Circuit în Carpaţii Meridionali, respectiv o scurtă incursiune în munţii Ţarcu între şaua Iepei şi şaua Şuculeţului... culmea de legătură cu Godeanu de la vf. Şchei până la vf. Tucilă... creasta munţilor Godeanu de la Godeanu spre est până la curmătura Soarbele... Retezatul Mic şi legătura cu Retezatul prin culmea Albele - Scorota - Drăcşan - şaua Plaiul Mic... şi întoarcerea la Gura Apelor prin şaua Judele - Zănoaga - platoul Radeş.

foto Marius

O scurtă descriere a traseului. După drumul din Bucureşti drumeţia propriu-zisă începe pe malul vestic al lacului Gura Apelor (Râul Mare), ocolind lacul de-a lungul piciorului vestic, cca 5 km de drum forestier. Intrarea pe poteca turistică (bandă roşie) o identificăm cu GPS-ul, nefiind semnalizată vizibil. Urmează un urcuş destul de abrupt prin pădure apoi prin golul alpin până în şaua Iepei, 1.727m, în total 3 ore de mers. Traseul de creastă este domol, cu urcuşuri şi coborâşuri pe plaiuri pastorale. Trecem de zona vârfurilor Baicu şi Mătania pe o ploaie de vară asezonată cu descărcări electrice şi ajungem în cca 2 ore în şaua Şcheiului. Aici ne lăsăm la vale în stânga în speranţa că vom ajunge repede la lacul Pietrele Albe dar ne oprim într-un loc acceptabil pentru a întinde cortul, lângă un pârâiaş care pare curat, fără urme de animale.

Dimineaţa următoare ne întâmpină cu cer senin. Urcăm înapoi în şaua Şcheiului şi continuăm pe poteca marcată (bandă roşie) până în şaua Şuculeţului. GPS-ul este util din nou, răspântiile de poteci nefiind semnalizate. Am fi putut urca direct către vârful Şchei. Piciorul care se întinde în faţa noastră face legătura cu creasta Godeanului însă punctul roşu de pe hartă nu există la faţa locului! Ocolim şi depăşim vârful Şchei după o întâlnire de gradul 3 cu o gaşcă extrem de agresivă de câini (din păcate ceva obişnuit în zonă). Godeanu pare aproape, mai-mai să-l atingi cu mâna... în stânga, spre răsărit, se ghiceşte câte ceva din silueta Retezatului... în partea cealaltă, spre apus, culmile domoale ale Ţarcului. Noi mergem exact spre sud, către vârful Prislop. Alte întâlniri pastorale, de data asta fără incidente.

Următorul vârf pe culme, Capul Prislopului, se poate ocoli uşor prin dreapta (vest). În şaua Mlăcile avem două variante. Tot înainte, spre sud, culmea ocoleşte mult prin vârfurile Ciocănaşu, Cincu, Olanelor pentru ca apoi să se abată spre est, spre Godeanu. O variantă mai scurtă coboară către râul Şes şi urcă apoi spre creasta principală a Godeanului. Coborârea e aproximativă dar urcarea se face pe o potecă vizibilă. Între timp începe ploaia dar din fericire departe, în spatele nostru. Trecem de vârful Tucilă. În şaua premergătoare vârfului Godeanu există apă, trebuia căutată puţin în afara potecii, spre sud. Sub ameninţarea ploii urcăm spre Godeanu şi rămânem peste noapte în căldarea Gropiţa, la nord de vârf. Sunt câteva ochiuri de apă (nepotabilă) dar mai jos există pâraie. Găsim un un loc minunat de cort şi, odată instalaţi, începe şi ploaia :-)

foto Marius

Căldarea Gropiţa şi vf. Gugu

Dimineaţa, din nou, senin. Urcăm înapoi în poteca marcată care ocoleşte vârful Godeanu pe faţa nordică. Mai departe, spre est, drumul este drept, cu suişuri şi coborâşuri. Depăşim piciorul Moraru-Gugu, zonă pe care ne propunem să o explorăm altă dată. Înainte de muntele Scărişoara, o scurtă porţiune cu aspect de custură, e singura zonă mai "pietroasă" întâlnită pe aceste plaiuri. Ceva mai târziu suntem gratificaţi cu 10 minute de grindină, apoi puţină ploaie. Un stâlp indicator ne arată că suntem la jumătatea distanţei între Godeanu şi Galbena, câte 2 ore în fiecare direcţie. O retragere e posibilă spre sud (lacul Iovanu) prin culmea Bulzului, 4-5 ore.

Curând ajungem în şaua sub care luceşte lacul Scărişoara pe o burniţă măruntă. Loc bun pentru campat. Continuăm drumul spre est şi după vârful Galbena urmează o nouă repriză de ploaie zdravănă însă înainte de vârful Paltina suntem deja în plin soare. Spre nord Retezatul începe să se vadă tot mai bine. După ce ne aprovizionăm la ultimul pârâu întâlnit, campăm sus în zona vârfului Paltina şi ne bucurăm de un apus minunat cu nori întunecaţi, o fâşie de cer galben-portocaliu pe linia orizontului şi soarele care dispare treptat într-o lumină roşie în depărtare.

foto Marius

Noaptea la peste 2.100 m n-a fost rece şi nici n-a bătut prea tare vântul. După zona Paltina-Sturul coborâm către zona de joncţiune dintre Godeanu şi Retezatul Mic. În stânga noastră Retezatul se răsfaţă în lumina de august sub un cer albastru. În mai puţin de-o oră ajungem în Curmătura Soarbele. Creasta munţilor Godeanu rămâne în spatele nostru. În dreapta avem valea Soarbele şi poteca ce urcă de la Câmpuşel (punct roşu). În stânga, o potecă se îndreaptă către Lunca Berhina (triunghi roşu).

Noi mergem înainte, spre vârful Iorgovanul. Intrăm în lumea de calcar a Retezatului Mic. Ici-colo lapiezurile sclipesc în soare în forme rotunjite de apă şi vânt. Lăsăm în stânga vârful Stănuleţii Mari. Înainte de Iorgovan, o şa largă extrem de verde, probabil datorită apei aflată mai aproape de suprafaţă. Faţa sudică a Iorgovanului se prezintă ca o cetate de necucerit prin pereţii de calcar aproape verticali. Partea cealaltă e puţin mai domoală şi acoperită de jnepeni printre care se strecoară de-a coasta poteca noastră. Nu mai urcăm pe Piatra Iorgovanului şi bine facem c-am fi intrat direct în gura câinilor!

foto Marius

Piatra Iorgovanului (stg) şi Stănuleţii Mari (dr)

Între Piatra Iorgovanului şi zona Albele - Căpăţâna Albelor terenul e relativ plat, drumul bine bătut, presărat cu tufe de jnepeni. Curând urmează o coborâre destul de serioasă printr-un jgheab flancat de jnepeni înalţi. Zona Scorota - Drăcşan, care face trecerea către Retezat, e o păşune întinsă unde ici-colo câte un stâlp arată drumul prin marea de iarbă. Retezatul e tot mai aproape. Peleaga, Păpuşa şi Custura sunt când mângâiate de soarele de august, când umbrite de nori. În stânga noastră se adânceşte valea Lăpuşnicului Mare (drumul forestier de la Gura Apelor la Poiana Pelegii). În labirintul de vegetaţie avem o ultimă întâlnire de gradul 3 cu câţiva câini care se reped după noi.

Curând ajungem în şaua Plaiul Mic. Banda roşie pe care mergem de 3 zile şi jumătate (cu excepţia punctului roşu, practic inexistent, la intrarea în Godeanu) continuă şi face legătura cu creasta principală a Retezatului, în sus către vârful Custura. În dreapta, acces către Buta, în stânga către Poiana Pelegii. Pornim la vale şi în pădure ne delectăm cu apa rece a unui pârâu care ne-a cam lipsit astăzi. Trecem de Poiana Pelegii şi urcăm către Bucura. Ne intersectăm aproape la tot pasul cu drumeţi de-o zi care coboară de la lac. La Bucura, zeci de corturi. Găsim un loc şi pentru noi puţin mai sus, cu o vedere de ansamblu către lac :-) Am făcut cca 9 ore de la Paltina, cu pauzele de rigoare. Seara se scurge plăcut dar apusul nu e atât de interesant ca cel din ziua precedentă. Ne bucurăm însă de luciul de apă al lacului.

foto Marius

Ziua a cincea este pentru noi o zi de odihnă… activă… facem o plimbare pe sus, pe creastă. Urcăm spre Peleaga de-a lungul pârâului (cruce galbenă). Treptat orizontul "se deschide"... creasta Judele-Sântămăria-Slăvei... cele două vârfuri ale Bucurei... vârful retezat al Retezatului :-) Pe măsură ce urcăm, spre vest, încep să se distingă tot mai bine culmile domoale din Godeanu parcurse în zilele precedente. Mai mulţi oameni pe vârful Peleaga decât am văzut în ultimele 3 zile în Ţarcu-Godeanu :-) Admirăm totul roată de jur-împrejur, suntem în inima muntelui. Coborâm către zona Colţilor Pelegii apoi de-a coasta, pe potecă, tot timpul cu privirea către Retezat. Ajungem repede sus, pe Custura Bucurei. Lacul Bucura luceşte în soare. Departe, spre sud, se ghiceşte şaua Plaiul Mic de unde-am venit ieri. Urcăm către Bucura II privind din când în când spre pereţii impresionanţi care se lasă către nord. Ţinem creasta matematică până sus, pe Bucura I. Zăbovim puţin pe vârf apoi ne lăsăm pe creastă spre sud până la marile momâi ridicate acolo, un loc fotogenic, cu vizibilitate bună. Coborâm în Poarta Bucurei şi-apoi la Tăul Porţii unde mereu facem o pauză mai lungă. Judele şi Slăveiul se reflectă maiestuos în apa albastră într-o simetrie perfectă. Înapoi la Bucura. Nici nu ne-am dat seama cum au trecut aproape 7 ore...

foto Marius

Judele, Poarta Bucurei şi Bucura @ lacul Bucura

Ultima dimineaţă la munte (pentru noi), ca de obicei, senină. Pentru a reveni la Gura Apelor avem o singură variantă, poteca spre platoul Radeşului via lacul Zănoaga. În drum spre şaua Judele trecem pe la lacurile vecine, mai mici decât Bucura, dar şi ele cu farmecul lor. Florica şi Viorica sunt unite printr-o cascadă frumoasă. Urcăm mai departe până la Tăul Agăţat, cel mai înalt ochi de apă din salba de lacuri din căldarea Bucurei... apoi poteca prăfuită spre şaua Judele. Sus ne întâmpină un vânt puternic. Mergem pe culmea Bârlea - Şesele şi coborâm către Zănoaga. Prin pâcla depărtării recunoaştem silueta familiară a vârfului Gugu şi a crestelor învecinate Godeanu (stânga) şi Ţarcu (centru-dreapta). Ocolim lacul pe la refugiul Salvamont şi ne oprim puţin în partea cealaltă, la izvor. Urcăm în şaua din faţă de unde se deschide Platoul Radeşului. În stânga, spre sud, se disting bine siluetele familiare ale Retezatului Mic şi Godeanului.

După mai bine de jumătate de oră de la lac, ajungem la răspântia de poteci Gura Zlata (triunghi roşu) şi Gura Apelor (cruce albastră). Continuăm pe drumul nostru, o zonă relativ plată de păşune unde, din fericire, nu sunt oi. În faţă, departe, se distinge şaua Iepei de unde am pornit acum 6 zile. Într-un final platoul Radeşului se termină, lăsăm în dreapta vârful Zlata şi începem o lungă coborâre... lungă poate pentru că suntem la sfârşit de drumeţie. Cu pauzele de rigoare facem mai bine de 6:30 ore până la drumul de pe valea Lăpuşnicului şi ne auto-compătimim gândindu-ne cum am urcat pe-aici în urmă cu 5 ani (mariusradu.ro/drumetie/carpati/retezat-vacanta-cort). Încă vreo 2 km pe drum până la maşină. Pe sus s-au adunat norii şi pare că vine ploaia. Ne oprim la Gura Zlata, o cabană de modă veche dar primitoare. Toată noaptea a plouat... la fel a doua zi, pe drumul spre casă... Mulţumim muntelui că a fost răbdător cu noi în zilele din urmă !

foto Marius

6 zile, punct de plecare şi sosire Gura Apelor

Mai multe amănunte şi imagini despre traseu, date geografice, întâlniri cu câini şi alte impresii personale aici: mariusradu.ro/drumetie/carpati/meridionali-circuit-tarcu-godeanu-retezat

Marius & Moniq, august 2017

Fără comentarii pentru “Circuit în Ţarcu, Godeanu, Retezat”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:44, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:15. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:56, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.