Făgăraş, muchia Buteanu

Scurtă dar spectaculoasă, cu expunere mare pe ambele feţe dar şi o vedere pe măsură către zonele învecinate, porţiunea de creastă cuprinsă între şaua Netedu şi vârful Vânătarea lui Buteanu, partea finală a muchiei (piscului) Buteanu, este una din cele mai accesibile muchii nordice din munţii Făgăraşului.

W.Kargel vorbeşte de Piscul Buteanu (Drumuri spre culmi) referindu-se în special la porţiunea alpină şi anume zona de creastă care coboară spre nord din vârful Vânătarea lui Buteanu (2.507m) până în zona vârfului Netedu (2.351m). Piciorul continuă spre sud cu Vf. Găvanului, Vf. Buteanu, Vf. La Lăcuţ, Vf. cu Jnepeni, Vf. La Piatra Răsunătoare, pierzându-se treptat în zona împădurită de la poalele muntelui. Această a doua partea a crestei este accesibilă prin poteca turistică ce face legătura între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac (bandă albastră).

Spre deosebire de picioarele sudice ale Făgăraşului, lungi şi (adesea) domoale, muchiile nordice sunt mai accidentate şi mai sălbatice, cu caracter alpin şi-n consecinţă mai puţin umblate. Scurta descriere de faţă se referă la porţiunea de creastă dintre şaua Netedu şi vârful Vânătarea lui Buteanu, cca 260 m diferenţă de nivel care poate fi parcursă în aprox. 1:30 ore.

Fără obstacole majore, ea este totuşi o adevărată creastă alpină. Poate fi parcursă "la liber" de către "drumeţii încercaţi" cu minime cunoştinţe de "căţărătură" cum ar spune vechii autori de ghiduri montane. Nu este recomandată decât celor care au mai parcurs trasee asemănătoare, au cunoştinţe elementare de căţărare liberă, au o bună condiţie fizică şi nu au rău de înălţime ! Cei care o parcurg trebuie să fie conştienţi că există un risc important de accidentare gravă !

În şaua Netedu se poate ajunge venind de la Bâlea Cascadă (bandă albastră), ocazie cu care se poate parcurge muchia în totalitatea ei, din partea cealaltă, de la Bâlea Lac (bandă albastră) sau din şaua Văiuga (punct albastru), această din urmă potecă făcând joncţiunea între traseele bandă albastră (Bâlea Cascadă - Bâlea Lac) şi cruce albastră (şaua Capra - Vf. Vânătarea lui Buteanu).

Şaua Netedu, ca de altfel întreaga muchie, la nord de creasta principală, oferă o perspectivă impresionantă asupra zonei centrale a munţilor Făgăraşului. Spre est se deschide căldarea Arpăşelului delimitată spre est de muchia Albota şi spre sud de creasta Arpăşelului. Dacă vizibilitatea este bună, mai ales în partea a doua a zilei când soarele coboară spre vest, vederea cuprinde totul până către Moldoveanu. Spre vest, căldarea Văiuga şi apoi căldarea Bâlei străbătută de serpentinele şoselei şi închisă spre vest de piscul Bâlei fac deliciul privitorului. Nu mai puţin impresionantă însă este creasta însăşi care urcă spre sud în câteva trepte mari de piatră către Vânătarea lui Buteanu.

foto Marius Radu

Muchia Buteanu şi vf. Vânătarea lui Buteanu (stg) şi vf. Văiuga (dr)

Din şaua Netedu părăsim poteca marcată şi urmăm creasta matematică. Porţiunea iniţială este mai domoală şi înierbată (asemănătoare cu urcuşul spre nord spre vârful Netedu) şi nu pune niciun fel de probleme. Pe tot parcursul crestei, faţa vestică (dreapta în sensul de urcare) este în general mai prietenoasă şi mai înierbată. Faţa estică se prăvale deseori în pereţi aproape verticali care nu oferă nicio posibilitate de ocol.

Privind în amonte, un turn impresionant de stâncă se distinge semeţ, înălţându-se îndrăzneţ parcă uşor aplecat spre est, de fapt o faţă abruptă uşor surplombată, Turnul Aplecat. De la distanţă pare un abstacol formidabil. Până la el avem de străbătut o culme relativ largă punctată ici-colo de spinări de piatră care pot fi urcate şi coborâte uşor, eventual ocolite prin dreapta. Pe măsură ce urcăm, atât spre est cât şi spre vest, creasta principală îşi dezvăluie tot mai multe detalii, vârfuri şi muchii nordice la fel de atrăgătoare ca cea pe care ne aflăm. La sfârşit de iunie iarba verde e punctată de tot felul de floricele şi, din loc în loc, de mici pâlcuri de rododendron înflorit, puţină viaţă în această lumea aspră a stâncilor.

Câteva spinări mari înverzite pe faţa vestică dar (preponderent) cenuşii pe faţa estică, stâncoasă, ne conduc încet-încet la baza Turnului Aplecat. Ceea ce părea greu de urcat privind de departe se dovedeşte rezonabil de aproape. Nu este greu de depăşit dar trebuie atenţie. Se poate ocoli puţin prin dreapta pe o potecuţă firavă sau se poate aborda mai direct prin căţărare uşoară. Beţele îşi iau locul pe rucsac. De-acum înainte mâinile sunt necesare pentru echilibru şi din fericire prizele sunt numeroase şi solide, piatra este sănătoasă. Chiar şi-aşa, prizele trebuie întotdeauna încercate înainte de a te lăsa în ele cu toată greutatea. Nu există un traseu desenat sau o potecă bătută, fiecare înaintează funcţie de cum îi dictează experienţa de munte fie ocolind cu atenţie pe feţe expuse, fie abordând direct zone accidentate de stâncă.

Atenţie mare trebuie acordată micilor zone de dezcăţărare. Întotdeauna este mai uşor să urci decât să cobori şi nu este loc de nicio greşeală. Totul este să nu te grăbeşti. Odată depăşită zona Turnului Aplecat creasta se îngustează aşa că nu prea mai sunt variante ocolitoare. Cu mici excepţii trebuie urmată creasta matematică găsind varianta cea mai sigură de înaintare prin labirintul de piatră. Ici-colo creasta e ascuţită ca un cuţit şi aici intervine abilitatea fiecăruia de a depăşi zonele foarte expuse. O cordelină este utilă pentru asigurarea celor care nu au siguranţa necesară. E de prisos menţiunea că nu ai ce căuta aici decât pe vreme bună când stânca e uscată şi aderenţa bocancilor e maximă !

foto Marius Radu

Muchia Buteanu, vedere în aval până către vf. Netedu

În ciuda încordării necesare şi atenţiei sporite nu poţi să nu te opreşti şi să nu admiri lumea de văi şi creste care te înconjoară. Ne aflăm în inima muntelui, în adevăratul înţeles al cuvântului. Deşi început de vară, pe văi încă mai există pete de zăpadă care contrastează cu cenuşiul stâncilor şi verdele vegetaţiei. În căldarea Văiuga chiar se vede un mic lac la capătul superior al unei limbi lungi de zăpadă. Din păcate nu va avea viaţă lungă dacă vara va fi secetoasă. În partea cealaltă, fundul căldării Arpăşelului e un amestec de alb şi verde brăzdat de pâraie cu apă repede.

Cu excepţia unui mic vâlcel înierbat care ni s-a părut mai potrivit de urcat, uşor spre partea dreaptă, nu prea ne-am mai abătut de la creastă. Privind în amonte vârful se apropie tot mai mult şi siluetele celor de sus devin tot mai clare. Când cu două, când cu patru puncte de sprijin - noroc că suntem dotaţi cu 4 membre - înaintăm cu plăcere şi ne bucurăm de măreţia muntelui.

foto Marius Radu

Creasta Făgăraşului, vedere spre est de pe Vânătarea lui Buteanu (2.507m)

După cca 1:30 ore suntem sus, 2.507m. mai sus nu se poate aici :-) Întâlnim şi primii oameni aşa că rugăm pe cineva să ne facă şi nouă câteva poze împreună. Fiind soare şi aproape miezul zilei iar vârful puţin către nord faţă de direcţia est-vest a crestei principale, vizibilitatea e maximă în toate direcţiile, o adevărată lecţie de geografie pe viu, în orice direcţie priveşti. Privim, ne minunăm şi ne bucurăm. Crâmpeie din drumeţiile trecute revin în memorie dar şi planuri despre excursii viitoare ne încolţesc în minte. În cele din urmă ne rupem de vraja locului şi ne pregătim să coborâm mulţumind Măriei-Sale, Muntele, pentru frumuseţea împărtăşită astăzi cu noi.

Mai multe imagini: plus.google.com/113141227558205294823/posts/FTgHsXbTccg

O variantă de toamnă a muchiei Buteanu (sept 2011) cu plecare de la lacul Capra: mariusradu.ro/drumetie/carpati/fagaras-muchia-buteanu

Marius, iunie 2017

Comentarii   

0 # Mihaela Gheorghiu 23-07-2017 13:39
Frumoase articole.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Întâlnire la club

Următoarea întâlnire la club va avea loc luni, 7 mai 2018, ora 18:00, amfiteatrul Ștefan Odobleja, Universitatea Titu Maiorescu (Calea Văcăreşti 187).

Intrarea este gratuită.

Hai cu noi

Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm în fiecare sâmbătă / duminică, în Gara de Nord, la trenul Regio 3001, ora 6:22, la primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp.

Nota bene

Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

Recent în forum

  • D-na Geta Iftode
  • Dumnezeu sa o odihneasca in pace! Ne va lipsi foarte mult... Inmormantarea va avea loc miercuri, ora 13, la cimitirul Reinvierea (Str. Reinvierii, zona Obor - Lizeanu - Maica Domnului).
  • acum 1 zi 26 minute
  • inmormintare Geta Iftode
  • va fi miine, 25.04.2018, ora 13, la cimitirul Reinvierea (zona Lizeanu/Maica Domnului) - cam o statie pe Lizeanu dinspre Stefan cel Mare, cu tram 16... str Reinvierii.
  • acum 1 zi 1 oră
  • D-na Geta Iftode
  • Geta Iftode a urcat cel mai sus La data de 23 aprilie 2018, de Sfantul Gheorghe - ziua ei onomastica - prietena mea si a noastra, Geta, a pasit intr-alta lume. De unde ne va veghea sa fim mai buni, mai toleranti, mai sufletisti. Geta a fost si ramane unul dintre cei mai marcanti membri ai Clubului...
  • acum 1 zi 2 ore
  • D-na Geta Iftode
  • ----- Pana in 1984 am mers pe munte din 1965 cu fratii mei, cu ONT,BTT,IPA, cu prietenii mei iubitori de munte si am strabatut cam toti masivii pe poteci marcate. Prieteni de ai mei, Cristi Mogos si Nicoleta Moisescu, erau membrii si la Floarea de Colt, imi vorbeau de Nea Milica si de traseele...
  • acum 1 zi 4 ore
  • D-na Geta Iftode
  • D-na Geta Iftode a plecat ieri la cele veșnice. Spiritul dânsei de luptător pentru continuitatea si dezvoltarea Clubului nostru - un luptător cu blândețe, care îți lumina partea bună și îți dadea o putere extraordinară să treci peste toate și să zâmbești din nou - să nu ne...
  • acum 1 zi 5 ore

 

PARTENERI

Floarea de Colț BucureștiUniversitatea Titu MaiorescuNootkasportHimalayaMontrekHervis SportCAF EquipmentCabana VoinaCraimont Clubul Alpin Român Floarea de Colț București

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2018 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64 BTRL RONC RT03 4507 2901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria