Lungime totala traseu Brașov-Baraolt-Brașov 160 km
Durata: vineri seara - duminica pranz
Etape parcurse:
Prima zi: Brașov-Araci, aprox 20 km
A doua zi: Araci-Căpeni-Baraolt-Malnas Băi-Sfântu Gheorghe – aprox Hărman 130 km
A treia zi: Hărman-Brașov 11 km

Transport:

- plecare CFR Bucuresti -Brașov, ora 16.46 sosire 20.45

- sosire Regiotrans Brașov – Bucuresti 14.05 sosire 17.21

Descrierea traseului:

Este un traseu de circuit care incepe in Brașov pe ruta Feldioara-Miclosoara-Aita Mare-Baraolt-Biborteni-Sf Gheorghe- Brașov si pe care il recomand pentru cei pasionati de cort. Evident pentru cei care nu prefera cortul zona ofera multe posibilitati de cazare - pensiuni in Feldioara, Miclosoara, Baraolt etc.

Traseul are aproximativ 160 km si se desfasoara pe drumuri asfaltate in mare parte (cu unele portiuni in lucru), slab circulate, care trec prin padure, prin sate pline de culoare locala sau pe langa campuri cultivate.

Am plecat de vineri cu un tren IR care a ajuns in jurul orei 20.30 in Brașov, iar asta mi-a oferit destul timp pentru a pedala inca vreo 20 km dincolo de Bod unde am pus cortul in apropierea satului Araci (Arapatak), in apropiere de apa Bârsei. Evident se poate dormi in Feldioara la o pensiune oarecare.

Ziua de sambata a fost ziua principala, de aproximativ 130 km.

Din Araci drumul continua prin Hăghig apoi Belin, unde se poate admira bustul lui Alexander Farcaș Boloni langa biserica satului. Omul a fost un calator faimos la vremea lui care a scris in secolul 19 o carte despre Statele Unite, carte care s-a bucurat de succes in zona Transilvaniei si imperiului.

Am luat o pauza pentru o cafea excelenta in satul Micloșoara langa conacul Kalnoky (pensiune si muzeu). Biletele pentru muzeu se iau de la cafenea iar domeniul este vizitabil. Merita admirata cladirea conacului, cu micul lac de langa care dă spre loggia cladirii. Interiorul muzeului este bogat, iar la parcurgerea lui aveti ghid.

Drumul continua prin sate ornate cu porti secuiesti din lemn sculptat si pictat, apoi peste campuri lucrate pana la Baraolt apoi Biborțeni, Bățanii Mici și Mari cu un scurt popas in Malnaș (Zmeură) Băi cu al său parc și izvorul cu apă minerală.

Până la Bățanii Mari drumul este aproximativ plat. După Bățanii Mari drumul începe să urce dar tot pe asfalt,prin pădure, asfaltul intrerupandu-se pe doua portiuni cu pietris unde se lucreaza.

Traficul devine din ce in ce mai rar pana în apropiere de comuna Malnaș (nu este aceeași cu Malnaș Băi), când se ajunge pentru o scurtă perioadă pe drumul european E578 spre Sfântu Gheorghe.

Localitatea Malnaș Băi este cunoscută pentru faptul că înainte de Primul Răboi Mondial exporta apa minerala (cuvantul borviz va spune ceva?) in Regat și desigur în București. Din păcate, din faima de atunci nu a mai rămas mare lucru în afară de izvorul de apă minerală din parcul central.

Cand am avut ocazia am cotit-o de pe drumul european destul de circulat pe varianta Zoltan-Ghidfalău- Arcus pana in Sfantu Gheorghe unde merita vizitat centrul istoric si desigur de mancat o inghețată in parcul central.

Pentru a inchide circuitul si a ajunge inapoi in Brașov, din Sfântu sunt doua variante de bicicleta pe care le recomand:

- Prima varianta ajunge in Araci prin Vâlcele- drum asfaltat care are o urcare mai abrupta din Sfantu si apoi o coborarea pe masura in Araci si de aici Bod, Sanpetru si desigur Brașov. Pana in Araci drumul nu trece decat pe la margiea unui sat, prin padure si este extrem de pitoresc.

- A doua varianta ajunge prin Ilieni in Hărman, apoi in Sanpetru si Brașov; drumul este aproximativ plat, trece prin mai multe sate, dar permite vizitarea Hărmanului cu a sa biserica fortificata.

Acum am ales a doua varianta si am pus cortul in apropiere de Hărman dupa aproximativ 130 km parcusi.

Ultima zi a fost de relaxare: 10 km parcusi pana in Brașov intr-un ritm tihnit, o vizita in centru si a cartierului Schei.

Trenuri de plecare spre Bucuresti pot fi luata incepand cu ora 13 (un Regiotrans cu bilete de luat din Gara Brașov)

Fotografii nu am, dar tot drumul poate fi vizualizat in Street View din Google Maps.

Mai jos cateva link-uri despre unel din obiectivele vazute:

https://pasionatidefrumos.blogspot.com/2017/10/ulmul-din-capeni-covasna-are-peste-300.html

https://kalnoky.ro/story/story.php?id=1

https://www.sfantugheorgheinfo.ro/descriere-oras

Fără comentarii pentru “Cu bicicleta - Tura de weekend in secuime”

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.