Creasta Bucşoiului Mic (Creasta Balaurului / Creasta La Balaur) se desprinde de la baza sudică a vârfului Bucşoiul Mare (Bucegi) către est. Ea separă Valea Morarului de Valea Bucşoiului şi are un parcurs accidentat, punctat de colţi de stâncă ce-i dau aspectul unei spinări de balaur (de unde şi denumirea sa).

Creasta Bucşoiului Mic, foto Marius Radu

Creasta se poate parcurge atât în urcare (cu acces mai facil din Valea Morarului) cât şi în coborâre însă doar pe vreme bună.

Pentru o zi însorită de Mai este un traseu minunat. Pornim devreme, pe la ora 8:00, de la Gura Diham şi urcăm poteca veche, vânătorească ce duce la cantonul Colţii Morarului. De-aici urmăm poteca ce leagă Poiana Coştilei de Pichetul Roşu şi după ce traversăm Valea Bujorilor intrăm în firul Văii Morarului.

Curând Colţii Morarului se profilează îndrăzneţ pe cerul albastru. Fiind devreme, soarele n-a avut timp să urce dincolo de Creasta Morarului aşa că întreaga zonă este luminată tocmai potrivit pentru poze. Firele văilor abrupte care brăzdează faţa nordică a Morarului sunt încă desenate cu albul zăpezii. Din Poiana cu Urzici (Poiana Morarului) ne abatem către Ţimbal. Ţinem aproape şi vorbim cu voce tare pentru ca ursul, la el acasă pe aceste pante împădurite, să ia la cunoştinţă de prezenţa noastră.

După un urcuş abrupt de cca 30 de minute ajungem la Ţimbal, ocazie bună pentru o pauză în care ne desfătăm cu priveliştea oferită de faţa nordică a Morarului. Valea Morarului, atât cât putem să vedem din ea, este încă plină de zăpadă. Ne facem curaj pentru încă o porţiune abruptă prin Şiştoaca Ţimbalului. În cca 45 de minute suntem la Capul Balaurului (cca 2.000 m) de unde începe creasta propriu-zisă. Aici se poate ajunge şi pe Brâna Mare a Bucşoiului (din Valea Morarului) sau pe Valea Bucşiată (din Poiana Bucşoiului).

Jnepenişul care acoperă creasta în această porţiune ne obligă să ocolim puţin pe faţa nordică. Urcăm în diagonală până deasupra jnepenilor apoi înaintăm după cum ne conduce poteca, uneori direct pe creastă, alteori pe stânga sau pe dreapta funcţie de configuraţia locurilor. Nu e loc de improvizaţii pentru că zona de abrupt chiar e... abruptă.

Caprele negre sunt în elementul lor pe feţele expuse de stâncă parţial acoperite cu iarbă. E vremea puilor şi ne bucurăm că vedem câţiva care sug cu poftă. Sunt momente unice pe care le poţi savura doar în mijlocul naturii.

Creasta oferă o perspectivă impresionantă asupra zonei imediat apropiate (Bucşoiu, Moraru, Coştila) şi asupra munţilor din vecinătate (Postăvaru, Piatra Mare, Baiului, Neamţului, Ciucaş).

Cca 2 ore sunt necesare pentru a ajunge sub Bucşoiul Mare, în poteca ce uneşte Bucşoiul Mare de Omu. Peisajul se diversifică dintr-odată. Chiar sub noi, Valea Mălăieşti, verde şi însorită. Spre nord, dincolo de culmea Ţigăneşti, alţi munţi se lasă descoperiţi, Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa, Făgăraş.

Aici ne despărţim. O parte din colegi urcă spre Bucşoiul Mare, ceilalţi mergem către Omu. Zăpada acoperă toată această zonă de creastă. Urcăm şi coborâm pentru a străbate Curmătura Bucşoiului şi-apoi Curmătura Morarului aşa că avem nevoie de încă o oră să ajungem la Omu.

Bucşoiul Mare, foto Marius Radu

Bucşoiul Mare

Greu de crezut că în luna mai zăpada are peste 2 m la Omu dar stâlpii de marcaj îngropaţi în zăpadă şi şanţul săpat în jurul cabanei (pentru acces) ne conving :-) Un ceai cald e bine-venit şi după pozele de rigoare coborâm pe Valea Cerbului. Este zăpadă pe vale dar acum nu mai pune probleme. E stabilă şi cantitatea nu e mare. Avem ocazia să admirăm Colţii Morarului şi dinspre sud. Zăpada din căldările superioare ale văii ne ajută să coborâm rapid, apoi continuăm pe potecă. Ajungem în timp util la tren, puţin obosiţi după mai bine de 10 ore pe munte dar mulţumiţi !

Mai multe imagini aici: https://goo.gl/photos/4jvg1UF67QrKPhiq7

Marius, mai 2016

Fără comentarii pentru “Bucegi, Creasta Bucşoiului Mic”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:44, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:15. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:56, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.