Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Nicolae Anghelide

Născut la data de 09.10.1935, Nicolae Anghelide a fost un mare iubitor al muntelui, un talentat fotograf și cățărător.

Nicolae Anghelide

Nicolae Anghelide, sursa foto Petre Suciu

A fost legitimat la Secţia de alpinism a Clubului Sportiv Universitar (CSU-IPGG) şi a participat constant la alpiniadele studențești ale vremii. În etape de vară şi de iarnă a parcurs multe din traseele de alpinism din Bucegi (Valea Colților, Creasta Mălinului, Albișoara Brânei, Creasta Vulturilor, Fisura Pintenului, Roșculeț, Creasta Picăturii, etc).

A participat la premiere în Buila-Vânturarița: Creasta Santinelei Cheii, Creasta Fotoreporterului şi Creasta de Sus (1969, alături de N.Tătulescu şi I.Gheţie); Umerii Sălcetului (1969, alături de M.Dinu).

Piatra Craiului a fost un munte special pentru Anghelide. Traseul care-i poartă numele, descris în Almanahul Turistic din 1968, este apreciat şi astăzi pentru frumuseţea lui. "Canionul lui Anghelide" şi "Degetul lui Anghelide" au rămas de-a lungul anilor puncte de reper în abruptul Pietrei Craiului.

A fost şi-un pasionat fotograf (ca mulţi oameni de munte), membru al Asociației Artiștilor Fotografi. "Dialog cu muntele" (împreună cu Sonia Herman), apărut postum, conţine aproape 100 de imagini inedite din munţii străbătuţi de fotograf.

La nici 40 de ani a rămas pentru totdeauna în Piatra Craiului, în urma unui accident în traseul Muchia Roșie, la 29.06.1975. Prietena şi tovarăşa de coardă, Sonia Herman, a supravieţuit. La baza peretelui, pe Brâul Roşu, o mică placă reaminteşte trecătorilor numele lui.

Surse:
- climbromania.com
- Mircea Noaghiu, "Tributul Hazardului", ed. România Pitorească, 2014
- Petre Suciu, "Noi cei de la Știința", ed. România Pitorească, 2018

Brânduşa & Marius

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria