Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Saptamina 19 - 25 noiembrie 2018

acum 1 an 7 luni - acum 1 an 7 luni #3429 de angela
La intro... ma repet, desi in acest sfirsit de saptamina s-a anuntat o mica incalzire: dar TOT NOIEMBRIE este, chiar sfirsit de noiembrie, ceea ce inca nu pare sa fi intrat bine in constiinta noastra :) vrem marea cu sarea, si in cel mai bun caz capatam mare de nori! si un pic de soare. In rest, noroi, zapada, udeala la picioare si nu numai... de toate pentru toti :)

Zile scurte, tot mai scurte, ceata, nor, fulguieli, zapada, viscol sau viscolase...

Sa incepem insa raportarile.
Primul este astazi Vali G, cu traseul:
24.11.2018, Azuga, Sorica,Tufa, Sinaia
O zi minunată de iarna pe traseul Azuga, Sorica (TA), creasta Baiului până pe vârful Baiul Mare (BR) și coborâre pe piciorul Tufa în Sinaia. Parazăpezile și bețele sunt binevenite în această perioadă.
photos.app.goo.gl/zqkHKJ2uWtsqT4yQ7

Mai toata lumea de pe 3001 s-a asociat la aceasta tura, cu variatiuni dupa chef.

Desi am negociat si altceva, pina la urma m-am trezit iar singura pe peronul haltei Sinaia Sud, deturnata si de la ideea mea initiala de tura si cam indecisa in ceata. Tot raul spre bine, nu aveam program promis, puteam merge de voie si sa schimb traseul dupa ce gaseam pe teren. sa vad ce mai este nou in teren... Asa a si fost, dupa ce am gasit pe calea Codrului- defrisare noua, camioane si noroi - apoi...parea destul de bine pe forestierul spre valea Izvorului Dorului/ cascadele Vinturisului... dar urme proaspete posibil de vinatori si zona de vinatoare declarata, deci... nu m-am mai dus spre Poiana Vinturisului, care fusese si ea o idee... m-am codit sa trec apa, dar cum am reusit totusi sa o trec cu bine, mi-am zis ca as putea sa incerc o plimbare pina la cascada Izvoras, putea fi 'o tinta'. Surprizele (poate totusi nu atit de surprinzatoare avind experienta destula in zona) s-au tinut lant cu momente de reala adrenalina/escalade/gimnastica artistica :), la rupturi si cazaturi noi, accesul devenind destul de neprietenos si te mai intrebi daca merita destinatia... sigur nu in acest sezon, cind apa e putina, deci se pierde si din spectaculozitatea cascadei. Si... la ce conditii au fost, incalzirea care scutura toata zapada flescaita din copaci... per ansamblu, nu a fost o idee stralucita si ca dovada, am decis sa ma si intorc aproape pe acelasi drum, minus calea Codrului, culmea plaiului Coltii lui Barbes si valea Zgarbura. Nu prea avea sens sa urc in sus si sa ies sub Dichiu, ziua este si ea scurta si pe soseaua 'transbucegi' a fost sigur trafic de masini! cu ceata era 'un vis'! chiar si pe DN am vazut 'destule' pe scurta distanta pe care am mers pe acolo si e mai lata soseaua...
photos.app.goo.gl/qvmcm9R3H6d74THC9

Poate totusi ar fi fost mai bine de mers pe Paduchiosu, mai insorit, dar mi-ar fi fost urit cu ceata initiala si probabil finala a turei, spre Valea Larga - aici eram doar relativ in civilizatie, mai pe aproape. Oarece regret am avut ca nu am mers totusi in Baiului, cum ma gindisem de dimineata, pe Piciorul Ciinelui sau in Cumpatu.
Pe trenul de intoarcere m-am intilnit cu dna Vali si un mic grup care a fost la Predeal, pe Fitifoiu, cu vederi spre Piatra Craiului si soare.

Urmatorul album sosit vine de la Loredana, care ne raporteaza cu lux de amanunte:
Dupa ce trenul ne-a purtat vreme buna printr-o vreme alba si pacloasa, ca o bucata de sapun, am debarcat, peste 20 de persoane intr-o Azuga deasupra careia vazduhul se limpezise si cerul se albastrea frumos, pentru a o porni pe unul din clasicele trasee de iarna: Baiului, cu urcare pe Sorica.

Am urcat pe un drum atat de frumos incat si ursilor pare ca le-a fost pe plac, caci alaturi de urmele noastre de bocanci se vedeau urme dese nu de urs, ci de ursi. Ei coborasera insa, noi urcam.

Pe masura ce soarele stralucea tot mai frumos si cerul devenea incredibil de albastru, zapada si gheata care transformasera padurea intr-o feerie incepeau sa picure pe noi. Nu a durat insa mult. Cum am iesit din padure, in zona unde Baiului incep sa se deschida liber spre Bucegi, zapada a devenit tare, trosnind sub picioare, si oferind privirilor ingustate de soare dansul a mii de luminite dansand la suprafata ei.

Dupa o scurta pauza in care ne-am regrupat cat de cat si am admirat spectacolul Bucegilor rasarind de deasupra unui plafon jos de nori, de parca ar fi plutit pe zapada, am pornit din nou la drum printr-o zapada tare dar nu foarte inata. Pe unde n-o troienise vantul, zapada era pana la glezne sau pana la jumatatea gambei si bine calcata de alti drumeti. Deci s-a mers bine. In ritmuri diferite insa, asa ca grupul s-a rupt initial in doua apoi in mai multe.

Un grup foarte mare a pornit spre Baiul Mare, un grup mai mic din care am facut si eu parte a luat-o spre Cazacu pentru a cobori apoi pe Zamora.

Vremea a tinut cu noi si ne-a oferit ceturi doar pe momente scurte, doar cat sa faca totul mai spectaculos. Vant aproape deloc - rarisim pe Baiului - insa soare din belsug. Asa ca ne-am permis o pauza de masa lunga pe Cazacu, dupa care am pornit spre Zamora.

Zapada a fost numai buna de mers pana sa trecem de stana, dupa care a inceput portiunea - lunga, lunga, de zloata si noroi. Ne-a insotit pe ea un caine pe care-l hranisem cu ce am mai avut mancabil pe la noi.

Dupa un mers in pas grabit (repede spre alergare, stil: dati din picioare, sa nu pierdem trenu'), am ajuns in Busteni suficient de devreme incat sa ne cumparam de-ale gurii, fiecare in functie de ce a dorit gura lui. Ne-am reunit in tren (mare parte dintre noi) si am ajuns cu bine, dupa o zi splendida, in Bucurestiul rece si gri.

photos.app.goo.gl/eCMBGaDy4EQvY8AUA

Si Rodica R a fost in Baiului, in clasica Sorica-Zamora:
Un cer azur si zapada proaspata o zi ideala pentru plimbare
flic.kr/s/aHskMWbbpA

Iata si doua rapoarte sosite acum, de la Mihai R:
primul- tura deja amintita mai sus:
Sambata suntem un grup mare, de 28 si decidem sa urcam pe Sorica. De sus admiram Valea Prahovei cu plafonul de nori foarte jos care seamana bine cu un fluviu cetos ce strabate valea. Crestele Bucegiului ni se arata in toata splendoarea, in soare. O parte mergem pe Drumul Baiului, altii mai cu chef de joaca topaim pe creasta Baiului pana pe Baiutul. O parte din grup merge pe Vf.Cazacu si coboara pe Culmea Zamora, ceilalti mergem pana la/pe Baiul Mare si coboram pe Tufa. In coborare splendorile naturii ni se dezvaluie din nou: plafonul de nori de pe Valea Prahovei, soarele spre apus cu, culori deosebite si nori rozalii spre Vf. Baiul Mare. Vremea a tinut cu noi, nu a batut vantul, decat foarte putin si doar cativa nori au traversat muntii, dupa care soarele ne-a rasfatat din nou. Ajungem cu bine la trenul de 17:37.

photos.app.goo.gl/2WwaAxqcLjpiZSMv6

al doilea, de duminica pe la dealuri:
Campina - Telega - Melicesti - Brebu - Campina
Valea Prahovei este plina de ceata ca si in ziua precedenta si hotaram sa coboram in Campina unde se pare ca este soare. Luam un microbuz pana la Telega, apoi urcam spre Melicesti. Toamna ne rasfata: pe marginea drumului e plin de nuci scuturate, dealurile sunte pline de paducel foarte copt. Din loc in loc din cate o livada mere rosii ne imbie, cazute pe iarba. Dupa atatea bunatati de la mama natura mancarea de acasa a cam ramas in rucsac cam pana in trenul spre casa… ? Facem un popas si o baie de soare la Crucea Domnitorului apoi pornim prin Melicesti in partea de sus de pe deal in cautarea drumului catre Brebu. Cu indicatii precise de la un localnic gasim intrarea. Drumul, un fost drum de care, este foarte frumos cu covorul sau aramiu inchis si cu fostele livezi insirate pe stanga si pe dreapta. Coboram izlazul de la Brebu, apoi urcam si in curand suntem pe una din strazile principale din Brebu care ne duce catre Manastirea Veche din Brebu apoi catre Campina. Se insereaza, si ceata urca din vale cu un vanticel rece. Nu e vreme de stat. Microbuzul local ne-a ajuns din urma tocmai la vreun km de Campina aproape de intrarea in strada Bobilna. Cu jumatate de ora inainte de trenul de la 18:22 ajungem in gara. Atmosfera idilica de la sat nu se simte la chiar la fel in poze ca in realitate. Va recomandam cu drag astfel de ture, in zonele rurale din Romania!

photos.app.goo.gl/xrZiPf2CcGzoVtKT7

Iura nu a ajuns la munte in acest sfirsit de saptamina, dar acasa nu a stat. Iata si raportul lui:
Daca nu am putut ajunge la munte in acest weekend si am ramas in "Bucurestiul rece si gri", ca s-o citez pe Loredana, totusi nu am putut sta departe de o poteca. Duminica s-au gasit cinci amatori pentru o scurta tura pe faleza Calnistei la Calugareni cu intoarcere prin padure pe malul Neajlovului. Multumim lui Horia care ne-a dus cu masina. Cu toate prognozele optimiste de dimineata, asteptarile noastre de la plecare nu s-au adeverit, ceata nu a binevoit sa se ridice pe toata durata turei (de circa 4 ore), insa vremea a fost potrivita pentru mers iar aerul proaspat, mirosul de pamant umed si o bogata oferta de paducel (atat rosu si negru), macese si porumbe bine coapte ne-au facut sa nu avem regrete. Iata si pozele, cate s-au putut face:
photos.app.goo.gl/mBLiyygJUzm8BrL38

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 1 an 7 luni #3440 de Ilinca
O completare la marea tura pe Sorica, varianta intoarcere pe Zamora: o zi superba, cu padure de argint in ceata si apoi o mini-mare de nori .

photos.app.goo.gl/Lmk3qr6U2ABRThhb8

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria