Raport de activitate al Consiliului Director pentru anul 2018

Potrivit art. 18 lit. e) și art. 21 lit. d) din Statutul Asociației Club Alpin Floarea de Colţ București (numit în continuare, Asociația), "Adunarea Generală a Asociației dezbate raportul de activitate al Consiliului Director pentru perioada anterioară" (floareadecolt.com/noi/documente/statut), iar conform art. 29 lit. e) din Regulamentul Asociației, "raportul se întocmeşte de regulă anual sau la solicitarea unei treimi din numărul membrilor activi ai Asociaţiei" (floareadecolt.com/noi/documente/regulament). În condițiile art. 29 lit. e), în scopul prezentării în Adunarea Generală a Asociaţiei pentru anul 2018, Consiliul Director a întocmit prezentul raport.

Activitățile Asociației în anul 2018

Anul 2018 a fost cel de-al 41 lea an de funcționare al Clubului Alpin Floarea de Colț de la înființarea sa sub forma unui curs de inițiere montană coordonat de către Emilian Cristea la Universitatea Populară Ion Dalles.
Una din preocupările Consiliului Director a constat în organizarea în bune condiții a ședințelor de sală. De la ultima adunare generală din 29 ianuarie 2018 au fost organizate 15 ședințe.
Printre conferențiarii externi invitați în ultimul an s-au numărat: Ciprian Aldea, Adrian Costache, Valentin Mozeș, Florin Fratu, Dan Vasilescu, Cristian Ionescu, Costin Miu și Mircea Ordean. Conferențiari membri ai Asociației au fost: Şerban Derlogea, Artemiza Covrig, Emil Georgescu, Silvia Mărgineanu, Iura Nistoroiu, Paul Tavșance și Angela Vasilescu.
O altă preocupare a vizat creșterea audienţei în mediul virtual în principal prin promovarea publicării ofertelor și rapoartelor de tură la cronica săptămânală și prin postări regulate pe pagina de Facebook a Asociației. Rubrica "Cronica săptămânală" de pe forum a depășit în 2018 numărul de 300 de ediții și a înregistrat de-a lungul anului peste 30.000 de accesări, în medie 550 accesări pe ediție.
O audiență în creștere s-a înregistrat și pe pagina de Facebook care a avut în sem II 2018 o medie de 90 vizitatori unici pe zi (2.700 lunar) și o distribuție medie zilnică de 750 persoane, în creștere semnificativă către sfârșitul perioadei.
În vederea anunțării rapide a turelor și a comunicării în timp real cu cei aflați în teren a fost creat un grup pe WhatsApp (grupul "Ture").
În toamna trecută a fost editat pentru prima dată un calendar de perete al Clubului Alpin Floarea de Colț conținând poze cu tematica "Anotimpuri în Carpați" realizate de mai mulți membri ai Asociației, care a fost distribuit membrilor.
La sfârșitul anului 2018 în Biblioteca Asociației se aflau 114 titluri de cărți (136 exemplare), 2 DVD-uri și 10 reviste. Detalii pentru împrumutarea cărților pot fi găsite pe site-ul Asociației la secțiunea "Despre Noi" în partea de jos a paginii unde se află și regulamentul bibliotecii.
În anul 2018 au continuat parteneriatele încheiate cu magazinele de echipament sportiv Himalaya, Nootka, Montrek și cu magazinul virtual CAF (acestea oferind discont de 10%) și cu magazinele Hervis și Craimont cu o reducere de 5% pe bază de legitimație. Detalii referitoare la reduceri și parteneri sunt pe pagina de internet a Asociației la secțiunea "Despre noi - Parteneri".
Una din preocupările Consiliului Director în anul trecut a constituit-o adaptarea conținutului site-ului și a formularelor Asociației la schimbările intervenite în legislația cu privire la prelucrarea datelor personale.

Situația membrilor Asociației
În cadrul unei ședințe festive desfășurate în data de 16 aprilie a fost acordat titlul de membru de onoare D-lui Dan Vasilescu pentru merite deosebite aduse alpinismului românesc și Clubului Alpin Floarea de Colț.
Cuantumul cotizației anuale a Asociației pentru anul 2018 a rămas neschimbat la 60 lei (40 de lei pentru pensionari) cu cotizația redusă sau exceptați de la plata cotizației fiind 3 membri pentru motive medicale, 2 membri pentru lipsa de venituri și 15 membri în baza art. 24 alin (3) din Regulament.
Asociația avea la 31 decembrie 2018 un număr de 202 membri. Dintre aceștia, 132 erau cu cotizația plătită la zi, iar dintre cei 70 cu restanțe, 21 aveau restanţe mai mari de un an. Față de aceștia, Consiliul Director nu a luat deocamdată măsura excluderii din Asociație, prevăzută în Statut.
Situația membrilor cu cotizația la zi după localitatea / județul de reședință era următoarea: București (125), Ilfov (3), Argeș (1), Dâmbovița (1), Prahova (1) și Londra (1).

Activități de drumeție, escaladă și alpinism
Potrivit art. 4 lit. a) și b) din Statut, Clubul "promovează drumețiile și alte forme de activități montane, inclusiv prin comunicare pe pagina proprie de internet, organizează periodic excursii și tabere montane, activităţi de ciclism montan, ture alpine și drumeţii pe schiuri" iar conform art. 19 alin. 1 lit. c) din regulament membrii Asociației pot "să participe la excursiile, taberele, drumeţiile montane și orice alte activităţi organizate".
Modalitatea în care sunt anunţate turele pe pagina proprie de internet a Asociației și conţinutul mesajelor respective referitoare la echipamentul necesar, pregătirea participanţilor, durata drumeţiei, ruta folosită, etc. sunt menţionate la art. 21 din Regulament.
Practic, activitatea de drumeţie este cea mai importantă dintre activităţile membrilor Asociației, dovadă fiind menţionarea acesteia ca prioritate pentru Asociație, periodicitatea turelor desfășurate de membrii și simpatizanţii Asociației, numărul acestora și postarea lor pe pagina proprie de internet.
Peste 300 de ture au fost raportate la Cronica săptămânala în 2018 (în medie 6 pe săptămâna). Considerând o medie de 5 participanți per tură rezultă peste 1.500 de zile de tură.
De-a lungul anului au fost raportate numeroase ture individuale / în grup în masivele din v. Prahovei (Bucegi, Baiului, Piatra Mare, Postăvarul), Leaota, Ciucaș, Iezer, Făgăraș, Piatra Craiului, Retezat, Cozia, Trascău, Rodnei, Măcin, Carpații de curbură, etc.
Escalada pe vai a inclus ascensiuni în Vânturiș, Seaca dintre Clăi, Brâul lui Răducu, v. Comorilor, Brâna Portiței, Portița Caraimanului, Valea Albă, Valea Coștilei, Creasta Coștila - Gălbenele, Circuitul Pripon - Căldări, Brâna Acelor, Creasta Bucșoiului Mic, Valea Bucșoiului, etc. De menționat este și traversarea potcoavei Bucegilor iarna cu bivuac pentru testare de echipament, activitate descrisă și pe pagina de internet la secțiunea "Ture". Turele, de vară sau de iarnă, au fost desfășurate la o zi sau mai multe zile, inclusiv cu cortul sau la refugii ori cabane.
Ture cu autocarul - Balvanyos, Ţara Luanei (Buzău), Lopătari - Mânzălești, Măcin, Ciucaș, Făgăraș (de la Sâmbăta), Retezat, etc.
Membri ai Asociației au organizat numeroase ture pe bicicletă pe drumuri cu circulație auto redusă - Oltenița, Urziceni, Târgoviște, Snagov, Comana, Scroviștea - Ploiești, Fundulea - Pasărea, Buftea - Ciocănești - Joița, Ploiești, lacul Mihăilești, ture de-a lungul văii Argeșului, etc.
Membrii Asociației au participat în anul care a trecut și la o serie drumeții montane în străinătate: Grecia (canioanele din sudul Cretei, masivul Taygetus - Peloponez), Madeira, Israel (Deşertul Negev), Spania (Picos de Europa), Dolomiți, Tatra, etc.
Prin strădania membrilor Asociației au fost organizate și s-au bucurat de o largă participare, tabere plenare anunțate prin mijloacele media ale acesteia, precum:

• Tabără de două zile la cabana Cheia (ianuarie 2018) cu trasee pe culmea Bratocea, vf. Ciucaș și creasta Zăganului.
• Tabără la cab. Diham (februarie 2018).
• Tabără în munții Iezer la cabana Voina (3 zile) în iunie 2018.
• Tabără de trei zile în Piatra Craiului la cab. Șapte Crai în august 2018.
• Tură colectivă la vestigiile rupestre din Subcarpații Buzăului (octombrie 2018).

De asemenea, la inițiativa D-lui Dan Vasilescu, membru de onoare al Asociației, în colaborare cu Clubul Alpin Român s-a organizat o tabără de instruire pentru escaladă pe stâncă (gresie) pe v. Dâmboviței la Colţul Bufniței (octombrie 2018). Cu această ocazie s-a realizat și curățarea unor porțiuni de traseu și respectiv o mică ecologizare a zonei respective. Cu ajutorul unui membru al Clubului s-a obținut de la Arhiepiscopia Argeșului acordul pentru folosirea traseului de escaladă la gresie în zona Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă.
La invitația asociației "Om pe munte", mai mulți membri ai Asociației au luat parte în iulie 2018 la o acțiune de igienizare a cabanei Leaota. Ilie Puiu, membru al Asociației a avut o contribuție substanțială la activitățile de remarcare turistică desfășurate de Asociația Montană Carpați în mai multe masive (Predeal, Baiului, Ciucaș).

Concursul Căciula de Aur și alte activități
Ediția 2018 a concursului Căciula de Aur fost destinată exclusiv membrilor Asociației și simpatizanților, fiind prezentate 31 seturi de concurs. Strategia de premiere a inclus un număr mărit de premii speciale în vederea creșterii interesului pentru această activitate. Gala concursului desfășurată în data de 10 decembrie a consemnat o prezență record (cca 150 persoane).
Petrecerea de Crăciun a Asociației a fost organizată într-o sală selectă la Cercul Militar Naţional și s-a bucurat de o prezență semnificativă. În cadrul evenimentului s-au acordat pentru prima dată premiile Consiliului Director pentru membrii care au avut o contribuție importantă la activitățile sau la promovarea Asociației în ultimul an, astfel:

• Ilie Puiu - pentru contribuția decisivă la activități voluntare de marcare trasee.
• Mihai Raciu - pentru inițiativă și organizare de ture
• Dumitru Lepădatu - pentru promovarea Asociației, atragerea de noi membri și organizare de ture.
• Artemiza Covrig - pentru organizare de ture, promovare, atragere de noi membri.
• Ilinca Ionescu - pentru inițiativă, dăruire în activități de organizare și administrare.

Obiectivele Consiliului Director pentru anul 2019
Obiectivele Consiliului Director în anul 2019 se încadrează în aceeași politică de dezvoltare și creștere a vizibilității Asociației care a fost promovată de la înregistrarea Clubului Alpin Floarea de Colț ca persoană juridică. Un sumar al obiectivelor propuse este următorul:

• Completarea pozițiilor vacante în Consiliul Director, activitate care se dorește finalizată în cadrul Adunării Generale anuale.
• Organizarea de ture și tabere la care să participe un număr mare de membri ai Asociației (ex. tabăra de iarnă în Ciucaș deja planificată în februarie, tabăra tradițională la cab. Diham, tabără la cab. Piatra Arsă, tabără la cab. Garofița Pietrei Craiului, alte tabere de vară similare celor de anul trecut de la cabana Voina și din Piatra Craiului, tabără de corturi, tabără de drumeție și inițiere în escaladă la Colțul Bufniței).
• Organizarea sau participarea la activități de inițiere și tabere de alpinism și escaladă, pentru a crește ponderea membrilor Asociației care desfășoară asemenea activități.
• Promovarea implicării mai multor membri activi la organizarea activităților și funcționarea eficientă a Asociației prin continuarea programului de coeziune început în 2018.
• Continuarea parteneriatelor existente și încheierea altor înțelegeri benefice pentru membrii Asociației cu magazine de echipament montan, asociații cu profil similar, Salvamont, etc.
• Continuarea concursului de fotografie "Căciula de aur" și eventual identificarea unei finanțări externe pentru acesta.
• Premierea la sfârșit de an a membrilor Clubului cu activitate valoroasă pentru Asociație.
• Valorificarea fotografiilor din concursul de fotografie inclusiv prin producerea de calendare și alte materiale publicitare pentru Asociație, membrii, simpatizanții săi și invitații din activitățile de sală.
• Participarea la acțiuni de ecologizare și remarcare trasee turistice.
• Analizarea oportunității achiziției de echipament pentru membrii Asociației.
• Identificarea unui sediu de lucru pentru activitatea CD și pentru desfășurarea ședințelor la sală.
• Dezbaterea oportunității unor modificări și completări la statutul Asociației și la Regulamentul de organizare și funcționare.
• Alte oportunități ce vor fi identificate pe parcursul anului.

Situația financiară a Asociației
Art. 12 din Statutul Asociației și art. 27 din Regulamentul Asociației menționează veniturile acesteia și destinația cheltuirii lor în scopul bunei desfășurări a activității Asociației.
În vederea Adunării Generale, Comisia de cenzori a întocmit un raport preliminar privind gestiunea Asociației "Club Alpin Floarea de Colț" București, conducerea evidenței contabile și întocmirea bilanțului contabil și a contului rezultatului exercițiului la data de 31.12.2018, care urmează a fi depus la autoritatea fiscală după aprobarea de către Adunarea Generală.
Veniturile Asociației în anul 2018 au fost constituite în procent de 51% din cotizațiile membrilor, restul fiind venituri din sponsorizări (contribuția de 2% din impozitul pe profit) și din donații.
În ceea ce privește cheltuielile, acestea s-au realizat strict în beneficiul tuturor membrilor Asociației și s-au încadrat în patru categorii: achiziții de publicații pentru membri și pentru cadourile invitaților (cărți, hărți, etc), materiale promoționale pentru uzul membrilor (calendare, sigle autocolante, sigle brodate), cheltuieli de protocol în principal cu petrecerea de Crăciun și cheltuieli cu serviciile contabile și bancare. Un sumar al încasărilor și plăților din anul 2018 este prezentat în tabelul de mai jos.

Incasari si plati 2018

Ca rezultat al acestor operațiuni, în decursul anului s-a înregistrat un excedent de 3.713 lei, care s-a adăugat la soldul de numerar de la 31 decembrie 2017 de 13.939 lei, soldul final la 31 decembrie 2018 fiind de 17.652 lei.
În final, membrii Consiliului Director doresc să mulțumească tuturor celor care și-au adus contribuția sinceră, gratuită și altruistă la buna funcționare a Asociației și să își exprime credinţa că spiritul voluntar al Florii de Colţ, dragostea pentru natură și pasiunea pentru munte și drumeţie vor asigura continuitatea Asociației și a activităţilor sale în bune condiţii, cu implicare, înţelegere și bună-credinţă.

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:17, primele două vagoane sau în gara Basarab la trenul Regio 3003, ora 7:45, primele două vagoane (pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători dar alături de seniori). Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.