Scopul: testarea ansamblului cort-sac de dormit-saltea la temperaturi sub -15C
- Cort: Trimm Delta D
- Sac de dormit: Nahanny Salvamont
- Saltea: Therm-A-Rest Z-lite
Traseul parcurs:
Duminica, la dus: Cota 1400-2000 drumul de iarna, Șaua 2000, traseul marcat cu dungă roșie prin Șaua Lăptici până lângă peștera Ialomiței. Traseu fără stâncării, bine marcat, protejat parțial de pădure.
Zapada mare si pufoasa mi-a facut dificilă coborârea chiar și cu rachetele de zapadă, în condițiile în care aveam un bagaj de peste 15 kg. De vreo trei patru ori am cazut in goluri din zapadă și a fost nevoie sa folosesc lopata de zapadă ca sa mă dezgrop.
Prima parte a drumului a fost în ceață, dar după părăsirea golului alpin a ieșit și soarele.
Poteca era bine bătută, bună pentru mers cu bocanci. Eu am mers pe lângă ea cu rachetele de zăpadă.Cam pe la ora 17.00 a început să se lase seara. Am ajuns la locul de campare pe care mi-l propusesem, la lumina frontalei.Pe la ora 19.30-20.00 am început să pregătesc locul de cort. Mai jos se vede cum am bătut zăpada de peste 1 m cu rachetele păstrând în același timp rucsacul în spate ca să tasez mai bine zăpada.
Am început prin a crea un careu pe care l-am tot bătut până am putut merge numai cu bocancii pe el. Am folosit apoi lopata de zăpadă pentru a pune zăpadă în surplus acolo unde doream să nivelez panta și denivelările apărute. Apoi am continuat să bat și acest surplus. Am întins apoi cortul folosind drept piroane rachetele de zapada, lopata sau pur si simpul punând zăpadă peste sfoara cortului și tasând-o cu bocancii.
Am săpat o groapă până la brâu chiar la intrare și asta mi-a permis să pot să aranjez salteaua, sacul de dormit și restul echipamentului în cort fără să mă mai ghemuiesc.
Temperaturile au oscilat între -5C și -15C.
Sacul de dormit este din puf iar umezeala îi scade proprietățile izolatoare așa că în el am băgat pe post de cearceaf o pungă de gunoi de 160L în care m-am bagat eu, bocancii (în alte pungi de plastic) și orice altceva care trebuia păstrat la cald.
A doua zi, luni, cod galben de ninsoare, -8C. A nins toată ziua. Uitasem pâinea afară din sacul de dormit așa că devenise o mică bucată de beton.
Luni, la întoarcere:
Traseul bandă albastră Peștera - Piatra Arsă - ocolire Vârful 2000, coborâre pe drumul de iarnă 2000-1400 și apoi prin pădure până în Sinaia.
Porțiunea Peștera - Piatra Arsă complet nebătută, cu zăpadă proaspătă, pufoasă. Am făcut 4 ore de la Peștera la Piatra Arsă în condițiile în care se fac de obicei 1-1,5 h.
Coborarea de la 1400 in Sinaia am facut-o la frontala prin padure.
Concluzii:
Temperatura medie (-10 C) nu a fost asa scăzută încât sa pună probleme serioase echipamentului. Mi-aș fi dorit să fi fost în jurul a -20C pentru un test mai serios.
Sacul de dormit poate rezista cu brio la temperaturi cu zece grade mai jos adica cam -20C, -25C. A se ține seama ca rezistența la temperaturi scăzute depinde și de utilizator (îmbrăcăminte, etc) nu numai de sacul de dormit.
Desi nu e proiectat pentru iarnă, cortul și-a facut treaba foarte bine. Pentru că ningea puternic a trebuit sa închid complet perdeaua exterioară a cortului si ca atare a existat putină gheață pe interiorul învelișului, dar neglijabil.
Salteaua a izolat bine, astfel incat nu am avut senzația de frig de jos, iar sub podeaua cortului nu s-a format gheață. Lucru foarte bun deoarece există riscul sa ramână prinsă în gheață o porțiune din podea (la mine podeaua are petice) si asta poate face strânsul cortului foarte dificil.
Este utilă o lopată de zapadă, de preferat cât mai ușoară. Folosește la extragerea din zăpadă, la croirea de mobilier de zăpadă, la nivelarea locului de cort dacă este pantă etc.
Rachetele sau alt echipament care te poate ține deasupra zăpezii, sunt absolut necesare. Fără ele nu aș fi putut parcurge un asemenea traseu. De asemenea crampoanele rachetelor mi-au permis să străbat fără probleme porțiunea de zăpadă întărită de sub "moțul" de la cota 2000 .
Link-ul catre albumul foto: Cota 1.400 - Padina si retur