Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Emilian Cristea

La data de 12 noiembrie se împlinesc 37 de ani de când a plecat dintre noi fondatorul Clubului Alpin Floarea de Colț, alpinistul și Omul Emilian Cristea.

Emilian Cristea

Foto Pavel Tânjală, sursa foto sites.google.com/site/romanianatura80

Nea Milică s-a născut la 7 februarie 1915 la Ploiești. După cum scrie Dinu Mititeanu în cartea sa "Chemarea Muntelui", primul contact cu muntele de care s-a îndrăgostit pe viață, l-a avut cu ocazia unei excursii școlare. Cu alpinismul s-a întâlnit în iulie 1935 venind lângă statuia sergentului Mușat din Gara Bușteni de unde membrii proaspăt înființatului Club Alpin Român luau pe cei doritori de a-și însuși progresiv tainele cățărării.

Primul său traseu a fost Valea Mălinului. Prima sa cățărare cu asigurarea corzii în pitoane a făcut-o în 21 august 1938, într-o echipă din care făceau parte și Ion Ionescu-Dunăreanu și Titi Ionescu. Era Hornul Central din Colţul Malinului (traseu urcat în premieră și pitonat în 29 august 1934 de Nae Comănescu și Ion Șincan).

În anii războiului, mobilizat la Flotila de aviație Brașov, mai primea învoiri si fugea la cățărare în Piatra Craiului unde a efectuat și primele lui premiere: Traseul Central din Peretele Piscul Rece (grad 4B) şi Muchia Roșie (grad 3B). În 1946 a pitonat unele lungimi de coardă din traseele Trei Surplombe și Fisura Pintenului Văii Albe, ambele de grad 5A, în coardă cu Niculae Baticu.

În 1953, după un "asalt final" cu cinci zile în perete cu Aurel Irimia, la șapte ani de la prima încercare, a finalizat în premieră traseul Fisura Albastră (grad 6A).
Emilian Cristea a parcurs creste pe timp de iarnă: Creasta Făgărașului în 1947 şi 1952, Creasta Munților Rodnei în 1953. În premieră de iarnă a parcurs cu Aurel Irimia şi Ladislau Karacsonyi Creasta Carpaților Meridionali de la Herculane la Sinaia între 20 februarie şi 26 martie 1955.

Cristea n-a fost doar alpinist, el a iubit muntele sub toate aspectele sale. Proaspăt pensionar, Nea Milică aduna în jurul său pasionați de alpinism și drumeții montane la Casa de Cultură Schiller. În cadrul Universității Populare înființează în 1977 Clubul de inițiere alpină "Floarea de Colț" unde se organizează drumeții montane la sfârșit de săptămână și tabere de inițiere în alpinism, club care a împlinit în luna octombrie 42 de ani de existență neîntreruptă. A scris numeroase articole, a ținut conferințe și proiecții de diapozitive și a publicat mai multe ghiduri de munte (Bucegii - Turism Alpinism, Făgăraș și Piatra Craiului în mai multe ediții, Masivul Hășmaș, cartea "Biblioteca montaniardului" și primul manual fotografic montan "Munții si fotografia" avându-l coautor pe Eugen Iarovici).

Era un om făcut să strângă lumea în jurul său și s-o țină în prada unei vrăji care nu era altceva decât o imensă simplitate, siguranță de sine, calm și căldură sufletească. Cel care nu a avut nici un accident ca alpinist a murit în 12 noiembrie 1982 lovit de un camion la Oești, în apropiere de Curtea de Argeș, când cobora cu bicicleta de la Bâlea. Urna cu cenușa sa a fost depusă în Bivuacul 2 din traseul Fisura Albastră, acolo unde s-a odihnit, a sperat și a visat de atâtea ori.

Compilație realizată folosind următoarele surse:
- Prefață (Anda Raicu) "Biblioteca montaniardului", editura România Pitorească
- dinumititeanu.ro/Emilian-Cristea
- turistmania.ro/stiri/in-memoriam--30-de-ani-de-la-moartea-lui-emilian-cristea.html
- sites.google.com/site/romanianatura80/home/speologie/emilian-cristea-1915---1982-alpinistul-speologul-turistul

Cotizație club

Cotizația se poate plăti online în contul RO64BTRLRONCRT0345072901 în cuantum de 60 lei (40 lei pensionari). Nu uitați sa menționați numele și sa trimiteți dovada plății prin email la

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:10, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:46, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria