Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 1-7 iulie 2019

acum 3 luni 1 săptămână - acum 3 luni 1 săptămână #3659 de angela
De data aceasta s-a anuntat o vreme frumoasa, tocmai buna de excursii montane, asa ca un grup a decis sa faca o tura MTB pe Baiului, iar altii... ne-am inghesuit in vagonul nostru '2'... in care s-a stat si in picioare, pentru ca CFRul nostru 'iubit' a decis sa ne scurteze trenurile, pe 3001 din 6 la 4 vagoane, ceea ce clar inseamna 'confiscarea' unui vagon din 3 ale fiecarui R de Valea Prahovei.
Cei mai multi au coborit la Busteni, plecind spre valea Jepilor, traseu propus de Mitica L, al carui entuziasm pare sa fie foarte contagios, facindu-l probabil cel mai frecventat 'ghid'...

Vali G avea idei mai 'alpinistice', un grup a coborit la Sinaia, altul a luat calea spre Gura Diham, impreuna cu doamna Vali, cu titicarul. Si eu am fost intr-o echipa de 5 tot in acelasi 'tractoras', doar ca noi am coborit la Plaiul Finului, la marcajul BG de Valea Cerbului.

Altii... nu au aparut la tren ci au fost in Ciucas.

Primele rapoarte le-am primit in urmatoarea ordine:

Svetlana, dupa bunul ei obicei, e foarte rapida:
Arc peste Zaganu, De la Muntele Rosu, Gropsoarele, la bariera Buzoianu pe covor de flori:
Zaganul
photos.app.goo.gl/Ee3ZjZ7xg3N22k4o9

Din aceeasi tura, iata si albumul Dianei:
www.flickr.com/photo...s/72157709506938192/

Urmatoarea a fost Anca V, din excursia initiata de Mitica L:
Bușteni-Jepii Mici-Brâna Mare a Caraimanului-Babele-Jepii Mari-cascada Urlătoarea-Poiana Țapului_06.07.19
photos.app.goo.gl/ssdd1c99pAtYLRVM8
Cu riscul de a intra in 'anale' ca eterna circotasa, va reamintesc ca denumirile de 'Jepii mici' si 'mari' pentru cele 2 trasee (Valea Jepilor sau eventual Valea Caraiman!pentru ca merge pe valea dintre muntii Jepi si Caraiman!/cel de sub linia de telecabina- respectiv traseul Urlatorilor sau Schiel, care a fost construit de fratii Schiel care au exploatat padurea si au construit funicularele, si poteca 'de cai'! la vremea istorica! si carora le putem fi inca si azi recunoscatori ca dupa atita vreme inca poteca este circulabila, ca foarte multa mentenanta nu prea capata aceste trasee foarte umblate, noroc ca au fost bine facute prima oara). Daca tot mergem cu Floarea de Colt, poate ar fi frumos sa ne straduim sa retinem citeva denumiri corecte si sa nu aderam la moda prosteasca care a introdus acele 'barbarisme' in lumea montaniarzilor. Niciunul din trasee nu atinge nici vf Jepii Mari, nici vf Jepii mici(care este mai inalt dintre cele doua, dar are jnepenii mai mici... sau ii avea, daca de acolo le vine numele).

Urmeaza si raportul Loredanei, de simbata, care a fost la Portita Caraimanului, prin Poiana Inalta:
Opt persoane ne-am pornit sambata dimineata, pe o vreme ce promitea a fi insorita si frumoasa, intr-o expeditie spre Valea Spumoasa.
Coborati in Busteni am pornit spre respectiva vale pe drumul forestier ce se desprindea din traseul marcat de sub telecabina. Dupa un scurt popas la refugiul de langa Cascada Spumoasa am luat-o din loc in cautarea vaii. Am urcat pe langa firul apei, prin padure, pe un traseu destul de pieptis. Ajunsi la prima stanca mare, parte din noi au ocolit-o spre drepta (cum se sta cu fata spre ea), parte prin stanga.
Eu am fost in grupul ce a luat-o pe la baza stancii, in dreapta.
Urcusul a fost relativ dificil – foarte pieptis, pamant friabil. Erau insa radacini si crengi de care sa te mai tii, asa ca s-a urcat fara mari probleme. Dupa urcus, a urmat o coborare pe o panta foarte inclinata (spre 70 de grade cred, sper sa nu exagerez), printre stanci si apoi pe pamant.
Coborarea printre stanci a fost abordabila prin descatarare, cu prize bunute si pentru maini si pentru picioare. Pe pamant... a fost abordabila cu atentie mare :-))) si cu betele bine infipte in pamant.
Finalmente am aflat de la celalalt grup ca abordarea pe partea stanga a fost mai usoara, dar asta e.

Odata coborati am iesit in Valcelul Inspumat si am reinceput sa urcam, prin brusturi mari si urzici. Cum n-am reusit sa gasim intrarea pe Valea Spumoasa, ne-am continuat drumul pe valcel printre urzici hotarate si vegetatie abundenta, pana in Poiana Inalta, unde am facut un mic popas.
Dupa Poiana Inalta a urmat din nou urcusul, pe Grohotisul Inflorit.
Am muncit zdravan sa urcam, preponderent 4x4, pieptis pe o panta foarte inclinata pentru ca, dupa ce am scapat de portiunea de catarat in 4 labe sa intram in jnepeni o portiune zdravana de drum.
Am trecut de jnepenis si de portiunile de stanca mai expusa, cu bine, dar destul de zgariati. Cei care, la fel ca mine, au avut pantaloni scurti, s-au ales cu zgarieturi zdravene pe picioare si julituri. Foarte desi jnepenii si destul de dificil de strabatut. A fost chiar o provocare.
Odata scapati si de jnepeni, am iesit in Braul Portitei unde am luat bine-meritata pauza de masa.
Ne-am continuat drumul pe Brau si am iesit in valea Caraimanului, pe marcat, unde am avut surpriza sa vedem ca drumul ne e taiat de un banc mare de zapada, de netrecut caci era rupt deasupra unei gauri.
Am ocolit asadar, coborand destul de abrupt, pana am iesit in traseu.
Traseul marcat fara probleme pana in Busteni, dar e de remarcat ca sunt zone, pe langa poteca, pe unde zapada persista si este destul de groasa.
Una peste alta, am ajuns cu bine la trenul de 7.38.
Ce e de retinut despre traseu e ca necesita ceva conditie fizica si rabdare. Plus pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga daca vrei ca atunci cand te intorci acasa sa nu pari proaspat revenit de la o batalie cu o hoarda de pisici. Altminteri insa este foarte frumos si merita facut.
si linkul la album

photos.app.goo.gl/RwxLjzCJaTUhNXUs6

De la mine, pun si eu la rind un album de Valea Cerbului, pentru ca pina la urma asta a fost destinatia noastra finala, nu am mai intrat in inspectie pe valea Priponului cum imi propusesem, cu coborire prin Caldari- parca nu era m convinsa ca este ziua potrivita pentru acea tura, asa ca am ramas pe marcajul BG pina pe la cota 2000 a vaii, unde am facut o mica bucla pe malul opus si am revenit in poteca marcat la nivelul Briului de mijloc al Morarului.
photos.app.goo.gl/JFJhB41oVp3JUgz46

Iata si raportul lui Iura, initiatorul turei cicliste:
BIKING CREASTA BAIULUI
La aceasta editie a turei clasice a crestei Baiului, anuntata cam din scurt pe grupul de biking au luat parte cinci participanti. S-a urcat din Azuga cu telegondola iar de acolo s-a parcurs drumul pastoral de creasta cu scurte pauze pentru a admira peisajul si cu un ocol pentru a urca pe Baiul Mare. Cele cateva urcari de pante s-au facut pe langa bicicleta. Pana in Baiul Mare a fost ca o plimbare in parc cu ceva urcare dupa care peisajul s-a schimbat cand a inceput coborarea celor peste 1300 de metri diferenta de nivel pana la Comarnic. A fost si adrenalina in parte a doua a turei in principal datorita portiunilor de drum in panta si cu grohotis (sub Vf. Mierlei si apoi la coborare de pe Florei spre Secaria) dar si a aventurilor pe un drum comunal inchis din cauza unor alunecari masive de teren dar foarte pitoresc, pe care pana la urma am iesit in Posada. Conform inregistrarii GPS, lungimea totala a traseului a fost de 38 km, parcursi in 4 ore si 31 de minute la care s-au adaugat 3 ore de leneveala pe creasta avand in fata fascinantul abrupt al Bucegilor.
Doua observatii utile:
- Costul transportului unei biciclete in trenurile CFR a devenit prohibitiv (15 lei indiferent de distanta), cele doua vagoane la intors fiind si foarte aglomerate. La dus nu exista alternativa la 3001 insa la intors recomand folosirea trenului Regiotrans la ora 17 unde bicicleta costa 4,8 lei, sunt prietenosi si nu au o problema unde o plasezi (trenul avand 10-12 vagoane, este loc berechet).
- Recomand iesirea prin Secaria si de acolo prin Comarnic. Noi am mers pe o scurtatura comoda cunoscuta din anii trecuti, fost drum comunal care incepe la trifurcatia de la troita inainte de intrarea in Secaria, urca Batraioara apoi coboara in serpentine in v. Floreiului si de acolo la Posada (marcat cu 1B pe harta Google Maps). Din pacate, drumul s-a degradat masiv in ultimul an fiind intrerupt de doua alunecari mari de teren care le-am traversat cu bicicletele in carca. Arata spectaculos, ca la Cernobil, are serpentine line, parapeti si semne de circulatie insa au plecat bucati din drum la vale si a crescut vegetatie pe carosabil. De evitat, deci. Daca totusi doriti o scurtare prin v. Floreiului, preferabil sa luati varianta cea mai din dreapta de la troita si sa coborati pe drumul de caruta prin pasuni pana in vale, unde dati de forestierul care iese la pod la Posada.
Pozele:

photos.app.goo.gl/JqQAnis79JLfdWkBA

Iata si ce ne-a scris Emil:
tura din muntii Baiului, cu bicicleta.

Pozele, plus cateva comentarii, se gasesc in GooglePhoto:

photos.app.goo.gl/wFTcD8jcmov2PMhx8

Am mai primit un raport de la George L
photos.app.goo.gl/R4zTUMdh3E78PVrd8
Sâmbăta, 6 iul 2019, Mitica Lepadatu unul dintre cei mai iubiți oameni de la "Floare de Colt", ne invita pe un traseu frumos, cu ocazia zilei de naștere. Coboram 22 montaniarzii din R3001 și urcam pe Valea Jepilor pana la Cabana Caraiman (2025m)unde ne întâmpină "Florile de Colt". Luam pauza, apoi pornim pe Brana Mare a Caraiman ului spre Crucea Eroilor (2291m).Pe drum din stânga și dreapta doua capre priveau către noi. Ajunși la Crucea Eroilor covoare de flori multicolore și foarte multe pâlcuri de "Flori de Colț" ne-au dat multă energie. Urcam pe Vf. Caraiman (2384m),coborâm (și prin zăpadă) la Sfinxul (2216m) și Babele. După o mica pauză plecam spre Schel pe Valea Calului. Trecem pe la Cascada Urlatoare și ajungem în Poiana Țapului, având timp sa mâncăm o prăjitură și să-i spunem lui Mitică încă odată "La mulți ani!". În final traseul a fost super reușit, nu pot reda în cuvinte și fotografii, atmosfera minunată de afecțiune și respect din grup și peisajele de vis pe care le-am văzut.

si de la Alice:
alicegherman.blogspo...pii-mici-crucea.html

Continuam cu doua rapoarte de la Mihai R, care a fost simbata in tura de biciclete in Baiului si duminica intr-o interesanta 'balaureala' in zona de jos a vailor Morarului si Cerbului.
Sâmbătă ne-am propus să refacem tura din 2017, cu bicicletele, pe Drumul Baiului. A ieșit din nou o tură frumoasă pe o vreme superbă, cu vizibilitate către Bucegi, Postăvaru, Ciucaș, etc. Am făcut câteva pauze, mai multe ședințe foto, am ajuns și pe Baiu Mare după care cei mai iscusiți dintre noi ne-am dat în viteză în jos de pe vârfurile care coboară lin spre frumoasele drumuri de țară de sub Florei. Am coborât în Posada și am continuat pe șosea până în Comarnic de unde am luat Regio Transul de la 17:21. La Trans Regio biletul pentru bicicletă este 4.8 lei față de Regio CFR 15 lei. De ce s-a scumpit nu am înțeles căci condițiile sunt aceleași (în plus echipamentele de susținere a bicicletelor din vagoane sunt mai cu lipsuri decât înainte)!?

photos.app.goo.gl/SX5oYjkuKWshaYP2A

Duminică nu este prea multă lume în R3001. Încă nu ne-am hotărât pe unde vom merge. Vremea se anunță tocmai bună. Mișu D vine cu atractiva idee să vedem cascadele Văii Cerbului. Așa că la Bușteni luăm mini-carul până la Gura Diham, intrăm pe traseul de V. Morarului dar la începutul urcușului spre căbănuță continuăm pe cursul râului, pe firul Văii Morarului. Nu s-a mai umblat de mult pe aici, luptăm cu hățișurile, traversăm apa de mai multe ori, întâlnim și câteva mici săritori. La una dintre ele folosim cordelina pentru că pereții de stâncă pe stânga și pe dreapta sunt acoperiți cu frunze și mușchi alunecos.
Facem și ceva cățărare pe bolovanii din apropierea întâlnirii cu poteca de pe Munticelu. După o binevenită pauză, urcăm pe V. Morarului până la prima poieniță de unde admirăm în dreapta Țimbalul și în stânga-față Acele Morarului Râpa Zăpezii, etc. Reintrăm pe Munticelu și coborâm pe lângă frumoasele cascade de pe Valea Cerbului până la Gura Diham. A fost o tură deosebită!
Atenție parcurgerea acestui traseu poate fi foarte periculos pentru persoane fără pregătirea fizică adecvată și fără experiență pe munte!


photos.app.goo.gl/i5Fe4gke2N53MwH1A

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

16 Octombrie 2019
07 Octombrie 2019
02 Octombrie 2019

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2019 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria