Zona de abrupt a munţilor Bucegi este strâns legată de începuturile drumeţiei montane şi alpinismului în România precum şi de numele celor care au deschis trasee în pereţii din Jepii Mici, Caraiman, Coştila şi celelalte zone din Bucegi.
Atât traseele propriu-zise de alpinism cât şi parcurgerea văilor alpine necesită o bună cunoaştere a locurilor. Mediul online este bogat în informaţii de actualitate dar şi cărţile şi hărţile vechi sunt surse bune de documentare (pe lângă importanţa lor istorică).
La iniţiativa colegului nostru de club, Dan Viorel Popa, şi cu acordul autorului, Cristi Stănescu, vă oferim 8 hărţi realizate în urmă cu cca 30 de ani care ilustrează schematic zonele importante cu caracter alpin din Bucegi. Cu menţiunea expresă din partea autorului că situaţia din teren poate fi uşor diferită în prezent, informaţiile se pot folosi pe propria răspundere.
Ceva foarte asemănător hărților de aici am văzut în anii 80, sub semnătura lui Dan Vasilescu parcă. El se inspirase din monografia Bucegii (1961), ea însăși preluînd din Buletinul Alpin interbelic.