy Aerkeder); în această incursiune îl salvează pe Sorin Tulea de la cădere.

- Hornul Mare al Țapului din valea Țapului (27.08.1938, alături de Toma Boerescu, Sorin Tulea, Mircea Casassovici, Dorin Grigorescu, Alexandru Barboiu, Gysy Bayca); descrierea traseului e făcută de Sorin Tulea în Buletinul CAR, noiembrie 1938.

Începând cu 1936, C.Conteş a participat şi la multe acţiuni de salvare realizate de echipa din Buşteni a CAR, în special în sezonul de iarnă, pentru transportarea de pe platou a accidentaţilor la schi.

În 1937, a participat, în Valbruna, Italia, la un curs de iniţiere în tehnicile moderne din alpinism şi căţărătură, alături de Niculae Baticu, acţiune organizată de Clubul Alpin Italian în Dolomiţi.

În 1939 a fost condamnat la 4 ani de închisoare de Tribunalul Militar Bucureşti pentru activitate legionară.

După război reia activitatea pe munte. În iulie 1946 echipa I.Coman, C.Conteş şi D.Grigorescu depăşeşte cel mai greu punct din Creasta Văii Albe (Creasta Policandrului).

În iunie 1948 a fost din nou condamnat la 7 ani de închisoare pentru uneltire.

S-a stins din viaţă în 1996.

Surse:
climbromania.com
ad078.wordpress.com
Niculae Baticu "Amintirile unui alpinist", Editura Sport Turism, 1981
Radu Ţiteica, Niculae Baticu "Pe crestele Carpaţilor", Editura Sport Turism, 1984
Niculae Baticu "Jurnalul unui alpinist şi aviator", Editura România Pitorească, 2012
Sorin Tulea "Hornul mare al Ţapului", Buletinul CAR, anul VI, nr. 2, noiembrie 1938
Mircea Ordean "Sus la munte la izvor" (nepublicată)

Brânduşa & Marius

Fără comentarii pentru “Constantin Conteș”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor