Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Saptamina 10-16.12.2018

acum 1 an 5 luni - acum 1 an 5 luni #3451 de angela
Este duminica pe la prinz, si de dimineata am inceput sa adun materiale pentru Cronica noastra...asa ca putem incepe cu compilatia.

A mai trecut o saptamina, care a debutat cu ultima sedinta la Universitatea Titu Maiorescu pe 2019, cu gala concursului foto Caciula de Aur, care ne-a adus surprize placute cu fotografii frumoase de la colegii si prietenii nostri, umbrita doar de pierderea recenta a doi 'confrati intru pasiune'(parafrazindu-l pe dl Dinu Mititeanu) in avalansa din valea Morarului de duminica anterioara, dintre care Mugurel Ilie a fost un apropiat al nostru, cindva coleg, altadata coechipier de tura pentru multi dintre noi, a carui pierdere o vom resimti dureros inca multa vreme...

Saptamina aceasta ne-a adus la sfirsitul ei din nou iarna peste Romania, cu zapada substantiala cazuta incepind de vineri seara. Simbata a nins toata ziua, am gasit multa zapada proaspata si sus pe munte a fost si vint destul de puternic, neindicat de infruntat neaparat!

Totusi simbata am fost destul de multi pe 3001, si citiva pe IR de 7... (ca despre cei de pe 3003 nu prea aflam decit intimplator, nu prea raporteaza! din pacate)
4 colegi au mers pe mina mea (deci am fost o echipa de 5) si am coborit in Poiana Tapului, urmind a veni spre Sinaia, functie de inspiratie si conditiile din teren pe drumul Captarii (ideea initiala insa nu a gasit multi adepti, asa ca am renuntat destul de repede la 'capacit'- ca unii ii zic 'drumul capacelor') sau pe marcajul turistic PG - spre Poiana stinii Regale. Mai departe, poate pe drumul auto si spre schitul Piatra Arsa, ca nu prea era de Brina ursilor la vremea asta!(poteca traverseaza si ceva culoare de avalansa). Nu ne-am coordonat pina la urma nici cu cei din IR, care nu prea doreau sa stea dupa noi si au pornit (tot echipa de 5) din Sinaia spre Poiana Stinii -dar noi am aflat abia ulterior despre asta.
In cele din urma, noi am mers pe marcaj, in padure a fost frumos si doar cu putine 'trinte' mai mult sau mai putin distractive pe panta mare a potecii, cum o stim cu totii. Padurea ne-a ferit de vint, dar cind ne-am apropiat de poiana, a devenit clar ca va trebui sa ne pregatim sa infruntam si viscolul. Traversarea poienii nu a fost cea mai placuta portiune a traseului, asa ca ne-am grabit spre marginea poienii si spre drumul de masina, dar abia dupa trecerea vaii Pelesului a devenit mai placut mersul - chiar si in padure am avut ceva vint rece din fata.
Trancanind verzi si uscate :) am ratat bifurcatia spre schit, ne-am prins in dreptul fintinii (adica era aproape, dar... nu ne-am intors!)
Am mers apoi la stinca Sf Ana, am intrat pe pirtia de bob, unde am speriat o bufnita mare si frumoasa (daca nu ar fi zburat, am fi trecut fara sa o vedem!) si dupa cariera devenita loc de picnic se pare, am gasit un traseu nou de MTB de... zine :) Am hoinarit prin imprejurimile Sinaiei pina aproape de ora trenului 3008, pe ultimii metri abia oprindu-se ninsoarea.
Citeva foto:
photos.app.goo.gl/K2sGwtrtDSmjwg2M7

Primul raportor de la care am primit vesti de ieri este Radu A:
Iaca si pozele mele din tura de Rasnoave. Nu a nins ceva de speriat. Vremea a fost mult mai buna decat se preconiza.
kermit.go.ro/rasnoave_dec18.tar
kermit.go.ro/radu/rasnoave_dec18/index.htm

Am mai primit, spre dupa-masa, un raport din Piatra Mare, de la Iura:
Piatra Mare prin Horvatca

Dupa mai multe ture de Baiului, a venit randul si Pietrei Mari. Am ales sa urcam Horvatca, tura facuta impreuna cu grupul condus de Marian (Curculescu). Horvatca, denumirea sub care este cunoscut acest traseu, este una improprie deoarece este dat de numele vaii in timp ce urcarea se face pe creasta vecina numita Ciorga, care este piciorul pe care se gaseste varful Piatra Mare (1844 m). De fapt numele de Horvatca asociat traseului cred ca provine de la Floarea de Colt, caci nu l-am gasit pe net decat in acest context. Denumirea vaii (Horvata) apare in hartile administratiei Austro-Ungare din sec 18. Cine are pasiune si vrea sa afle mai multe, poate consulta in acest sens un raport foarte interesant al lui Zoly despre o tura a Florii de Colt din 2013 publicat pe Carpati.org ( www.carpati.org/jurn...mare_-_predeal/2957/ )

Revenind la tura noastra, a fost o vreme placuta cu un peisaj feeric, cu inseninari si zapada moderata pana in zona varfului cand a venit un nor de furtuna. Sub coordonarea lui Marian grupul s-a repliat, am pus pe noi tot ce era in rucsac si inaintand cu prudenta in sir indian la distante mici prin ceata si vantul care te muta din poteca am reusit sa parcurgem cu bine cei vreo 500 m de platou pana la coborarea spre cabana. Aici vantul a incetat insa negura nu s-a mai ridicat, astfel incat jumatate din coborarea pe drumul familial s-a facut la frontala.

photos.app.goo.gl/B5z1ywi4pCs2J36w8

Din aceeasi echipa a facut parte si Vali G:
photos.app.goo.gl/xGZtLHXQLePdN9RHA

si nici Mihai R nu lipseste de la raport:
Astazi mergem in Piatra Mare cu ceva retineri insa, pentru ca prognoza nu arata prea bine. Suntem un grup mare o parte din tren altii veniti cu masini. Incepem sa urcam pe Horvatca, din Timisu de Sus, si surpriza este ca iese si soarele printre nori si padurea inzapezita arata minunat. De la punctul de observatie de la marginea padurii in mers lejer mai facem in jur de o ora pana pe varf. Ce ne intampina insa aici este cu totul alt scenariu parca. Inca inainte de varf suntem nevoiti sa punem cagulele si ochelarii de schi (cine are). Vantul bate napraznic si vizibilitatea este foarte scazuta. Mai ca ne zboara vantul si dupa cateva poze de grup pe varf pornim catre cabana Piatra Mare. Intalnim si un grup temerar de patru care se duce spre varf. Langa usa cabanei e un dulau care nu lasa pe nimeni sa treaca si cu greu iese cineva pana la urma sa il potoleasca. Coboram pe Dr. Familiar si luam trenul de 18:57.
photos.app.goo.gl/x5JYtUMtRG9iGik8A

Svetlana ne-a trimis citeva fotografii din circuitul ei sinaian de simbata:
photos.app.goo.gl/YS6VkKssb2xxfCDZ6

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria