Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Creasta Baiului pe bicicletă

Hai la afine pe MTB... Vă invit la o tură de bicicletă pe creasta Baiului sâmbătă 5 august 2017, pe următorul traseu: plecare din gara Azuga, urcare cu telegondola Sorica, parcurgerea drumului pastoral de creastă în ritm lejer cu numeroase pauze pe parcurs pentru a admira peisajul, pauza de masă pe vf. Baiul Mare (1.895 m), în continuare vf. Răzoare, vf. Florei, Secăria, gara Comarnic (vezi harta). Întâlnirea va fi în gara Azuga la ora sosirii trenului Regio 3001.

MTB creasta Baiului

În continuare câteva detalii tehnice despre traseu pentru cei interesaţi. Lungimea totală (de la gara Azuga la gara Comarnic prin Secaria) este de 39 km. Se urcă în creastă cu gondola din Azuga; costă 20 lei de persoană şi e gratis pentru bicicletă. Durata efectivă de mers pe bicicletă înregistrată de aparatul de bord în turele anterioare este de circa cinci ore şi jumătate. Din cele cinci ore şi jumătate, circa două ore sunt pe lângă bicicletă, urcare sau coborâre de pante.

Tura se face exclusiv pe drum pastoral de pământ, iar în final pe asfalt, nu sunt riscuri de cădere în prăpăstii (pentru cei prăpăstioşi). Drumul de creastă se prezintă într-o stare bună, sunt două porţiuni urâte, cu pietre, una mai scurtă sub vf. Mierlei şi alta mai lungă la coborârea de pe Florei, cu macadam colţuros, care se poate parcurge pe lângă bicicletă. Vom merge prin Secăria, e puţin mai lung şi necesită 30 minute de urcare, două serpentine line până la Crucea Secăriei, însă satisfacţia coborârii în 10-12 minute a 6 km fără pedalare până în gara Comarnic compensează efortul. O hartă pe care este indicat traseul (cu excepţia ultimilor 8 km pe şosea de la Secăria la Comarnic) poate fi vizualizată aici: harta traseului.

Din punct de vedere tehnic, numai bicicletele MTB dotate cu frână pe disc sunt eligibile pentru tură. Cei peste 1.200 metri verticali de coborâre omoară frânele (iese fum) şi dacă nu aveţi disc, luaţi-vă gândul. Deşi nu am avut incidente în trecut, o cameră de rezervă pentru eventuale pene nu strică. Casca e absolut obligatorie. Aş recomanda şi o pereche de mânuşi de ciclism, solicitarea mâinilor în a strânge manetele de frână este importantă şi va arde şi soarele.

Din punct de vedere al senzaţiilor, tura de bicicleta în Baiului este ceva cu totul deosebit faţă de turele în bocanci. Senzaţia de mobilitate şi accesibilitate e covârşitoare, urcatul făcându-se cam cu aceeaşi viteză ca per pedes iar coborâtul cu 15-20 km/oră pe drum bun de pământ şi cu 25-30 km/oră pe asfalt. Drumul de creastă din Baiului, cu accesul lui facil (gondolă), cu profilul lui aproape orizontal, cu pante line, cu numeroase variante de coborâre şi cu peisajul său inegalabil, cred că este unic în ţară.

Prognoza disponibilă astăzi (1 august 2017) indică vreme bună pentru sâmbătă. În caz de vreme nefavorabilă, tura se amână. Dacă vremea nefavorabilă intervine pe traseu, există mai multe coborâri confortabile, tot pe drumuri pastorale, prima pe creasta Zamora (spre Buşteni), următoarea pe sub Cazacu (în valea Doftanei cu ieşire în Câmpina) şi mai jos, de la intrarea în Secaria (la troiţă) direct în Comarnic pe culmea Bătrâioara.

Iura (0740 106 695)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Nota bene

Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria