Povestea începe de la Viscri (Weiskirich), Rupea (Kohalm) fiind o așezare pe care am vizitat-o într-un alt circuit de cicloturism, venind dinspre Cincu-Șoarș-Jibert-Dacia (Groß-Schenk-Scharosch sau în maghiară Sáros-Soeibrig sau Zsiberk-Stin sau Garat).
La vremea respectivă am ocolit Viscri mergând direct către Rupea și trecând apoi către Mercheașa-Jimbor și mai departe spre Balvanyos. De data asta însă am dormit în Viscri, sat care face parte din zona satelor săsești cu biserici fortificate. Sat ardelenesc tipic, locuit de sași (poate or mai fi ?). O parte din ulițele satului sunt pavate cu piatră de râu, un pavaj migălos care nu poate fi executat decât manual.
Datorită prințului Charles care și-a cumpărat și o proprietate (vizitabilă), este un sat vizitat de o mulțime de turiști de toate națiile. Are multe pensiuni pentru un sat dar cu toate astea, duminica spre luni, nu am găsit locuri. Ei, oricum doream să dormim la cort, lucru pe care l-am realizat în final prin bunăvoința unui localnic care ne-a permis să îl întindem în grădina din spatele casei. Cu toate astea am beneficiat de apă rece curentă pentru spălat, closete cu fosă septică și apă curentă și am avut la dispoziție niște prize ca să ne încărcăm telefoanele mobile.
Ne-a costat cam 25 lei/noapte, dar se poate negocia. Am trecut locația pe google maps.
Crep in Viscri
Se pare că prințul Charles al Marii Britanii nu a făcut cunoscut doar locul dar a și participat, probabil prin intermediul vreunei fundații, la organizarea oamenilor de acolo și la revitalizarea industriei artizanale locale. Cu succes aș putea spune, pentru că produsele lor se vând inclusiv în magazinul din Saschiz.
Zona este parcursă de trasee bune pentru MTB, marcate, iar prin zonele susceptibile la înnămolire - destul de multe - cu pietriș așternut pe potecă -adevărate piste de biciclete. Bucata de traseu parcursă face parte dintr-un traseu mai mare care începe undeva lângă Viscri și se termină în apropiere de Sighișoara. Are cam 50 km, se parcurge în aproximativ 6 ore de către cicliștii antrenați și este marcat cu bandă roșie și în unele locuri cu indicatoare la intersecții. De ce spun că încă mai are indicatoare ? Pentru că deși traseul a fost marcat în 2015 (cu fonduri europene), acum la începutul lunii iunie 2017, lipseau în general indicatoarele de la intersecții, iar în vreo două locuri potecile erau blocate de crengi. Din câte ni s-a spus, nu toți localnicii au fost încântați de promovarea treseelor de MTB pe aici.
Traseul 1
Aflați în Viscri am parcurs traseul Viscri-Meșendorf-Criț pe pista de biciclete marcată cu bandă roșie. Am ieșit din pista de biciclete care continua la Sighișoara, pe un drum forestier spre Criț, apoi Criț-Meșendorf pe șosea, urcare în traseul marcat pe drum forestier și retur pe aceeași pistă de biciclete până în Viscri.
Bineînțeles, am vizitat bisericile fortificate din Viscri și Meșendorf (Meschendorf). Ambele au ghid amabil iar la biserica din Viscri am asistat și la o mică slujbă luterană.
Despre pista de biciclete: pleacă de lângă biserica ortodoxă din Viscri și merge prin pădure (pistă cu pietriș), traversează pășuni, trece pe lângă vreo două stâne și apoi iar coboară prin pădure.
În total 46 km din care vreo câțiva parcurși cam la nimereală în ciuda faptului că aveam un GPS bun (urcarea din Meșendorf în creastă ca să întâlnim traseul marcat pentru reîntoarcerea în Viscri). Nivelul de dificultate îl consider mediu din cauza mai ales a lungimii (trei sferturi din traseu au fost parcurși pe potecă prin pădure) dar și a faptului că pe alocuri pune probleme de orientare în ciuda faptului că am folosit un GPS.
Durata aproximativă: 8 ore de pedalat fără a forța lucrurile (cu vizite ale bisericilor şi masă).
Distanță: 47 km.
Ataşat trackul de GPS: Circuit Viscri-Crit-Mesendorf pe bikemap.net.
A fost un traseu subestimat, care însă poate oferi surprize plăcute în cazul echipării corespunzătoare. Nu a fost cazul nostru așa că am plecat pe la ora 13 după amiaza și ne-am întors pe la ora 21:30
Motive ?
- am plecat prea târziu pentru un traseu necunoscut; chiar dacă îl presupuneam un simplu traseu de plimbare totuși trebuia să plecăm mai devreme cu măcar două ore.
- lipsa unei camere de schimb sau a peticelor (le uitasem la cort) așa că o parte din traseul de retur a fost parcurs în pedalare cu o bicicletă care era "pe jantă".
- lipsa iluminării suficiente: merită desigur să ai lanternă la ghidon dar eu prefer și o frontală ca supliment pentru că noaptea se lasă mai repede în pădure, iar viteza de deplasare este destul de mare. Oricum nu am avut decât o singură lanternă pentru că - desigur - am neglijat să o iau pe a mea.
Pe lângă cele de mai sus un lucru util este un fluier. La întoarcere, la urcarea din Meșendorf către creastă ca să întâlnim traseul de bicicletă, am întânit un urs. Traversa un drum forestier pe care apucasem din greșeală, cam la 50 m de noi și l-am speriat chiuind un pic și apoi fluierând. Cum se cam lăsa noaptea iar noi abandonasem drumul ca să intrăm în poteca de creastă care ducea prin pădure, nu mai vedeam la distanță așa că pentru a preveni o altă întâlnire cu un urs sau mistreț am fluierat cu intermitențe încă vreo două-trei ore până am ajuns în Viscri. De altfel am mai întâlnit pe parcurs iepuri și chiar o vulpe.
Un alt potențial pericol sunt șerpii: la trecerea din pădure în zonele deschise, cum poteca avea ceva pietriș pe ea și nu era circulată, era zona de promenadă a șerpilor. Nu am întîlnit specii veninoase, iar la un moment dat devenisem noi un pericol pentru ei - de vreo două ori am frânat brusc ca să nu îi calc și nu păreau să se sinchisească prea mult de prezența mea. Parcă îmi spuneau ceva de genul "Ce cauți pe aici stimabile, nu vezi că facem plajă ?"
Cu toate că am bălăurit un pic și am avut problema penei, necazurile au fost compensate din plin de combinația dintre peisajul extraordinar din zonele de pășune, pădurea cu flora și fauna ei și istoria locului explicată de ghizii locali.
Traseul 2
Este un traseu mai scurt care începe din Saschiz (Keist), merge pe șosea până în Cloașterf (Klosderf) și retur pe pista de biciclete și șosea.
Din Saschiz ni s-a spus că în zonă se organizează cu un succes din ce în ce mai mare competiții de MTB, una având loc chiar în vara asta (peste 1.000 participanți, mai mulți decât cei din Saschiz !). Mai multe detalii la tbtrace.ro şi discovertarnavamare.org/projects/tbt-transilvania-bike-trails
De la centrul de informare din Saschiz am aflat de aplicatia TBT (Transilvania Bike Trails) pentru telefoane; am descărcat-o şi orientarea a fost mult mai ușoară. play.google.com/store/apps/details?id=com.adept.tbt
La dus am pedalat pe drumul județean dintre Saschiz și Cloașterf, un drum asfaltat, pe alocuri degradat, dar pe care circulația auto este foarte mică (e aproximativ paralel cu drumul european). În Cloașterf, după ce am vizitat biserica fortificată am cerut indicații despre traseul MTB de la proprietarul unei pensiuni chiar de lângă biserică.
Spre deosebire de Saschiz unde erau destul de puține locuri la pensiuni și destul de scumpe (cel mai ieftin în centrul Saschizului cu 120 lei/camera/noapte), în Cloașterf nu păreau să fie prea mulți turiști. Nu am întrebat de prețuri dar cred că erau în mod cert mai scăzute.
Traseul travesează Cloașterf, urcă pe un drum de pământ din capătul lui care continuă în pădure. Acolo sunt mai multe ramificații dar cu ajutorul GPS-ului și a aplicației TBT, ne-am descurcat. În final, după mai multe traversări de pajiști și porțiuni de pădure am ajuns la o bifurcație: unul din trasee duce spre cetatea Saschizului iar celălalt, care se continuă imediat cu un drum asfaltat, ajunge jos în Saschiz, aproape de turnul și biserica din centru.
Durata aproximativă: 4 ore inclusiv ruta pe drumul județean.
Parcurs: aproximativ 36 km.
Atașat trackul de GPS: Circuit Saschiz - Cloașterf pe bikemap.net.
Traseul 2 de fapt continuă traseul 1 care s-a terminat pentru noi în Criț. Finalul întregului traseu sau al pistei de biciclete este în apropierea Sighișoarei.
Câteva concluzii despre traseele parcurse:
- sunt trasee accesibile, dar care pun dificultăți de orientare pe alocuri.
- sunt minim necesare un kit de reparații camere, pompă, lanternă, apă (1-1,5 l depinde de vreme).
- este util un GPS sau dacă nu, măcar o hartă a zonei și o busolă.
- la Saschiz - centrul de informare - puteți primi o hartă, iar pentru cei cu telefoane inteligente vi se poate transmite un link al unei aplicații care vă afișează traseul de biciclete și locația voastră față de traseu (trebuie activată localizarea telefonului) play.google.com/store/apps/details?id=com.adept.tbt
- atenție la animale sălbatice și reptile; deși nu sunt periculoase pot să vă creeze neplăceri, așa că un fluier ajută la prevenirea întâlnirilor neplăcute pe seară.
Pentru noi traversarea asta pe dealuri (de fapt este podișul Transilvaniei, zona Târnava Mare) pe trasee marcate a fost ceva inedit. Am fost surprinși de calitatea pistei de bicicletă, de faptul că au fost create în așa fel încât să micșoreze pe cât posibil noroiul, dar și de marcajele de pe copaci, marcaje asemănătoare cu cele turistice de la munte. Un alt lucru plăcut este că în caz de nevoie se poate coborî de pe pista de biciclete, pentru cazare sau pur și simplu pentru a vizita monumentele istorice din zonă.