Născut la data de 09.10.1935, Nicolae Anghelide a fost un mare iubitor al muntelui, un talentat fotograf și cățărător.

Nicolae Anghelide

Nicolae Anghelide, sursa foto Petre Suciu

A fost legitimat la Secţia de alpinism a Clubului Sportiv Universitar (CSU-IPGG) şi a participat constant la alpiniadele studențești ale vremii. În etape de vară şi de iarnă a parcurs multe din traseele de alpinism din Bucegi (Valea Colților, Creasta Mălinului, Albișoara Brânei, Creasta Vulturilor, Fisura Pintenului, Roșculeț, Creasta Picăturii, etc).

A participat la premiere în Buila-Vânturarița: Creasta Santinelei Cheii, Creasta Fotoreporterului şi Creasta de Sus (1969, alături de N.Tătulescu şi I.Gheţie); Umerii Sălcetului (1969, alături de M.Dinu).

Piatra Craiului a fost un munte special pentru Anghelide. Traseul care-i poartă numele, descris în Almanahul Turistic din 1968, este apreciat şi astăzi pentru frumuseţea lui. "Canionul lui Anghelide" şi "Degetul lui Anghelide" au rămas de-a lungul anilor puncte de reper în abruptul Pietrei Craiului.

A fost şi-un pasionat fotograf (ca mulţi oameni de munte), membru al Asociației Artiștilor Fotografi. "Dialog cu muntele" (împreună cu Sonia Herman), apărut postum, conţine aproape 100 de imagini inedite din munţii străbătuţi de fotograf.

La nici 40 de ani a rămas pentru totdeauna în Piatra Craiului, în urma unui accident în traseul Muchia Roșie, la 29.06.1975. Prietena şi tovarăşa de coardă, Sonia Herman, a supravieţuit. La baza peretelui, pe Brâul Roşu, o mică placă reaminteşte trecătorilor numele lui.

Surse:
- climbromania.com
- Mircea Noaghiu, "Tributul Hazardului", ed. România Pitorească, 2014
- Petre Suciu, "Noi cei de la Știința", ed. România Pitorească, 2018

Brânduşa & Marius

Fără comentarii pentru “Nicolae Anghelide”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor