Traseul începe de la intrarea în Tutana (Argeș), continuă prin Ciofrângeni și se termină la Gibești și retur. Traseul este de o zi, pentru cicliști cu pregătire mică-medie și biciclete de munte.

foto Vali

Dotări necesare: rucsac cu cele obișnuite pentru un traseu ușor, lanterne de bicicletă, frontale (optional), încălțăminte pentru apă.

Lungime traseu dus-întors: aprox 60 km; teren accidentat bun numai pt biciclete de munte sau 4x4, parcurs la începutul lunii noiembrie 2018.

Ruta GPS aici: bikemap.net/en/r/4731283

Descrierea drumului: drum de asfalt până la ieșirea din Tutana, cam 5 minute din momentul trecerii pe lângă biserica (mănăstirea) Tutana. In rest drum de pamânt.

Biserica din Tutana a fost reconstruită in 1582, având ca "antreprenor general" pe ispravnicul Mihai, numit mai tarziu Mihai Viteazul. Mai multe detalii la link-ul: crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-tutana-67850

De la ieșirea din comuna Tutana se continuă pe drum incă câteva sute de metri pe drum de pământ până când, pe stânga, se vede terasamentul vechi căii ferate Vâlcele–Bujoreni Vâlcea.

Din ceea ce a fost, nu a mai ramas decat terasamentul propriu-zis căptușit cu piatră, peste care erau așezate traversele, doua tunele de lungime de 2 km fiecare și un viaduct cam tot de aceeași lungime.

Cu excepția celor două tunele și a viaductului, terasamentul este stabilizat de iarbă. Tunelele sunt din beton armat și au in interior un pat de piatră de aproximativ 40 cm. Recomand deplasarea pe lângă biciclete in interiorul lor.

Mai multe detalii despre istoricul căii ferate Vâlcele–Bujoreni aici: ro.wikipedia.org/wiki/Calea_ferat%C4%83_V%C3%A2lcele%E2%80%93Bujoreni_V%C3%A2lcea

Interesant este faptul ca terasamentul și amenajările (inclusiv viaductul) sunt folosite de oamenii locului care se deplaseaza cu masini, tractoare și căruțe.

Intrarea în primul tunel este în dreapta drumului; tunelul este în debleu și are o mică mlaștină la intrare. Ieșirea este mai dificilă din cauza unei bălți de vreo 20 metri lungime cu apă pâna la genunchi.

Daca la intrare am reusit sa ocolim mlaștina, la ieșire a trebuit sa ne descălțăm și să trecem prin baltă. Recomand cu tărie niște încălțăminte pentru apă, pentru că nu am putut căra bicicletele în spate mergând pe piatra destul de ascuțită. Și cam o zi după traseu a curs apa din biciclete.

Ieșirea din tunel este lejeră și traseul continuă prin padure; terasamentul este stabilizat de vegetație și se pedalează foarte bine. Capătul "aleii" se termină cu intrarea pe viaduct, cred cel mai mare pe care l-am vazut pana acum: 50 m inaltime si peste 1,5 km lungime. Unește doua varfuri de dealuri, iar privelistea este uimitoare.

foto Vali

Am traversat viaductul pe jos si după câțiva kilometri al doilea tunel. Acesta are pe la jumătatea lui o porțiune de beton desprinsa din tavan care atârnă și este ținută doar de armătura metalică, dar care nu ne-a dat prea mari emoții.

Ieșirea din al doilea tunel:

foto Vali

Într-un loc sau două, din pădure, au rasărit niște gări fantomă. Peroanele sunt acoperite cu tufe si arbusti.

Gară fantomă

Returul a fost făcut pe ruta: Gibești - Piatra - Ciofrângeni (prin partea de jos, nu pe viaduct), apoi pe un drum forestier care ne-a dus drept la intrarea în primul tunel și de acolo în sens invers până la ieșirea din Tutana.

De remarcat că returul s-a făcut la lumina frontalelor începând cu Ciofrângeni.

Mai multe poze aici: flic.kr/s/aHsmvidg7g

Fără comentarii pentru “Calea ferată fantomă, cu bicicletele”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:44, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:15. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:56, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.