Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Traseu de testare Cota 1400-Padina

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Scopul: testarea ansamblului cort-sac de dormit-saltea la temperaturi sub -15C

  • Cort: Trimm Delta D
  • Sac de dormit: Nahanny Salvamont
  • Saltea: Therm-A-Rest  Z-lite

Traseul parcurs:

Duminica, la dus: Cota 1400-2000 drumul de iarna, Șaua 2000, traseul marcat cu dungă roșie prin Șaua Lăptici până lângă peștera Ialomiței. Traseu fără stâncării, bine marcat, protejat parțial de pădure.

În șaua lui 2000
Zapada mare si pufoasa mi-a facut dificilă coborârea chiar și cu rachetele de zapadă, în condițiile în care aveam un bagaj de peste 15 kg. De vreo trei patru ori am cazut in goluri din  zapadă și a fost nevoie sa folosesc lopata de zapadă ca sa mă dezgrop.

Prima parte a drumului a fost în ceață, dar după părăsirea golului alpin a ieșit și soarele.

Poteca era bine bătută, bună pentru mers cu bocanci. Eu am mers pe lângă ea cu rachetele de zăpadă.Cam pe la ora 17.00 a început să se lase seara. Am ajuns la locul de campare pe care mi-l propusesem, la lumina frontalei.
Pe la ora 19.30-20.00 am început să pregătesc locul de cort. Mai jos se vede cum am bătut zăpada de peste 1 m cu rachetele păstrând în același timp rucsacul în spate ca să tasez mai bine zăpada.

Am început prin a crea un careu pe care l-am tot bătut până am putut merge numai cu bocancii pe el. Am folosit apoi lopata de zăpadă pentru a pune zăpadă în surplus acolo unde doream să nivelez panta și denivelările apărute. Apoi am continuat să bat și acest surplus. Am întins apoi cortul folosind drept piroane rachetele de zapada, lopata sau pur si simpul punând zăpadă peste sfoara cortului și tasând-o cu bocancii.

Am săpat o groapă până la brâu chiar la intrare și asta mi-a permis să pot să aranjez salteaua, sacul de dormit și restul echipamentului în cort fără să mă mai ghemuiesc.

Temperaturile au oscilat între -5C și -15C.

Sacul de dormit este din puf  iar umezeala îi scade proprietățile izolatoare așa că în el am băgat pe post de cearceaf o pungă de gunoi de 160L în care m-am bagat eu, bocancii (în alte pungi de plastic) și orice altceva care trebuia păstrat la cald.

A doua zi, luni, cod galben de ninsoare, -8C. A nins toată ziua. Uitasem pâinea afară din sacul de dormit așa că devenise o mică bucată de beton.

Luni, la întoarcere:

Traseul bandă albastră Peștera - Piatra Arsă - ocolire Vârful 2000, coborâre pe drumul de iarnă 2000-1400 și apoi prin pădure până în Sinaia.

Porțiunea Peștera - Piatra Arsă complet nebătută, cu zăpadă proaspătă, pufoasă. Am făcut 4 ore de la Peștera la Piatra Arsă în condițiile în care se fac de obicei 1-1,5 h.

Coborarea de la 1400 in Sinaia am facut-o la frontala prin padure.

Concluzii:

Temperatura medie (-10 C) nu a fost asa scăzută încât sa pună probleme serioase echipamentului. Mi-aș fi dorit să fi fost în jurul a -20C pentru un test mai serios.

Sacul de dormit poate rezista cu brio la temperaturi cu zece grade mai jos adica cam -20C, -25C. A se ține seama ca rezistența la temperaturi scăzute depinde și de utilizator (îmbrăcăminte, etc) nu numai de sacul de dormit.

Desi nu e proiectat pentru iarnă, cortul și-a facut treaba foarte bine. Pentru că ningea puternic a trebuit sa închid complet perdeaua exterioară a cortului si ca atare a existat putină gheață pe interiorul învelișului, dar neglijabil.

Salteaua a izolat  bine, astfel incat nu am avut senzația de frig de jos, iar sub podeaua cortului nu s-a format gheață. Lucru foarte bun deoarece există riscul sa ramână prinsă în gheață o porțiune din podea (la mine podeaua are petice) si asta poate face strânsul cortului foarte dificil.

Este utilă o lopată de zapadă, de preferat cât mai ușoară. Folosește la extragerea din zăpadă, la croirea de mobilier de zăpadă, la nivelarea locului de cort dacă este pantă etc.

Rachetele sau alt echipament care te poate ține deasupra zăpezii, sunt absolut necesare. Fără ele nu aș fi putut parcurge un asemenea traseu. De asemenea crampoanele rachetelor mi-au permis să străbat fără probleme porțiunea de zăpadă întărită de sub "moțul" de la cota 2000 .

Link-ul catre albumul foto: Cota 1.400 - Padina si retur

Comentarii   

0 # vali 27-02-2018 21:11
N-am putut sa citesc tot pentru ca m-a luat frigul . Amanunte foarte utile, multumim !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Cotizație club

Cotizația se poate plăti online în contul RO64BTRLRONCRT0345072901 în cuantum de 60 lei (40 lei pensionari). Nu uitați sa menționați numele și sa trimiteți dovada plății prin email la

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:10, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:46, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria