Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 23-29 septembrie 2019

acum 4 luni 3 săptămâni - acum 4 luni 3 săptămâni #3737 de angela
Deschidem Cronica cu o contributie de la Iura, care abia a revenit in tara dupa o excursie in 'alti munti':
Caucaz
Am revenit acasa miercuri dimineata din calatoria in Georgia. Dupa cele doua locatii in nord (Stepansminda si Mestia) de unde am urcat in Caucazul Mare, am plecat spre sud cu o noapte de cazare in Batumi, statiune cocheta la Marea Neagra situata la o latitudine apropiata de sudul extrem al Bulgariei. Obiectivul principal din sud a fost vizitarea masivului Caucazul Mic (Caucasus Minor) si urcarea pe cel mai inalt varf, Didi Abuli (3302 m). Peisajul in acest masiv este total diferit de cele din Caucazul Mare, fiind unul golas, mai curand desertic. Muntele este de natura vulcanica, cu numeroase grogotisuri pe pante, care calcate produc un sunet ca de sticla sparta. La poale se ajunge pe drum de pamant circa 14 km. Diferenta de nivel de la locul de plecare (satul Abuli) si pana la varf a fost de peste 1300 m, dand nastere unei foarte spectaculoase diferente de temperatura - jos era o zi de vara iar pe varf erau 3-4 grade, chiciura pe stanci si vant.
Mai jos sunt cateva poze din ultimele doua ture (Guli Pass - Mestia si Didi Abuli).

photos.app.goo.gl/shakYCVtZPoSq4rv8
Abia asteptam prezentarea de la sala care desigur nu va intirzia!

Vali G a fost pe Valea Alba cu Mihai C, apoi la Intilnirea Veteranilor CAR:
photos.app.goo.gl/tAyJsPYxR4Y4yJat5
Am urcat pe Valea Albă, Brâna Văii Albe, Crucea Caraimanului, Cabana Caraiman unde era veselie mare la masa de pe terasă. Am coborât pe Valea Caraimanului si ne-am întors la Căminul Alpin, unde era intâlnirea alpiniștilor veterani de la Clubul Alpin Român. Mi-am dorit să respir puțin lângă acești oameni deosebiți; măcar în bucătăria de alături, să fiu în preajma lor. Proiecțiile turelor deosebite, evocarea celor trecuți la cele veșnice, atmosfera familiară și cântecele de munte ale lui Alex și Puiu ar fi încântat și entuziasmat orice spectator, copil sau adult; frumoase lecții de viață pentru tânara generație ar fi fost ! Am dormit ca un prunc cu gândul la acești simpli și minunați oameni.

Simbata am fost si eu la Intilnirea Veteranilor CAR/ dimineata am urcat pina la Refugiul Costila doar:
photos.app.goo.gl/MuX23YmvurLHBBQU6
Se pare ca am ce regreta ca nu am ramas seara si a doua zi... dar asta a fost decizia de moment, am plecat cu trenul 'de 7' spre casa.

De la Anca V am primit un raport de tura pe Briul lui Raducu:
Valea Jepilor Mici-Brâul lui Raducu-Bazinul Urlătoarei Mici-Poiana Țapului 28.09.2019
photos.app.goo.gl/S7rmTePs8Z5t4uD97

Loredana a ajuns in Piatra Craiului:
Impreuna cu doi dintre colegii mei am pornit sambata spre Piatra Craiului, loc unde nu ajunsesem pana acum pe trasee. Colegii mei au optat pentru un traseu mai special, Plaiul Foii– Refugiul Şpirla – La Zaplaz– La Lanturi, pana sus, pe creasta.
Auzisem ca e un traseu dificil si frumos si intr-adevar s-a dovedit a fi de o frumseste spectaculoasa.
Am urcat pe la refugiul Spirla, pe vreme insorita dar racoroasa. Pe jos uscat, s-a mers bine, intr-o ora si un pic am fost la el. De acolo, am pornit in sus spre Lanturi tot pe vreme buna. De fapt, toata ziua a fost soare si frumos, cu o vizibilitate deosebita.
Traseul mi-a parut intr-adevar de anduranta, dar nu sa puna problema mari. Daca ai facut vai de abrupt in Bucegi si ture pana la Omu’, il poti duce. Intr-adevar trebuie insa ceva conditie fizica. Spre deosebire de Bucegi, in Crai mi s-a parut ca aderenta pietrelor este mult mai redusa. E mai dificil de urcat caci picioarele aluneca pe stanci, trebuie prize in scobituri sau iesinduri.
Am ajuns sus in creasta, la refugiu, dupa aproximativ patru ore si jumatate de la plecarea pe traseu. Dupa o pauza bine-meritata (si cam lunga, aveam sa descoperim mai tarziu) am inceput sa ne punem si problema coborarii.
La indicatiile unor brasoveni care pareau ca au facut traseul foarte des am luat-o inspre Șaua Funduri , Valea Urzicii – Marele Grohotiș – Refugiul Șpirlea – Plaiul Foii.
Brasovenii care ne-au indrumat spre traseul respectiv ne-au spus ca facem trei ore si ceva pana la Saua Funduri si sa mergem linisitit ca creasta se imblanzeste. Nu ne-au mitit, trei ore si un pic am facut pe creasta, atata doar ca repectiva creasta nu s-a imblanzit deloc. Spectaculos de frumos drumul insa cu cateva portiuni tehnice unde daca nu erai atenti, riscai sa ajungi in hauri sau sa iti luxezi ceva. La portiunile mai tehnice le-am multumit sincer colegilor de la Floare de Colt care m-au dus pe vai de abrupt si m-au invatat sa ma catar, sa caut prize. Fara antrenamentul cu ei, sigur nu ma descurcam in Crai.
Ajunsi la intrarea in Valea Urzicii am luat-o in jos. De remarcat ca pe traseu se aluneca foarte tare. Mult pamant care nu seamana cu cel din Bucegi: negru, untos, gras, pleaca piciorul la vale de numai numai. Si pietrele alunecau.
Am trecut insa cu bine de toate portiunile mai dificile.
Merita mentionat ca pe drum ne-am intalnit cu o echipa de la Salvamont Zarnesti care facea ajustari traseului, in zona urmand sa aiba loc curand un maraton. Se motanu deci contrareprte din lemn, se curata traseul, s-a facut poteca prin grohotis, s-au pus semne reflectorizante pe copaci.
Una peste alta ne-a prins noaptea pe traseu. Am prins insa ceva lumina sa vad frumusetea din jur. Spectaculos pe la traversarea marelui grohotis, cat si in umerii Pietrei Craiului.
Am ajuns tarziu la masina, caci mergand pe traseu necunoscut pentru toti trei din echipa, si in plus si pe intuneric, s-a mers cu mare precautie.
Asa ca abia la 11 noaptea, dupa ce am luat o masa la lumina stelelor, ne-am urcat in masina si am pornit spre Bucuresti.
In concluzie, traseu deosebit de frumos dar pe care, din punctul meu de vedere, nu ai ce cauta daca nu ai cat de cat ceva pregatire fizica si anduranta.
P.S. Cum arata cerul instelat intr-o noapte senina in Crai… numai pentru asta si merita sa mergi acolo.

photos.app.goo.gl/g1hQDgXWfhzuZjMY8

Au venit si rapoartele lui Mihai R de la acest sfirsit de saptamina:
Sâmbătă o plimbare pe înserat prin Delta Văcărești:

photos.app.goo.gl/H5qKS92xnDkQfXPW6

Duminică erau ceva nori deasupra crestelor dar hotărâm să mergem măcar până ”La Verdeața” și cerul se degajează. Mai era un grup pe vale, iar din când în când mai trecea pe lângă noi câte un temerar solitar în coborâre. A fost o zi frumoasă pe Valea Albă într-o companie plăcută, am ieșit pe platou unde bătea vântul dar nu foarte puternic. Am coborât pe Schiel grăbind pasul, și am ajuns la R3012 la 19:41 cu 10 min. înainte de sosirea trenului. Trenul ca de obicei, aglomerat, cu clase de copii, etc.
O zi frumoasă la sfârșit de septembrie!


photos.app.goo.gl/DUBXEj6XWr1doDCfA

Simbata, Horia a facut echipa de bikeri cu Andreea, Geo si Radu spre Caldarusani. Iata raportul foto al turei de la Geo:
Caldarusani
photos.app.goo.gl/oMDu9NT9vVNnekfZ8

Duminica, neobositul organizator Horia a cedat 'deturnarilor' si dupa ce Brindusa nu a mai vrut sa vina, a fost rindul meu sa ajung in zona Prundu - Cascioarele - Oltenita, ca Mihai C nu a mai ajuns la 'tura de Comana' (nu am trecut pe la Comana, pina la urma, am 'ajustat' traseul pe drum altfel). Raport nu cine stie ce, ca pauzele au fost in locuri mai putin fotogenice (dar cu gust!), iar locurile fotogenice (noi, necunoscute) erau de obicei pe pante unde preferai sa nu pierzi din inertia binefacatoare a coboririlor pentru a urca mai usor pantele urmatoare:
photos.app.goo.gl/v2rQue44fQvZ8m9v8

... va urma...

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 4 luni 3 săptămâni #3738 de hoinar
După ceva ploaie în timpul săptămânii se anunţă un wk cu vreme bună aşa că e timpul pentru o tură de toamnă în Făgăraş. Puţin după ora 10, lăsând în urmă forfota de la Bâlea, urcăm în Curmătura Bâlei apoi ne cufundăm în liniştea din valea Doamnei. Doar câte un ţipăt de pasăre răpitoare sau o fluierătură de marmotă se aude uneori. De la lacul Doamnei continuăm spre Curmătura Văroasă şi apoi în sus pe muchia Lăiţa cu ochii roată în stânga şi-n dreapta la frumuseţile de toamnă ale muntelui. Muchia urcă şerpuit şi drumul e domol pe feţe înierbate. Ceva mai sus folosim coarda în vreo 2 locuri mai expuse (muchia este probabil 1B), mai ales că nu e perfect uscat după ploaia serioasă din urmă cu 2 zile. Poposim pe vârful Lăiţa şi ne întoarcem la Bâlea pe traseul de creastă (via şaua Doamnei şi şaua Paltinul). La maşină ne reconfigurăm bagajul, punem cortul în spate şi urcăm la Capra. Montăm cortul dincolo de pârâu, ceva mai departe de celelalte 3 de pe promontoriul de lângă lac şi ne pregătim de o seară liniştită. Ca fapt divers, din cele 3 corturi vecine doar 2 au supravieţuit nopţii, unul a cedat rafalelor violente de vânt care l-au dezmembrat. Sper ca era în garanţie la Decatlon :-)

photos.app.goo.gl/akng4qG9AAGsGqRy6


Track GPS online @ www.alltrails.com/ex...fagaras-muchia-laita Track-ul se poate folosi pe propria răspundere. Traseul include porţiuni alpine potenţial periculoase.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 4 luni 2 săptămâni - acum 4 luni 2 săptămâni #3743 de MihaelaDobrin
Simbata 28.09.2019-Clabucetul Azugii din Azuga catre Predeal. Zi insorita cu foarte putine ciuperci gasite prin padure.
photos.app.goo.gl/1SNXQ9gfn89CuDce9

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

16 Ianuarie 2020
11 Noiembrie 2019
05 Noiembrie 2019
01 Noiembrie 2019
16 Octombrie 2019

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria