Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 10-16 august 2020

acum 11 luni 1 săptămână - acum 11 luni 4 zile #3961 de angela
Iata-ne din nou la sfirsitul unei saptamini de august...
Ture montane, asa ca de weekend ploios, dar si excursia in Cheile Nerei vor fi prezente in acesta pagina a Cronicii. Asteptam sa mai vina si alte rapoarte, deocamdata... standby.

Primul la ture montane este Mihai R, de data aceasta:
Prăpăstii Zărnești - Cheile Pisicii - La Table - Ref. Grind - Vf. La Om (și retur) 15.08.2020
Week-endul ăsta nu se anunță vremea prea bună. Ne gândim la Piatra Craiului dar trebuie să alegem un traseu ținând cont de vremea capricioasă. Alegem frumoasa rută Rucăr-Bran unde dimineață e plin de nori gri și ploioși și de nori albi pufoși care se plimbă de colo, colo. Ne apropiem de Zărnești și plouă intens. Nu avem ce face, alegem un traseu mai ușor și în funcție de vreme vedem ce vom face mai departe. După ce parcurgem Cheile Pisicii, ploaia se oprește. Prin pădure e plin de frăguțe și de zmeură. Facem un scurt popas La Table și urcăm spre Refugiul Grind. Norii s-au mai împrăștiat, se vede creasta. În urcare spre La Om vin și trec valuri de nori gri. Nici urmă de tunete sau fulgere. Ajuns sus am fereastră de vizibilitate. Stau câteva minute, încep coborârea și un nor acoperă totul. Până ajungem din nou la refugiu se pornește o ploaie mocănească. Ajungem cu bine la mașină la intrarea în Prăpăstii în jurul orei 20:30.
Piatra Craiului e frumos și pe vreme mai puțin bună!
Pe data viitoare!

photos.app.goo.gl/bnxAd8DeShtcp5a9A

Loredana este din nou prezenta:
Busteni, Munticelu, Pichetul Rosu, Diham, Pichetul Rosu, Poiana Izvoarelor, Busteni
Foarte putina lume in tren sambata aceasta, proabil unde site-urile meteo anuntau ploaie. (si, intr-adevar, ploaie a fost). Putinii floristi din vagon s-au hotarat cu totii pentru Clabucetul Azugii Eu, dorindu-mi ceva nitel mai lung am optat pentru un Malaiesti, pe Take, urmand sa fac tura cu Oana V., cazata la Caminul Alpin.
Busteniul, unde am coborat, m-a intampinat cu ploaie. Era insa marunta, cu stropi rari, parea usor de dus, dar de bataie lunga: nici nu se vedeau muntii de nori.
Asa ca mi-am pus insa pelerina din gara si am pornit spre Caminul Alpin, unde m-am intalnit cu Oana,
Am intrat pe traseu cu gandul ca ploia va mai slabi din intensitate si ca oricum, prin padure nu va fi atat de rau. Ne-am inselat insa. Ploia s-a intetit, tot mai viguroasa. La un moment dat ploua atat de tare ca Oana si-a pus si o folie de supravietuire avuta prin rucsac. Mai apara de ploaie si de frigul care musca destul de zdravan.
Ne-a plouat asa vreo doua ore, destul de zdravan. In consedinta, cand am ajuns la Pichetul Rosu, desi norii se mai razbunasera si ploaia s-a oprit, ne-am gandit ca ar fi mai intelep sa merge spre Diham in loc de Malaiesti caci se anuntase ploaie si dupa-amiaza. Si cum ne luasem suficienta ploaie, la capitolul haine de schimb nu se statea foarte bine, asa am facut, am mers spre mama Oara.

Am ajuns bine la cabana, unde ne-am incalzit cu o ciorba calda si un ceai. Dupa pauza de masa – cam lunguta- am pornit inapoi spre Busteni, pe traseul spre Pichetul Rosu si, de acolo, poiana Izvoarelor.
S-a mers bine pana la Poiana Izvoarelor. Traseul, si la dus si la intors, aproape pustiu, extrem de putina lume. De la Poiana Izvoarelor am dat de noroi zdravan, nu insa de netrecut.
Am ajuns la Gura Diham de unde am continuat drumul pe sosea pana la Busteni. Si, supriza, pret de cateva minute am vazut si soarele, care parea hotarat sa stea ascuns.
Cand ne-am apropiat insa de gara, a inceput din nou sa ploua asa ca nu ne-a mai parut deloc rau ca n-am fost la Malaiesti. Ne-ar fi prins ploaia la intoarcere si ne luasem destula pentru o zi.
Am prins trenul de 17.27 fara probleme si cu timp sa cumparam una alta inainte.
Una peste alta, o tura care mie mi-a priit, chiar daca a plouat. Aerul curat, spalat de ploaie, flori inalte pe poteci, norii urcand valatuci printre brazi, vacute pascand linistit, o frumusete!

photos.app.goo.gl/zJcf5Nbhto4KBGg8A

Emil a fost in Bucegi:
Va trimit albumul cu tura din Bucegi, de pe 9 august.
Traseul a fost:
Sinaia (Cota 1400)-drumul de vară-cabana Miorița (1960 m)-Cota 2000-Varful Furnica (2103 m)-Saua Calugarului-Piatra Arsa (1950 m)-Canton Jepi-Drumul lui Schiel ("La Scari"-"La Mese"-"La Vinclu")-Busteni.
Pozele, plus cateva comentarii, se gasesc in GooglePhotos: photos.app.goo.gl/waY7ntFUihy1wYGh8

Iura este primul pe lista celor care ilustreaza foto excursia din Cheile Nerei, organizata de Artemiza, cu raportul lui:
După opt ani revin din nou în Cheile Nerei, tot cu prietenii de la Floarea de Colț și tot într-o tură organizată de Artemiza. Vremea este superbă, temperatura acceptabilă, nivelul apei suficient de scăzut încât sa nu creeze probleme la trecerea prin vaduri iar murele, puzderie, mari si coapte. Cei 27 km între podul din Șopotul Nou (unde ne lasă autocarul) și Sasca Română (unde suntem cazati la pensiunea Cheile Nerei) sunt parcursi lejer in 10 ore și jumătate (8 ore si 15 minute mers efectiv). Ultimul din echipă vine cu cel mult 40 de minute mai tarziu, deci s-a mers bine. Noaptea, la ora 2.40, sunt trezit de două alarme succesive RoAlert care anunta ca se apropie o furtuna care de altfel este vestită de tunete indepartate. Nici nu apuc sa ma trezesc bine și începe un spectacol cum n-am văzut niciodată. Timp de zece minute, e zi in miez de noapte, fulgere în fiecare secundă care se contopesc într-unul singur continuu. Singur, intr-o casuță din curtea pensiunii care se cutremura din temelii, n-as zice ca mă simt în siguranță. Noroc că trece repede iar ploaia care a venit după, nu a durat nici ea mult. Cu toate imaginile superbe din tură, amintirea furtunii electrice de zece minute va fi cea care nu o voi uita niciodata. Albumul complet:
photos.app.goo.gl/mK1gftBaMTLmhQdD6

Artemiza are pe lista 3 albume:
Excursia Cheile Nerei 13 / 16 VIII-2020 . Primul album : linia ferata Anina- Oravita si Ansamblul de Mori din Eftimie Murgu.
photos.app.goo.gl/CjanPE4DDRipyrWG7
O excursie planificata din februarie, realizata in perioada 13/16-VIII-2020 cand toti cei 36 montaniarzi membrii ai Clubului Alpin Floarea de Colt Bucuresti si cativa simpatizanti, au fost nevoiti sa respecte cu strictete normele sanitare in vigoare ( masca si distanta sociala)! In prima zi autocarul ne-a condus la Anina, ajungand cu 15 minute inainte de plecare, am continuat calatoria de 157 de ani pe un traseu monument istoric, prima cale ferata montana din Romania pe cei 33,4km in coborare de la Anina 645m alt. spre Oravita 220m alt. Dupa doua ore de admiratie spre partea de vest a Muntilor Banatului, de la Oravita autocarul ne-a condus la Ansamblul de Mori din loc. Eftimie Murgu, apoi la cazare in Bozovici.

Al doilea album Cheile Nerei : parcurgerea celor 28 km de la Sopotu Nou - Lacul Dracului - Sasca Romana

photos.app.goo.gl/7ZZthzgLjvaut3ju9
Dupa prima cazare de la Bozovici, autocarul ne-a adus la Sopotu Nou, din cele 36 persoane cinci au ramas in autocar si s-au intors cu soferul la Sasca Romana facand o drumetie la M-rea Nera, iar 31 de montaniarzi am parcurs circuitul Cheilor Nerei la ora 8,36 din Sopotu Nou - ogasul Bresnic- Poiana Meliugului - Lacul Dracului- cantonul Damian- Podul Beului- Sasca Romana. Nivelul apei a fost scazut astfel s-a putut trece cu usurinta prin cele doua vaduri. Pe parcursul drumetiei am putut admir portiuni largi ale cheilor alternand cu unele foarte inguste, o adevarata chemare la liniste si frumos. Am admirat pereti verticali, cu fisuri si surplombe, inalti pana la 200m (Carsia Rolului ,Turnu Mare al Begului.) Pauze am facut scurte la cele doua izvoare si doar una de jumatate de ora in jurul pranzului. Dupa a doua trecere prin vad ne-am indreptat spre cantonul Damian, apoi urmatorii 4km pe drum de caruta. La Podul Beului, confluenta Nerei cu Beul, marcajul banda albastra ne-a condus la Sasca Romana trecand prin sapte tunele, cel mai lung de 40m. Ajunsi aici dintr-un anumit unghi am putut observa profilul unui cap de om cu nas coroiat si cu gura intredeschisa: e Sfinxul Nerei, creatie neintentionata a celor care au dinamitat stanca pentru poteca, remarcat in 1963 de alpinistul Emilian Cristea. De aici am trecut prin cateva salase, apoi o punte suspendata pe cablu ne-a condus in Sasca Romana (165m alt. medie) la cazarea pentru urmatoarele doua nopti la Pensiunea Cheile Nerei. Totul bine cu o cina binemeritata, dar la ora 2 50 ne-am trezit cu o furtuna foarte puternica care ne-a cam dat de gandit pentru ziua urmatoare.

Al treilea album Cheile Nerei : Cascada Vaioaga, Ochiul Beiului - Cascadele Beusnita si o baie de sulf la Herculane

photos.app.goo.gl/Q4DtQGTtf36gXTETA
Dupa puternica furtuna de la ora 2,50 -3 ,05 pana dimineata nu am mai putut sa dorm, am inchis fereastra si m-am tot gandit ce va fi a doua zi! Dar dupa micul dejun cerul s-a inseninat, eu am plecat cu 17 montaniarzi spre obiectivele propuse pentru aceasta zi incepand de la Podul Beului. Atat de ingrijorata eram ca am plecat in drumetie fara nici un telefon, asa ca toate fotografiile sunt facute de insotitorii mei. Un alt grup de opt montaniarzi, condusi de Iura au dorit sa parcurga Cascada Susara. La intoarcere, dupa ce am parcurs ambele cascade de la Beusnita, dupa ce ne-am delectat cu un pastrav la popasul de la pastravarie, a inceput iar ploaia incet dar bine, noi folosind pelerinele. A patra zi, ne-am intors pe la Cascada Bigar (destul de aglomerata), apoi la Herculane ne-am delectat intr-o baie de sulf calda.

Tot Cheile Nerei, de la Rodica R:
photos.app.goo.gl/FecxTNbkLhMtwTxt9

Si raportul lui George L:
photos.app.goo.gl/pgRXgvQLmrDfRgEc9
Excursia din Banat - Ziua 1-13 Aug 2020 - Bucuresti- Pitești - Craiova- Drobeta Turnu Severin-Herculane-Anina (Parcurgere cu trenul "Semeringul Banatean" pe prima cale ferata montana din România - Anina_Oravita) - Ansamblul "Morile de Apa" din Com. Eftimie Murgu--Crucea Eroilor din Bozovici- Cazare în Bozovici

photos.app.goo.gl/FmCkdJywHHZk9Uow9
Excursia din Banat--Ziua 2- 14 Aug 2020 - Bozovici- Sopotu Nou- Cheile Nerei ( Lacul Dracului - Traversarea Nerei de doua ori prin vad- Scăldat în Nera) - Podul Bei- La Tunele- Puntea Suspendata peste Nera- Cazare Sasca Romana

photos.app.goo.gl/gDmXGKDecs9L6SJfA
Excursia din Banat - Ziua 3 - 15 Aug 2020 - Sasca Romana- Podul Suspendat peste Nera- La Tunele- Podul Bei- Cascada La Vaioaga- Lacul Ochiul Beiului- Cascadele Beusnitei

photos.app.goo.gl/wUzFraPtbp2Qoas69
Excursia din Banat - Ziua 4- 16 Aug 2020 - Sasca Romana - Oravița - Cheile Minisului cu Cascada Bigar- Băile Herculane - Craiova - Pitești - București

Au sosit si de la Liana albumele din excursia din Cheile Nerei
13 - 16 aug. 2020. O noua escapada marca Miza. Parcul national Cheile Nerei - Beusnita.

Ziua 1. Cu trenul pe Semeringul banatean Anina - Oravita. Prima linie fereata montana din Romania, in folosinta din 1863. Morile de pe Valea Rudariei
photos.app.goo.gl/gfTGGYw9ZAjmJS7Y7

14-aug-2020. Ziua 2. a cheilor Nerei. Autocarul ne lasa la podul de la Sopotu Nou de unde am parcurs cheile Nerei pana la podul Beiului trecand printre sal;ase, apoi pe la Lacul Dracului, brane si tuneluir sapate in stanca, doua traversari prin vad si Cantonul lui Damian. De la podul Beiului am urmat cursul Nerei pe traseul La tunele pana in localitatea Sasca Romana, unde am avut urmatoarele 2 cazari.
photos.app.goo.gl/q3yU6T3rExYJnLAu6

15-aug-2020. Ziua 3. Cascada La Vaioaga. Lacul Ochiul Beiului. Cascadele Beusnitei. Pornim din Sasca Romana cu o rugaciune in gand catre Maica Domnului si cu regretul de a nu fi ajuns la slujba. Refacem drumul La Tunele pana la Podul Beiului si de aici pornim in sus pe paraul Beiului - afluent al Nerei - pe un drum forestier. Suntem jumatate din grup, ceilalti alegand Cheile si Cascada Susarei sau manastirea Nera. Primul obiectiv esta cascada La Vaioaga, Trecem pe langa Pastravarie, camping, canton. Urmeaza Ochiul Beiului - un lac de un albastru incredibil si apoi, pe paraul Beusnita, doua din cele trei cascade. Intoarcerea pe acelasi drum, ultima parte pe ploaie si cu circulatie intensa pe forestier.
photos.app.goo.gl/rLcoeJFiCvVucDqX9

16 aug 2020. Ziua 4. Cascada Bigar. Baile Herculane.
Plecam de la pensiunea Cheile Nerei din Sasca Romana cu o prima oprire la Cascada Bigar. Urmatoarea oprire la Baile Herculane. Admiram frumoasa cladire a garii si apoi dam o raita prin statiune.
photos.app.goo.gl/qyBv1kpZxhNSpj3V8

Dumitra spune si ea prezent la raport:
va transmit fotografiile din excursia noastra de 3 zile in judetele : Harghita, Covasna si Vrancea
1.Muntii Persani - Cheile Varghisului 2.Balan- Valea paraului Szep - Cab.Piatra Singuratica 1504m- Vf.Hasmasul Mare 1792m; Lacul Sf.Ana 3.Muntii Vrancei -Cheile Tisitei; Cascada Putna; Focul viu de la Andreasul de Jos
photos.app.goo.gl/mSfbDvh37An3S3Wz8


si... in plus, de la cei care nu au plecat prin munti:
Ture de bicicleta:
15 august- Caldarusani cu echipa/cu Horia, Mihai, Brindusa si Cristi, apoi solo spre Corbeanca cu explorare pe Cociovalistea:
photos.app.goo.gl/ehbi8553jVgkneuW6
Propunerea lui Horia a fost 85km: Obor- Andronache- Dascalu- Moara Vlasiei - Caldarusani- Lipia - Balta Neagra - Fierbinti - Gradistea -Dascalu -Obor, tura pe care au si realizat-o.
Traseul meu a fost: Magurele - Piata Unirii - Obor - Dascalu - Moara Vlasiei - Caldarusani - Retur Moara Vlasiei - Caciulati - Balotesti -sos. Unirii -(traversat DN1) str Institutului- str. Electricienilor - str. Biserica Sf Troita - str. Ficusului - str. Independentei - sos. Unirii - str. Primariei - str. Laguna Albastra - str. Primaverii - Tamasi - Buciumeni - Mogosoaia - Bucurestii Noi - Gara de Nord - Leu -Magurele, 110 km a masurat aplicatia, 111km zice Google Earth. Ore efective (dupa aplicatie): 8h21min, viteza medie 13.2km/h, maxima 36.8km/h, ca mai sint si pante coboritoare!! :) total urcari/coboriri 707m. Am plecat (pornit aplicatia) la 6.03 dimineata, si am ajuns acasa la 16.08 (oprit aplicatia). Dar am mai stat vreo 10 min pe o banca, inainte de a urca cu bicla cu tot pina la etajul 3!
photos.app.goo.gl/ehbi8553jVgkneuW6

16 august- propunerea lui Horia a fost Mihailesti - Zorile - Tantava - Domnesti...cum nu prea e de mers pe Prelungirea Ghencea din motive cunoscute :) s-au mai 'clocit' si alte idei de intoarcere... spre Ciorogarla/Bacu - eu insa m-am intors pe 401A, varianta cunoscuta prin Domnesti-Clinceni-Bragadiru. La 6 dimineata ploua intr-o veselie la Magurele, totusi nu s-a aminat tura, ca urma sa se opreasca ploaia. Eu am plecat pe la 7 din casa, aveam intilnire la 7.45 la intersectia cu DN. Horia a ajuns mai devreme de ora stabilita si mi-a spus ca vine si Mihai. Intretimp a mai picurat un pic, dar pe baraj am scos definitiv pelerina, ca ma incalzeam sub ea degeaba. Drumul a fost la fel sau mai prost decit cind am fost in zona data trecuta, din pacate. Mai ales de la Zorile la Tantava. Cum pe podul de la Gradinari deja mi se parea insuportabil cu amortelile... la iesirea din Tantava, eu nu am mai avut chef de 'alte aventuri' si am cotit spre... casa (ehe, mai era destul de acolo, dar era directia spre casa!) La 12 am fost acasa, dupa 54.5km. Dupa ce ne-am separat, am profitat si am mers in ritm 'de voie', uneori de melc... si am facut pauze de dezmorteala si poze, cit a incaput. Genunchii mei nu s-au suparat, probabil (in plus)
photos.app.goo.gl/JdRybqrPx2U72vVJ8

Svetlana a fost intr-o plimbarica in natura si istorie:
În we la țară, cu treabă, dar pe drum ne-a ieșit în cale cetatea Sucidava, veche cetate a geților, apoi castru roman, continuînd să se dezvolte pe vremea lui Constantin cel Mare, sau Iustinian.
La Sucidava și la țară
photos.app.goo.gl/dDz7fbynrpmY5Rqy7

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 11 luni 1 săptămână #3962 de MihaelaDobrin
Vineri 14.08.2020 - Busteni-Jepii Mari(Schiel)-Piciorul Pietrei Arse-Sinaia. Cum prognoza pentru simbata era cu ploaie, citiva n-am hotarit sa plecam vineri la munte. Prima portiune a Jepilor e plina de copaci smulsi de furtuna dar poteca a fost degajata si se poate merge fara probleme. La Cantonul Naturalistilor (care acum arata deplorabil ), familii cu copii de toate virstele dar pe Piciorul Pietrei Arse doar citeva grupuri. Picaturile de ploaie razlete de pe Piciorul Pietrei Arse ne-au mai racorit putin dar nu a fost nevoie de manta.
photos.app.goo.gl/ox5LqkHM6LFimKdv6
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 10 luni 1 săptămână #3978 de hoinar
După două zile pline în Piatra Craiului am ales o drumeţie ceva mai scurtă mai ales că se anunţă ceva averse după orele prânzului. Din poteca ce duce la Colţul Chiliilor, arsă nemilos de soarele de vară, ne abatem în sus către vârful Turnul pe Padina Hotarului (cruce albastră). Pantă mare, locuri puţin umblate dar probabil că nici Moş Martin n-are chef de plimbare prin zăpuşeala unei zile de vară. Urcuşul pe grohotiş e anevoios. La coborât nici nu vrem să ne gândim :-) Privirea alunecă în sus de-a lungul pereţilor de calcar care se înalţă spre cerul albastru. După o zonă aridă cu aspect de canion valea se lărgeşte, se umple de vegetaţie şi ieşim la soare. Puţine flori de colţ, în schimb multe pâlcuri mici de garofiţe, ici-colo câte-o şopârlă grăbită cu treburile ei. Ajungem în creastă într-o zonă cu jnepeni, aproape de vârful Turnu dar nu mai urcăm ci coborâm direct spre şaua Crăpăturii. Porţiunile abrupte ale crestei sunt mai plăcute la urcat decât la coborât. Piatra Mică domină, singuratică, extremitatea nordică a muntelui. Din şa coborâm pe valea Crăpăturii (bandă galbenă), abruptă şi ea dar cu o potecă mai prietenoasă totuşi. Acul Crăpăturii se înalţă spectaculos în dreapta iar turiştii ocazionali par nişte biete furnici faţă de turnurile aparent nesfârşite de piatră. Ajungem la maşină pe aceeaşi căldură sufocantă dar norii negri care s-au adunat între timp arată că am coborât la timp. Aversele de ploaie lasă în urma lor neguri pe creastă care, mai târziu, se colorează în nuanţe de portocaliu discret când soarele se pregăteşte de culcare. Târziu, în noapte, luna luminează discret muntele şi mă gândesc să încerc o imagine cu stelele care se întrevăd printre nori.

photos.app.goo.gl/K5Fx7LC2gVncReUQ7

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria