Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 22-28 octombrie 2018

acum 1 an 8 luni - acum 1 an 8 luni #3395 de angela
... cind a fost si un puseu de iarna, intre 2 perioade calde -de parca nu ar veni noiembrie!
A fost si vint, mult de tot... dar incercam sa ne adaptam, si sa profitam de zilele tot mai scurte de toamna.

Astfel ca, am inceput MARTI... cu o tura in Ciucas.
Excursia de marti- de la Artemiza:
Circuit in Cheile Paraului Alb - Cheile Vaii Stanii din masivul Ciucas- 23- X- 2018
photos.app.goo.gl/uNZJX42YdWiFCePD6

de la Rodica:
flic.kr/s/aHskL8TqAQ

si albumul meu:
photos.app.goo.gl/UX4QPmS2wD4DhNzD9

Sfirsitul de saptamina a venit cu TOT cu vint si vreme in incalzire.
Pe mine m-a prins in muntii Baiului (plus Neamtului), unde am plecat de vineri dupa-masa. Mi-am dorit sa vad/experimentez refugiul Florei, ceva echipament (pentru dormit iarna... declarata noua mea pijama! :P) si Stina Orjogoaia. Refugiul Florei este foarte frumos, practic si calduros/bine izolat. Izvorul este departe, dar tot restul este la superlativ. Sa speram ca asa va ramine si nu scena de betii si altele. Cind m-am apropat am vazut urme recente de bocanc, apoi am auzit si ceva zgomote, asa ca am avut emotii sa vad ce/pe cine gasesc, dar a fost OK, un grup simpatic, cu persoane, citeva stiute de pe munte.
A fost bine ca m-am intilnit si cu Bunicu', asa am aflat cam unde este izvorul de la stina Orjogoaia si mi-a mai atras atentia asupra unei surse de apa sub Vornicu, dar acolo din pacate nu am gasit decit niste noroi si inghetat/poate nu am nimerit firul care trebuia, ca nu mi-a fost clar unde sa caut exact. Cu aceasta ocazie am vazut ca nu sint suficient de atenta la turele de o zi, cind apa nu este o problema, de obicei ai suficicenta sau sint destule sursele mai bine cunoscute.
Stina Orjogoaia mi-a creat si ea ceva emotii, pentru ca am ajuns prea devreme si am vazut activitate pe acolo. Tot raul spre bine, am mai primit niste indicatii despre locul 'fintinitei', era mai departe decit am sperat eu, era acoperita cu zapada pe capac, dar am dezgropat-o si a fost OK. Stina nu mi-a placut excesiv, cam mirosea... poate mai spre primavara va fi mai bine. Are saltele, este izolata binisor- fata de stinele din Baiului, e mai buna, este dintre cele bune. Poate daca nu avea saltele mi-ar fi inspirat mai multa incredere. Soricel avea, l-am auzit. In plina noapte am auzit niste zgomote mai ciudate, am crezut ca au fost ceva rafale, dar e foarte posibil sa fi fost cutremurul ca prea a fost 'punctual', si in rest nu s-a prea auzit vintul.
Vintul a fost destul de rau, mai ales simbata in zona inalta a Baiului, daca nu erai atent, te arunca la rafala- m-am sprijinit serios in bete, cu tot rucsacul greut pe care l-am carat. Altfel amestecat, si ceva soare, mai mult spre Petru-Orjogoaia si Neamtului. Petice de zapada, mici. relativ cald pentru anotimp.

Am plecat pe marcaj BG de la Posada, si am mers 2 zile pe acest marcaj, cam rarut si doar pe pietre - si pietre nu prea sint prin pasunistele culmi ale Baiului si Neamtului. La intoarcere au fost niste balaureli si poteci mai rele, si mult mult noroi. Lunga si destul de scirboasa intoarcerea la civilizatie (Predeal/Susai).
Am facut parcurgerea aproape integrala a acestui grup montan, tura denumita de mine... 'diferentiala'!
photos.app.goo.gl/vLwit9FgqzEGKZdRA

Sa nu va imaginati ca numai eu am umblat prin munti!
Iata si rapoartele colegilor nostri:

Dumitra a fost in Piatra Craiului:
Piatra Craiului - Fantana lui Botorog - Prapastii - Muchia Curmaturii - Padinile Frumoase - Vf.Ascutit - Creasta Nodica cu Varfurile : Timbalul Mare,Timbalul Mic,Vf.Sbirii, Caldarii Ocolite si Vf.La Om, coborare pe sub Coltii Gailii, Refugiul Grind, La Table, Valea Vladusca, Prapastii

photos.app.goo.gl/WFq8KccDWX1NxKjL8

Ion H a fost cu un grup la... Paltinu.
27 oct 2018 Nistoresti-Sotrile-Vistieru-Seciuri-Comarnic
photos.app.goo.gl/9UUMGjfCGmuDZQg48

Loredana raporteaza, ca de obicei, cu descriere serioasa a turei (merci!!!):
Prognozasera vreme frumoasa meteorologii sambata, asa ca parea o zi numai buna pentru ture mai speciale, acum cat inca noaptea nu cade de pe la pranz si cat aparent, urma sa urcam pe soare. Am pornit asadar, la intiativa lui Vali Gorea, 5 persoane cu ideea sa urcam pe Valea Jepilor, Titeica etc. pana sus la Crucea Caraiman si de acolo.. in functie de eternele variabile – timp ramas si suflu in lume.

Planurile s-au schimbat nitelus cand am vazut zapada pe vai. Asa ca am inceput urcusul pe Jepii Mici, unde, dupa ce ne-am apropiat de lanturi am inceput sa dam si de petice de zapada. Pudrate prin iarba, cararea era insa uscata.

Cam de la jumatatea traseuluii marcat de pe Jepii Mici am luat-o in sus, pe stanci, pe nemarcat -Valea Jepilor, Valcelul Cuminte. Fara zapada traseul, dar cu ceva portiuni umede (din fericire putine), in special pe zonele de inierbat.
Din Valcelul Cuminte (care a fost cumintel, a fost nevoie de cordelina doar la o saritoare), am intrat pe brana Portitei, unde s-a mers cu grija mare caci pe poteca erau ici si colo portiuni de zapada si se cam aluneca. Desi mohorata, vremea ne-a oferit insa peisaje frumoase, caci de ceata am fost feriti.

Din brana Portitei am urcat pe Valea Spumoasa, firul estic, pana in Saua Mortului. fereastra Hornurilor Vaii Seci si in sus, la Crucea Caraiman.

Pe ultima portiune de drum (incepand de la ultimele stanci si apoi pana sus, pe tot inierbatul), vantul s-a starnit aprig, de nu ne prea puteam apropia de hauri sa facem poze, sa nu ne spulbere prin vai. Pe portiunea de iarba de mai pitulam si pe burta cand venea cate-o rafala mai puternica.

Am ajuns pe ceata sus la crucea Caraiman, ceata deasa in care la un moment dat dausera si cativa stropi.

De acolo am pornit pe Brana mare a Caraimanului, lasand ceturile in spate. Am vazut brana din zare acoperita de zapada pe portiuni bunicele. Din fericire zapada era moale si, daca erai atent, se putea merge fara pericole.
Am intalnit in drum capre negre, grase si frumoase, cu blana de iarna pe ele si am ajuns, fara probleme, langa cabana Caraiman. Dupa o scurta pauza de masa am pornit pe platou si am carmit, pe scurtatura, pe Jepii Mari, urmand, ca sa citam din clasici, creasta matematica. Pentru peisaje si poze. Vantul spulbera insa foarte tare asa ca nu ne-am apropiat, cel putin eu una, foartea aproape de hauri.

Odata intrati pe Schiel, vantul s-a potolit si am coborat linistit pana in Busteni unde baietii au ajuns fara probleme la tren.

Una peste alta un traseu foarte frumos. Chit ca zada se scuturase, foiosele la fel, vederea a fost spectaculoasa. Solicitant traseul, necesita ceva conditie fizica si, evident, sa mergi cu cineva care il cunoaste si are experienta in catarat. Multumim, Vali.


Valea Jepilor, Valcelul Cuminte, brana Portitei, Valea Spumoasa firul estic, Saua Mortului, fereastra Hornurilor Vaii Seci, Crucea Caraiman, Brana Caraiman, Jepii Mari
photos.app.goo.gl/NkL82RqDw2tRjQp48

si raportul lui Vali G:
photos.app.goo.gl/vFKpeRqLsxVXStZK8
27.10.2018, Vâlcelul Cuminte
Am vrut o tură însorită, așa că am intrat din Valea Jepilor în Vâlcelul Cuminte, după care continuăm pe Brâna Portiței, până la intersecția cu Valea Spumoasă. Continuăm ascensiunea pe firul Văii Spumoase din dreapta noastră, până sus, în șaua ieșirii din Vâlcelul Mortului, ... arcul de triumf din Hornurile Văii Seci și monumentul eroilor Crucea Caraiman. Vânt năpraznic și rece aici, așa ca dăm fuga pe Brâna Crucii, platoul Bucegi și coborâm pe drumul lui Schiel/Jepii Mari.

Si Mihai R a facut parte din echipa, si raporteaza:
De data asta pornim cu prognoza de vreme buna dar vom vedea ca nu va fi chiar asa. Urcam pe Valea Jepilor si dupa o scurta pauza intram in Valcelul Cuminte unde stancile sunt umede dar nu ne pun multe probleme. Ajungem pe Brana Portitei pe care o parcurgem pana la intalnirea cu Valea Spumoasa si dupa scurt timp facem dreapta pe firul estic al vaii (Scocul Bun). In Saua Mortului la iesirea din valcel ne intampina rafale bruste si puternice de vant. Tinem curba de nivel si cu vant puternic pe partile inierbate iesim langa Crucea Eroilor. Suntem in ceata, dupa cateva poze pornim pe Brana Mare a Caraimanului unde este deja zapada si intalnim capre foarte aproape de poteca. De la Cab. Caraiman mergem pe platou pana la coborarea din partea superioara a Vaii Urlatoarea Mare in traseul Schiel. Peisajele care se vad de la marginea platoului sunt superbe desi vantul este napraznic. Coboram pe triunghi albastru si luam trenul de la 19:33. Sper sa mai refacem acest frumos traseu si pe o vreme mai favorabila!

!!Atentie parcurgerea acestui traseu este foarte periculoasa pentru alpinisti mai putin experimentati si fara echipament adecvat!!

Busteni - Valea Jepilor - Valcelul Cuminte - Brana Portitei - Valea Spumoasa - Scocul Bun - Crucea Eroilor - Brana Mare Caraiman - Schiel - Busteni 27-10-2018
photos.app.goo.gl/DkinKnLTaEST39Ru8

A reaparut pe munte si la raport si Mihai T, adica echipa Mihai si Claudia :)
Noi am fost ( dupa aproape 2 luni de pauza ) in Cozia sa prindem ultimele culori de toamna.

photos.app.goo.gl/PY6W86N5Lg9iVBpXA
Prima parte a traseului, din valea Patesti pana la intersectia cu triunghiul albastru, nu este marcata, dar se poate urmari relativ usor marcajul care delimiteaza parcul national Cozia pe o poteca care apoi se pierde, dar atunci deja se vede linia crestei unde este marcajul. Din Salutrucel se merge aproximativ 4 km pe asfalt nou, apoi maxim 2 km pe forestierul de pe valea Patesti care este in stare buna.
De unde am inceput sa urcam ( forestierul se mai continua putin conform hartii ) se ajunge la cabana in aproximativ 4 ore.


A mai fost o excursie la Meledic si Trovantii de la Ulmet, asa ca...
va urma...
... si urmeaza... Emilcu raportul sau:
Va trimit pozele cu excursia de doua zile din tinutul Buzaului, unde am vizitat grunjul de la Manzalesti, platoul carstic salin Meledic si trovantii de la Ulmet.

Pozele, plus cateva comentarii se gasesc in GooglePhoto:


Grunjul de la Manzalesti si platoul carstic salin Meledic, 27 octombrie: photos.app.goo.gl/tjWLispbcjqfMUuX6

Ziua de azi a cuprins vizitarea grunjului de la Manzalesti, situat pe valea Slanicului si apoi a platoului carstic salin Meledic, situat in subcarpatii Curburii, unde am putut admira canioanele sapate in sare precum si Lacul Mare Meledic (Lacul fara fund) dar si Lacul Castelului. Apoi ne-am indreptat spre comuna Bozioru, unde ne-am cazat la motel Runcosu, situat pe marginea raului Balaneasa. Zona submontana a judetului Buzau, ascunde multe comori, putin cunoscute la noi in tara.
Trovantii de la Ulmet, 28 octombrie: photos.app.goo.gl/z7ZEXCxMXMxqhxop9
Azi am vizitat Trovantii de la Ulmet-Bozioru, aflati pe culmea Ivanetu. Exista multe legende locale referitor la aceste micro-forme de relief, dar si multe nascociri. Am admirat Babele de la Ulmet, dar si trovanti in forma de farfurie zburatoare, de coloane, binoclu, delfin, balene sau chiar testoasa. Ultima oprire a fost la "izvorul de Sare" de la Lunca Frumoasa. A fost un weekend foarte frumos in zona submontana si montana a judetului Buzau, care mi-a deschis apetitul de a explora aceste meleaguri si in anii care vin.

A sosit si raportul organizatoarei, Artemiza:
Cu un autocar de 41 membrii ai Clubului Alpin Floarea de Colt Bucuresti ,dar si simpatizanti am pornit in excursia anuntata : ,,Toamna , culoare si carst pe sare "Timpul a fost foarte bun pentru drumetii , am urmat planificarea oprindu-ne in prima zi la un monument al naturii ,,Grunjul de la Manzalesti " apoi am urcat cu autocarul ( iar altii peste deal pe jos ) pana in platoul Meledic . Timp de 4 ore autocarul a stationat iar noi singuri in natura am descoperit , dealuri de sare, canioane adanci ,lacuri , statui de lemn dupa care toti cei 41 de turisti s-au intors pe alte directii din ce in ce mai interesante , autocarul preluindu-i la intoarcere . Ne-am grabit spre Bozioru la cazarea din inima unei paduri de pin, al carui parfum il simteam din camere, apoi intr-o sala imensa am servit cina stropita cu cornata , visinata , bere etc .si ne-am distrat cu dans si voie buna cum numai stim . A doua zi ne-am bucurat de paleta culorilor de toamna la trovantii din Ulmet ( adevatate opere de arta ), iar in final surpriza pregatita a fost un alt obiectiv ,,nou " drumetie prin satul Lunca Frumoasa - satul Curcanesti - paraul Saratel in aval de ,,Izvorul Sarat" numit si ,,Saraturile ". Plini de voiosie la intoarcere am fost invitati in satul Lunca Frumoasa si la o ciorba de potroace , numai ca era a doua zi dupa nunta si mireasa nu mai purta renumita rochie !
photos.app.goo.gl/xRJxPQGo43CCsUM18

In aceasta excursie a fost si Alice, iata si impresiile ei:
alicegherman.blogspo...lui-la-trovanti.html
alicegherman.blogspo...toul-meledic-si.html

Diana ne-a trimis un album de biciclit pe Valea Lomului din Bulgaria.
flic.kr/s/aHskHaweKe
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: hoinar

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria