Donează 3.5%

Donează 3.5% din impozitul pe venit pentru anul 2023.

1. Dacă ai cont în SPV (spațiul privat virtual) completează formularul 230 (folosind Acrobat Reader sau alt soft echivalent) cu datele personale şi datele clubului şi depune-l online pe site-ul ANAF: Formular-230-2023-online.pdf (right-click + save link as... PDF-ul nu poate fi vizualizat în browser).

2. Dacă nu ai cont în SPV (spațiul privat virtual) printează formularul 230, completează-l cu datele personale (conform instrucţiunilor din document) şi trimite-l prin poştă la ANAF: Formular-230-2023-print.pdf (click pt a fi vizualizat în browser sau right-click + save link as...).

Data limită pentru depunere: 25 mai 2024.

Îţi mulţumim!

saptamina 4-10 septembrie 2017

10 Sep 2017 14:52 - 04 Oct 2017 10:54 #2997 de angela
saptamina 4-10 septembrie 2017 a fost scris de angela
Imi este ceva mai greu sa incep aceasta fila, noua, a cronicii, ca nu ma pot hotari asupra gradului de implicare in comentarea evenimentelor aduse de aceasta saptamina.
Ne 'luptam', unii dintre noi, inca cu organizarea viitoarei noastre excursii de toamna, organizata de Club in Piatra Craiului - o munca ingrata si care nu se prea vede si am aprecia, pentru cei care muncesc pentru noi, ceva mai multa consideratie si sa incercam sa ii ajutam, nu sa ii supraincarcam cu eventualele noastre toane si nehotariri...
Alt aspect, din pacate, asupra caruia simt nevoia sa ma exprim, este legat de evenimentele acestui sfirsit de saptamina, cind am avut un incident nefericit/accident pe munte- al colegei noastre Cici. Sa speram ca ne va pune pe ginduri macar acest accident, care se pare ca s-a rezolvat cit se poate de repede si bine, cu sprijinul Salvamont Busteni si a colegilor care au depus efort si si-au oferit sprijinul. Le multumim tuturor pe aceasta cale, celor care s-au dus la spital, care s-au implicat in desfasurarea evenimentelor, fie chiar si cu un telefon, sau cu mult mai mult, pentru ca ingrijorati am fost toti. Ii dorim insanatosire grabnica.
Trist este ca filmuletul postat de Salvamont pe facebook a primit si reactii foarte urite din partea unor comentatori total neaveniti si posibil cu reale probleme de educatie si/sau de (in)adecvare sociala. Nu este aici locul analizei greselilor eventuale care au dus la accident (accidente stupide se intimpla si in alta parte decit pe munte, nu mai departe cu o luna in urma am cazut pe strada, impiedicindu-ma de o dala prost pusa pe trotuar, o alta colega a cazut cu bicicleta), nu sintem scutiti de ele nici unii- de accidente, totul este sa speram ca le putem minimiza. Mai ales pe munte unde exista multe pericole, de care trebuie sa fim constienti 'la fiecare pas', cind facem alegeri de trasee, propunem ture, participam la ele. Dar este bine sa nu uitam si sa invatam din greseli.
Doar un ultim cuvint despre accident: s-a petrecut in zona cascadei Spumoase, o zona destul de degradata de citiva ani, unde nu se mai recunoaste (sau nu mai exista) o poteca cit de cit acceptabila pentru a urca inspre Poiana Tirlelor (Inalta) - pe vremuri era destul de buna poteca de acces, cu conditia sa stii pe unde este si sa nu ajungi la (pe) saritoarea lui Magheru. A fost intr-un fel noroc ca accidentul s-a petrecut aproape de refugiul Salvamont, motiv pentru care interventia s-a putut face rapid, plus ca victima a cooperat bine, a urcat inapoi la poteca, asigurata, si apoi a coborit sprijinita pina la drum si transportul s-a putut asigura relativ rapid spre Salvare si urgenta/spital.

Si acum sa trecem in revista turele despre care deja stim citeceva, cele terminate cu bine si cu albume si rapoarte de tura.
Un grup (sau doua... pentru ca s-au intilnit pe drum) a urcat in Poiana Tirlelor, prin Pirtia Kalinderu si vechea poteca turistica spre Caraiman a inaintasilor in ale Bucegilor- la Briul Portitei, pe la Grohotisul Inflorit, cu finalizare -iar separata pe doua versiuni- dupa ce au vizitat Portita Caraimanului- majoritatea s-a retras prin Briu si poteca pe valea Jepilor, iar doi colegi au urcat la Cruce prin Vilcelul Mortului.
Varianta cu Briul Portitei, in ordine- de la Svetlana:
photos.app.goo.gl/VFp9jojL1xI19yFq1

si de la Loredana:
photos.app.goo.gl/J920zIQt5z4MOOWZ2

A venit, luni dimineata si raportul de la Mihaela D:
Initial am plecat cu Anca si Svetlana la Kalinderu, unde i-am asteptat pe cei 6 din R3001 cu care am mers impreuna pina la Portita. Dupa cca 30min.din Poiana Inalta, am urcat pe firul din dr. al vaii cu 3 fire, ghidati de Radu care fusese recent (anul trecut ) pe el. Anca si cu mine am fost demult pe el si pe celelalte fire dar nu prea ne aduceam bine aminte asa ca Radu a fost ghidul principal pina la Portita. De la Portita Mariana si Radu s-au hotarit sa urce la Crucea Caraimanului pe Vilcelul Mortului iar noi ceilalti 7, am mers pe Brina Portitei si Jepii Mici pina in Busteni. In gara am aflat ca Radu si Mariana au ajuns cu bine la Cruce, destul de tirziu pe la ora 6 dar se pregatisera cu lanterne. In tren s-a comentat ca s-a accidentat cineva in dreptul Spumoasei si a fost nevoie de Salvamont dar nu se stia cine e persoana si alte detalii.
photos.app.goo.gl/bGLeO1Vv7S6SzXc43

Varianta pe Vilcelul Mortului, de la Radu:
Pana la urma ne-am strans 8 persoane din care doar doua - eu si Mariana - am ajuns pana la Cruce prin Valcelul Mortului.
In grup a fost: Anca S, Luminita, Cosmin, Mariana, Svetlana, Loredana.
Iaca si pozele:

kermit.go.ro/poinalta-vmort.tar
kermit.go.ro/radu/poinalta-vmort/index.htm

A fost un grup mare, care a ales sa urce in Baiului, cu gondola -si a venit de la Sorica la Sinaia, cu coborire pe Piciorul Ciinelui.

Am mai plecat 6 in sus spre Platoul Bucegilor, prin Poiana stinii regale si Piciorul Pietrei Arse, dar ne-am despartit pe parcurs, 3 alegind o varianta mai scurta (mai putin solicitanta?) pe Brina Ursilor. Ne-am intilnit, neprogramat si la coborire, la locul unde ni s-au intersectat drumurile :)
In ciuda norilor si impresiei ca poate vine si ploaia, excursia a fost efectuata in conditii meteo bune. Brina ursilor nu am mai vizitat-o de ceva vreme si niciodata in acest anotimp, de obicei ajung pe ea iarna sau primavara devreme- acum mi s-a parut jungla si foarte degradata, iar marcarea facuta nu stim de catre cine cu vopsea rosie cu ceva vreme in urma cred ca nu i-a priit... in primul rind am vazut ca marcajul unde trebuie coborit 'un etaj' nu este cel mai fericit, vechea varianta pe care o preferam noi a cam fost abandonata desi este mai comoda, indiscutabil, si recent s-a mers pe o panta mult mai scirboasa, mai directa (Doina spunea ca uneori s-ar fi mers si pe acolo, pe vremea lui Vasile, dar eu stiam doar cealalta versiune, pe unde am mers si acum... ca eu ce stiu aia fac!)
Albumul meu:
photos.app.goo.gl/QHJkAdpIGnwWkgxS2

si al Doinei:
photos.app.goo.gl/oW7T81r0hYVEy9k23

A mai fost planuita o tura pe valea Izvorului Dorului/Vinturis - in care au fost Ina, Claudiu, Vali C si Catalin si alta prin Bucsoiu.

Am primit si de la Mihai si Claudia un mic raport:
O plimbare usoara in Piatra Mare.
photos.app.goo.gl/W3XzBPucxWNBQaiL2

Nelu P a fost pe traseul:
Halta Timisu de Jos, Dambul Morii, Paraul Sipoaia, Prapastia Ursului, Drumul Familiar, Poteca Tiganilor, Sirul Stancilor, Cabana Piatra Mare, Varful Coada Pietrei Mari, Valea Pietrei Mici, Halta Timisu de Sus
photos.app.goo.gl/nwctWeve2iTbFOZh1

De la Geta ne-a sosit un album cu
Trei zile in Moieciu de Sus relaxare, plimbarici vremea doua zile incerte la plecare soare dar a fost multa buna dispozitie .
photos.app.goo.gl/1uvqKOdFSoq6rezx1

Este si Mirela prezenta la apel:
La drum in Baiului!
Sinaia_Plaiul Tufa-Stana Mare-Cumpatul(1651 m)-Baiul Mare(1895 m)-Piscul Cainelui(1658 m)-Piciorul Cainelui-Sinaia,9.09.2017
photos.app.goo.gl/PiUzBJGKRNvnzZwX2

Iata si ce impresii ne-a trimis colegul nostru Marian C. un raport de tura din Piatra Craiului, 9 si 10 septembrie pe traseele:
-Plaiul Foii-Anghelide-Brâul de Mijloc-Lanțuri-La Om-Șpirlea-Pliul Foii (cca. 10 ore, prima zi),
-Plaiul Foii-Termopile-Padina Călineț-Vf.Ascuțit-Brâul Ciorânga-Ref.Speranței-Plaiul Foii (cca. 12 ore, a 2-a zi)
.
Avind in vedere conditiile desfasurarii activitatii turistice in Parcul National Piatra Craiului, nu dam linkul la albumul lui de impresii.
Piatra Craiului este Parc National, cu intrare 5 lei/saptamana, tura si traseele fiind anuntate la Administratia Parcului (unele parti din traseele parcurse sunt nemarcate turistic).
Traseele au fost solicitante si lungi, datorita abruptului caracteristic Pietrei Craiului si numarului relativ mare de participanti (aglomeratie la punctele de catarare).
Participanti cu placerea de a veni pe munte: Vali M, Angelica, Andreea M., Dan D., Andrei D., Ioana M., Simona, Laurentiu si Rodica G., cei 2 Mariani, Eugen S., Igor, Mihaela, Catalin, Lili, Petre, Liviu si Mari, Zolly si eu.
Coborarea de a 2-a zi, Ref.Sperantei-Izv.Orlovski (marcaj turistic punct rosu) este f.dificila si necesita multa atentie, mai als ca a fost la sfarsitul traseului cand creste oboseala si scade atentia (cabluri insuficiente, puncte f.periculoase-zona expusa cu pericol de surpare). Probabil ar trebui regandit/ modificat acest traseu marcat de catre Adm. Parcului. Pana atunci, se pot gasi variante de evitare.

In legatura cu comentariul sau, as spune ca noi, cei vechi cunoastem Piatra Craiului conform traseelor descrise in monografia lui Emilian Cristea, mai ales si a unei indelungi experiente de tabere facute impreuna cu Clubul alpin Floarea de Colt, iar noul traseu (parca totusi nu punct??? rosu, ca acela este marcajul de creasta) il putem eventual analiza prin comparatie cu variantele '1' si '2' de acces de la Orlovski la 'fosta cabana Ascunsa' (refugiu), descrise acolo. :) Ipoteza ca noua abordare si marcajul au dus la trafic mai intens decit anterior, ducind la degradare accentuata, ramine sa fie analizata de conducerea Parcului, poate, in legatura cu politica lor, si nu cred ca avem prea multe de spus si sa fim si ascultati. Totusi ma surprinde numarul mare de participanti, cunoscind ca regula acceptata pe traseele nemarcate este un numar restrins de participanti. Degradarea traseelor in Piatra Craiului este observabila si pe alte trasee, pe marcate, organizarea maratoanelor probabil ca a adus un aflux mai mare si ca atare zonele friabile au devenit mai neplacute, iar unele trasee nemarcate s-au salbaticit, nemaifiind parcurse suficient pentru a ramine in conditii bune.
Ultima editare: 04 Oct 2017 10:54 de către angela. Motiv: update

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
10 Sep 2017 18:36 - 13 Sep 2017 09:52 #2998 de hoinar
Scris de hoinar pentru subiectul saptamina 4-10 septembrie 2017

angela a scris: ... Ne 'luptam', unii dintre noi, inca cu organizarea viitoarei noastre excursii de toamna, organizata de Club in Piatra Craiului - o munca ingrata si care nu se prea vede...

Nu se vede, într-adevăr, dar cei care ştiu cum e să te ocupi de aşa ceva sunt conştienţi că e greu. Aşa este, oamenii se hotărăsc greu şi se răzgândesc uşor.

angela a scris: ... nu sintem scutiti nici unii de accidente, totul este sa speram ca le putem minimiza. Mai ales pe munte unde exista multe pericole, de care trebuie sa fim constienti 'la fiecare pas', cind facem alegeri de trasee, propunem ture, participam la ele. Dar este bine sa nu uitam si sa invatam din greseli...

Asta ar fi bine... din păcate însă, aşa suntem construiţi, de obicei învăţăm doar din greşelile noastre. A fost un incident regretabil, se poate întâmpla oricui, oriunde. Este cunoscut faptul că ştirile de genul asta ajung în media (presă, internet, FB, etc.) puţin distorsionate, deseori amplificate şi uneori par înspăimântătoare pentru cei care citesc şi care cunosc mai puţin muntele :( Citind, reiese că s-a întâmplat ba pe "valea Spumoasă", ba pe "valea Frumoasă", "a căzut în gol" (de parcă ar fi fost perete) şi altele... aşa că nu trebuie să ne mirăm de comentariile unora sau altora, mai mult sau mai puţin avizaţi... de obicei "specialişti" în afara domeniului.

Poteca ce urcă pe lângă izvoarele din vâlcelul Înspumat este deseori udă şi stricată iar mai sus sunt câteva traversări alunecoase. E destul de greu să traversezi către valea Spumoasă propriu-zisă, trebuie să cunoşti f bine locurile ca să ieşi în firul văii, deasupra săritorii Magheru, printr-o zonă f expusă unde nici nu prea poţi să te asiguri... iar ca să faci asta în sens invers e chiar mai delicat, de aceea au fost accidente mortale în săritoarea Magheru. Pe scurt, e bine că povestea n-a avut loc de fapt în valea Spumoasă... şi e bine că s-a terminat fără probleme majore.
Ultima editare: 13 Sep 2017 09:52 de către angela.
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
13 Sep 2017 17:06 #3001 de hoinar
Scris de hoinar pentru subiectul saptamina 4-10 septembrie 2017

angela a scris: ... Iata si ce impresii ne-a trimis colegul nostru Marian C. ... Coborarea de a 2-a zi, Ref.Sperantei-Izv.Orlovski (marcaj turistic punct rosu) este f.dificila si necesita multa atentie, mai als ca a fost la sfarsitul traseului cand creste oboseala si scade atentia (cabluri insuficiente, puncte f.periculoase-zona expusa cu pericol de surpare). Probabil ar trebui regandit/ modificat acest traseu marcat de catre Adm. Parcului. Pana atunci, se pot gasi variante de evitare.

In legatura cu comentariul sau, as spune ca noi, cei vechi cunoastem Piatra Craiului conform traseelor descrise in monografia lui Emilian Cristea, mai ales si a unei indelungi experiente de tabere facute impreuna cu Clubul alpin Floarea de Colt, iar noul traseu (parca totusi nu punct??? rosu, ca acela este marcajul de creasta) il putem eventual analiza prin comparatie cu variantele '1' si '2' de acces de la Orlovski la 'fosta cabana Ascunsa' (refugiu), descrise acolo. :) Ipoteza ca noua abordare si marcajul au dus la trafic mai intens decit anterior, ducind la degradare accentuata, ramine sa fie analizata de conducerea Parcului, poate, in legatura cu politica lor, si nu cred ca avem prea multe de spus si sa fim si ascultati. Totusi ma surprinde numarul mare de participanti, cunoscind ca regula acceptata pe traseele nemarcate este un numar restrins de participanti. Degradarea traseelor in Piatra Craiului este observabila si pe alte trasee, pe marcate, organizarea maratoanelor probabil ca a adus un aflux mai mare si ca atare zonele friabile au devenit mai neplacute, iar unele trasee nemarcate s-au salbaticit, nemaifiind parcurse suficient pentru a ramine in conditii bune.


Din câte ştiu eu traseul turistic pe Brâul Ciorânga, ramura de sus, cu ieşire în creastă în zona vârfului Ascuţit datează din 2015 şi este cu triunghi roşu. E-adevărat, n-am mai fost în ultimii 2 ani dar e puţin probabil să se fi transformat în punct roşu ;)

În urcare poteca ocoleşte zona Malului Galben unde ambele variante "tradiţionale" sunt delicate, atât diedrul de piatră după care, în zona superioară este o traversare expusă, cât şi hornul sfărâmicios din stânga (cum priveşti în sus spre Malul Galben). De aceea soluţia "oficială" a fost pădurea, respectiv ocolire prin stânga. E-adevărat, sunt zone cu pământ instabil, însă mai puţin expuse ca cele pe care le-am folosit noi ani de zile. Trebuie atenţie. Din păcate Piatra Craiului se dovedeşte un munte sensibil şi potecile se degradează atât sub asaltul turiştilor, mai ales în grupuri exagerat de mari, cât şi prin viiturile puternice care au loc din când în când (chiar zona de care vorbim, Malul Galben, fiind un exemplu edificator).

În ceea ce priveşte coborârea, chiar când nu exista marcajul turistic varianta prin pădure era de preferat dar probabil acum s-a degradat mai mult fiind mai circulată.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
13 Sep 2017 17:09 #3002 de hoinar
Scris de hoinar pentru subiectul saptamina 4-10 septembrie 2017
Hoinăreală de toamnă prin Caraiman pe Brâna Portiţei de la Târla Berbecilor (via vâlcelul Ţiţeica) până în Creasta Picăturii.

Atenţie: pe faţa estică a Caraimanului, în special dincolo de firul Văii Seci a Caraimanului, brâna este puţin umblată, poteca foarte expusă iar ieşirea în Creasta Picăturii necesită o bună cunoaştere a locurilor şi asigurarea coechipierilor în pasajele mai delicate.

plus.google.com/113141227558205294823/posts/jeLcxiLsRS2

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.185 secunde

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 6:00, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:17. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:45, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.