Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Nicolae Anghelide

Născut la data de 09.10.1935, Nicolae Anghelide a fost un mare iubitor al muntelui, un talentat fotograf și cățărător.

Nicolae Anghelide

Nicolae Anghelide, sursa foto Petre Suciu

A fost legitimat la Secţia de alpinism a Clubului Sportiv Universitar (CSU-IPGG) şi a participat constant la alpiniadele studențești ale vremii. În etape de vară şi de iarnă a parcurs multe din traseele de alpinism din Bucegi (Valea Colților, Creasta Mălinului, Albișoara Brânei, Creasta Vulturilor, Fisura Pintenului, Roșculeț, Creasta Picăturii, etc).

A participat la premiere în Buila-Vânturarița: Creasta Santinelei Cheii, Creasta Fotoreporterului şi Creasta de Sus (1969, alături de N.Tătulescu şi I.Gheţie); Umerii Sălcetului (1969, alături de M.Dinu).

Piatra Craiului a fost un munte special pentru Anghelide. Traseul care-i poartă numele, descris în Almanahul Turistic din 1968, este apreciat şi astăzi pentru frumuseţea lui. "Canionul lui Anghelide" şi "Degetul lui Anghelide" au rămas de-a lungul anilor puncte de reper în abruptul Pietrei Craiului.

A fost şi-un pasionat fotograf (ca mulţi oameni de munte), membru al Asociației Artiștilor Fotografi. "Dialog cu muntele" (împreună cu Sonia Herman), apărut postum, conţine aproape 100 de imagini inedite din munţii străbătuţi de fotograf.

La nici 40 de ani a rămas pentru totdeauna în Piatra Craiului, în urma unui accident în traseul Muchia Roșie, la 29.06.1975. Prietena şi tovarăşa de coardă, Sonia Herman, a supravieţuit. La baza peretelui, pe Brâul Roşu, o mică placă reaminteşte trecătorilor numele lui.

Surse:
- climbromania.com
- Mircea Noaghiu, "Tributul Hazardului", ed. România Pitorească, 2014
- Petre Suciu, "Noi cei de la Știința", ed. România Pitorească, 2018

Brânduşa & Marius

Cotizație club

Cotizația se poate plăti online în contul RO64BTRLRONCRT0345072901 în cuantum de 60 lei (40 lei pensionari). Nu uitați sa menționați numele și sa trimiteți dovada plății prin email la

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:10, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:46, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria