Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 25-31ianuarie 2021

acum 8 luni 3 săptămâni - acum 8 luni 2 săptămâni #4062 de angela
Cronica acestei saptamini debuteaza iar cu o excursie de joi, cu fotoreporterul nostru fidel Artemiza, de data aceasta cu o:
Drumetie : Nucet - Barajul Ilfoveni -Cazaci
O zi de joi cu soare , cand Liana Mirita ne- a invitat intr-o drumetie de doar 12 km intre Nucet si barajul Ilfoveni .
Sase montaniarde de la Clubul Alpin Floarea de Colt Bucuresti , am plecat cu trenul 60 de km de Bucuresti , apoi am pornit spre Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Piscicultura Nucet , vizitand cu placere toate baltile pana la barajul Ilfoveni . Raul Ilfov - afluent al Dambovitei izvoraste din com. Sotanga , din Dealul La Cruce ( 509 m. alt. )si se varsa dupa 96 km tot in Dambovita , in dreptul loc. Zurbaua jud. Ilfov. La sud de orasul Targoviste au fost executate doua lacuri de acumulare Ilfoveni si Bratestii de jos . Ajungand in comuna Ilfoveni , am constatat ca abia acum aici se construieste o biserica ( pe care am vizitat-o ! ), locuitorii mergeau inainte la biserica din Nucet ! A fost o drumetie placuta cu oameni minunati si sanatosi , cu privelisti noi si spectaculoase pe care va invit sa le vizualizati !

photos.app.goo.gl/8zUKGf7k6CtkWDy9A

Continuam cu 'grupul de vineri', de data aceasta mai putin numeros, din care am doar informatia ca Serban si Ioana au coborit la Nistoresti cu gind de Crucea de la Cornu-Breaza, citeva colege au mers mai la nord, dar nu stiu pina la urma unde (Sinaia, probabil) si
eu am conborit la Posada cu planul de a merge spre schitul Lespezi, Poiana cu peri, vf Plesuva, Comarnic.
A fost o zi frumoasa si insorita, vint putin pe traseul meu, dar gheata foarte multa ca un riu lat, inghetat si cu valuri prin ghiosesti pina la strada betonata, noroc ca am avut la mine coltarii pe care mi i-am pus imediat la separarea celor 2 variante de la baza Plesuvei. Betele au fost practic inutile pe gheata aceea, am facut 'balet' cu coltarii vreo 20 minute, cred :), dupa care am tropait la vale prin Ghiosesti si am vazut trenul cum trece pe linga mine in dreptul cantonului. Din fericire trenul de 4 are o stationare de citeva minute bune, asa ca am ajuns la el si am avut timp sa ma si instalez in vagonul 2, inainte sa porneasca la 4.13.
Plesuva 'mea' de vineri - iat-o: photos.app.goo.gl/gqZdaKCPTkVrYtW88

Simbata a fost foarte popular atit 3001 cit si IR 'de 7', desi se anunta vreme foarte vintoasa pe sus, dar pe alocuri intensificarile de vint erau prognozate incepind de la prinz.
Un grup a coborit la Sinaia(din 3001) in ideea Furnica, urmatorul la Poiana Tapului cu gind de 'la bancuta'...
Impreuna cu Mihaela D, bcuurindu-ne ca are cine ne face urme de e cazul pina in Poiana Stinii :) am luat-o pe PG... dar avangarda a disparut de pe radar curind si, ajungind la locul unde PG paraseste forestierul am constatat dezastrul silvic local si ca... ceilalti au luat-o pe alta parte, acolo nu erau decit urmele TAFurilor care au devastat toata zona. Am razbit totusi, zapada nefiind foarte dificila (mica, usoara), mai greu a fost cu santurile, copacii cazuti si alte asemenea minunatii, care ascundeau bine fosta poteca (nu prea mai ramasese mare lucru din ea) de cei care nu ar fi stiut unde sa o caute (marcaje nu prea se mai zareau, dar le-am gasit din cind in cind totusi, ca stiam unde sa cautam). Dupa cotitura, aventurile defrisarii de-a valma si probabil urme si ale furtunilor de anul trecut s-au mai 'relaxat', am trecut firul apei si am inceput urcusul nu foarte prietenos prin spatele carierei. Zapada a inceput sa mai creasca in grosime pina a devenit consistenta in zona in care am avut de ocolit sau escaladat si o serie de fagi mari cazuti la pamint. Initial a fost o urma de urs, apoi doar cerb sau mistret mai trecusera recent pe acolo. Altfel frumos si linistit. Inainte de a iesi in poiana am facut o mica pauza, nestiind daca ne asteapta sau nu vintul rau - dar ne-a intimpinat soarele in Poiana Stinii Regale, si doar ceva urme de snowmobile, mai departe. Am traversat poiana si am iesit in zona animata cu plimbareti, a stincilor si drumului 'mare'. La soare era foarte placut, si vintul inca nu isi facea prea tare de cap pe acolo. Initial in sus era cam ceata, apoi am inceput sa mai zarim citeceva pe masura ce probabil acolo se intetea vintul si gonea norii. Ca o naluca s-a ghicit statia de la Cota 2000, a iesit si o poza ciudata din asta! Mergea gondola, din ce ne-am putut da seama. Pauza la izvor. Am coborit pe aleile spre Peles, trecind pe muchie spre Vulparie unde am vazut alt dezastru cu taieri de copaci, sinistru peisaj! Plimbareti de tot felul, in general nu montaniarzi dupa echipare 'bintuiau' pe traseu, inca urcau destui mai mult sau mai putini in/descurajati de raspunsurile Mihaelei cind intrebau cit mai e... Cum era placut la soare si aveam timp destul, am facut o deviere prin parcul Pelesului spre manastire si parcul de la casino, unde Mihaela a vrut la muzeu. Am ajuns si la placintarie si tot ne-a ramas timp de stat la soare pe peronul garii Sinaia pina a venit trenul nostru.
Poiana Stinii Regale, simbata: photos.app.goo.gl/SfQ3NHfeYSAZ3s7W9

Asteptam si rapoartele celor mai vrednici, cu mai multi kilometri parcursi pe munte. :)

Iata ce ne-a trimis Iura de simbata:
Feeria Grecului

Avand in vedere avertizarile privind zapada mare echipele de sambata s-au orientat cu precadere spre zone ferite unde putea sa fie si poteca gata deschisa. Daca initial se discuta o varianta de traseu in Postavaru, ideea a fost in final abandonata in favoarea traseului "bun in toate ocaziile" Azuga - Grecu- Diham la intampinare cu o a doua echipa condusa de Mitica pornita pe Coama Lunga din Busteni. Cei 18 veniti cu interregio au plecat primii fiind ajunsi pe parcurs de alti 12 din 3001. Nici noi si nici cei din Busteni nu au avut urme facute asa ca am muncit sa le facem. Mai greu a fost in saua Grecului pana sub varf unde zapada troienita ajungea pana la brau insa fiind pulver s-a putut trece fara probleme. Cand am ajuns pe varf era inca negura care ne insotise pe tot traseul. Pentru cateva momente s-a vazut printre nori discul soarelui si atunci am stiut ca se va ridica cortina si am asteptat cu rabdare. Cand s-au vazut prima data Bucegii au izbucnit strigate de admiratie si uimire, apoi s-a facut brusc liniste, toti erau ocupati cu pozele. Am stat vreo 40 de minute pe varf bucurandu-ne de frumusetea din jur. Pe coborare spre Leuca Mica ne-a ajuns echipa lui Mitica (21 persoane) venita pe Coama Lunga, care au dat si ei o lupta cu zapada virgina. Pana la Cleste s-a mers cu toata echipa reunita apoi s-au impartit in mai multe grupuri, unii s-au intors pe Grecu sa se mai bucure inca odata de panorama si sa coboare pe urmele gata facute de pe Coama Lunga iar restul au coborat pe toate variantele posibile in Busteni. Contrar prognozei care anticipa o zi inorata a fost senin aproape toata ziua si o vizibilitate si puritate a aerului exceptionala ceea ce confirma zicala ca pozele cele mai bune se fac atunci cand pleci fara sperante. Asa ca am facut poze, poate chiar prea multe pentru o singura tura. Albumul: photos.app.goo.gl/TzGiwwe8Tsm4to6YA

A venit si varianta lui Mihai R:
O frumoasă tură de week-end (sâmbătă) cu de toate: zăpadă peste genunchi, soare călduț pe vârf, pădurea spectaculoasă plină de zăpadă, liniște și aer curat pe înserat.
Am fost un grup mare, ce s-a împărțit în două pe coborâre, în Poiana izvoarelor. Cei șase care am ales să coborâm pe Munticelu ne făceam planuri pentru un accelarat după ora 17:30 dar ajungem în gara cu 15 min. înainte de sosirea Re3010 la 17:30.

Bușteni - Coama Lungă - Vf. Grecu - Vf. Leuca Mică - La Clește - P. Izvoarelor - Munticelu - Bușteni 30.01.2021
photos.app.goo.gl/6M693ZLzuaXTxC2p8

Grecu - Coama Lunga avem si de la Bogdan S:
photos.app.goo.gl/4d1Y7ckZe152dTPt8

Loredana a trimis si ea raportul ei dupa tura de ieri:
Poiana Tapului, Poiana Stanii, Piciorul Pietrei Arse pana la bancuta, Brana Ursilor, Schit, Sinaia
Am plecat din Poiana Tapului, pe zapada mititica si vreme blanda, dar noroasa. Dupa ce am mers o vreme pe drumul forestier am constat ca ne-am ratacit si n-am carmit stanga pe unde trebuia. Ajutati insa de gps-uri si de experienta lui Vali G. si Cristi C., am pornit sa balaurim prin padure, prin zapada neatinsa, spre Poiana Stanii.

S-a urcat mult pieptis, de-a dreptul, pe zapada un pic cam apatoasa dar buna de mers, dupa care am carmit stanga si-am ajuns la marginea din dreapta a poienii.

De acolo am luat-o in sus pe Picior(ul Pietrei Arse). O bucata din drum a fost poteca, apoi, pe masura ce zapada s-a marit, urmele au disparut. Mai erau ceva urme in zapada veche de sub stratul nou, dar ochilor zapada li se asternea neatinsa. A iesit soarele si totul a devenit nespus de frumos. Dar si mai greu, in special pentru Vali care a batut urme. Au fost portiuni (traversee) unde s-a mers cu mare grija, la distante mari unul de altul, pentru a nu risca sa o luam toti la vale, caci zapada pe alocuri o lua singura la vale in bulgari.

Banalul podet de dinaiinte de bancuta s-a dovedit a fi o piatra de incercare, fiind incarcat de zapada. A trecut Vali primul si a fixat un piolet pentru a ne oferi o priza suplimentara de mana si a trece cu totii fara riscuri.

Ajunsi la bancuta am decis sa facem cale intoarsa. Mi-a parut tare rau caci piscurile aratau albe si imaculate sub un cer de un albastru splendid. Dar riscul de avalansa era prea mare... Asa ca am inghitit in sec, mi-am promis sa revin cand se va putea si am pornit la vale cu totii.

Dupa scurte deliberari am decis sa mergem pe Brana Ursilor, pentru a nu ajunge prea devreme la tren. Zapada foarte multa si multi copaci cazuti, asa ca drumul a fost o provocare: mers pe copaci, pe sub copaci, pe burta, pe genunchi, pe spate, fiecare cum a putut. Eu una am cazut la un moment dat de pe un trunchi in spatiul dintre el si un namete, trezindu-ma pana la umeri intr-un sant de zapada. N-au fost insa probleme. S-a mers cu grija si a fost in ordine.

Pe unele portiuni Vali a urcat aproape vertical prin nameti pana la burta. Pe culoarele de avalansa ne-am distantat pentru a nu avea probleme, caci se vedeau portiuni unde zapada, expusa la soare, se mai scurtea la vale.

Cu toate obstacolele si copacii cazuti in drum - sau poate datorita lor - tura a fost antrenanta si frumoasa.

Am iesit fara probleme la schit unde am avut drum batut si am pornit in ritm alert spre gara, sa nu pierdem trenul. Nu doar ca nu l-am pierdut, ci am ajuns cu vreo 40 de minute inaintea lui, suficient cat sa mancam ceva in gara, sa ne luam locuri si sa urcam linistiti in tren.

O tura foarte frumoasa.

photos.app.goo.gl/obz9bzQFposkxxko7

Si raportul lui Vali G:
30.01.2021, Brâna Urșilor
Am coborât 11 floriști în Poiana Țapului din personalul 3001și o luăm la picior înaintea Angelei și Mihaelei care aveau alt traseu; bineînțeles că am luat-o aiurea.; Angela ne-a repus pe bulina galbenă, dar nu pentru mult timp. Cum le-am depășit, am pierdut iar bulina și am lăsat poteca în stânga. Am ajuns în partea superioară a Poienii Regale/Stânii și intrăm pe Piciorul Pietrei Arse. Nu sunt urme în zăpada proaspătă, iar zăpada este din belșug, cu fiecare metru urcat. Nu e ger, și nu bate vântul. Ajunși la podețul de sub băncuță realizăm că zăpada e reală, proaspătă și multă și nu avem ce căuta mai sus de băncuță. Ajungem la băncuța amenajată de salvamontiști și facem popas; Mâncăm, bem un ceai, admirăm zările și vântul puternic ce zburlea părul zăpezii pe creste. Deliberăm și facem cale întoarsă până la intrarea pe Brâna Urșilor. Intrâm pe brâna în șir indian cu distanță mare între noi în zona văii Peleșului; zăpada e mare, apoasă, expusă la soare, panta semnificativă și nu strică puțină prevedere pentru o eventuală avalanșă. Brâna Urșilor este o brână domoală, dar cu mulți copaci căzuți și fără urme proaspete de urs, de această dată. Se auzeau în depărtare motoarele ATV-urilor supraturate. Zăpada mare și copacii capcană au fost o compensație pentru întoarcerea din traseu inițial. Ajunși la Schitul Sf. Ana am fost intâmpinați de o turmă zgomotoasă și puturoasă de ...ATV uri.
photos.app.goo.gl/KLDAhpLqES7hKGEa7

Marian C a fost in Piatra Craiului: 2021.01.30, Zărneşti-BG-V.Crăpăturii-Şaua Crăpăturii-PA-Piatra Mică-Poiana Zănoaga-BG-Fintina lui Botorog
Press question mark to see available shortcut keys
Photos
2021.01.30, Zărneşti-BG-V.Crăpăturii-Şaua Crăpăturii-PA-P.Mică-Poiana Zănoaga-BG-F.lui Botorog

Durată 7 ore. În Valea Crăpăturii strat zăpadă peste 0,5 m., poteca bătută tot traseul. Vânt prezent din şa până după virf, la intrarea în pădure. În urcarea (PA) pe Piatra Mică, pe faţa vestică nu era zăpadă mare (datorită vântului care a spulberat-o). Sunt necesari colţari (căţărare mixt) şi piolet. S-a montat o balustradă la o traversare scurtă în apropierea unui cablu (siguranţă suplimentară cerută de unii participanţi în tură). Nu a fost ger (cca.-6gr.C între şa şi vf.). Pe creastă a fost vânt puternic la rafale (te putea dezechilibra). Pentru economie timp/ efort, e bine să fie două maşini, cîte una la început şi sfârşit de traseu.
photos.app.goo.gl/FS45bcKzMwDUQmSN9

De la Svetlana avem : Excursia de sîmbătă, clasic. Grecu, către Giham, Poiana Izvoarelor, Gura Diham, ceață dimineața, soare de la prînz.
Grecu Diham Poiana Izvoarelor Gura Diham
photos.app.goo.gl/RVZSgHdRFewBpvav7

Si de la Alice:
AZUGA-GRECU-POIANA IZVOARELOR-BUSTENI
aliceghermanblog.blo...oarelor-busteni.html

si de la Rodica R

Plimbare de iarnă de la Azuga la Bușteni (Grecu, Diham)

photos.app.goo.gl/6ZAkydeCdgjoiJEh6

De la Artemiza, de simbata... avem aventura lor vintoasa pe Furnica:
in 2 albume:
La doua zile de drumetia de joi de pe balti , iata-ne in trenul prieteniei , a VSD-istilor . Cata bucurie , chiar daca cu mastile pe figura ne-am intalnit montaniarzi.... care nu ne-am vazut de multe luni ! In tren multe propuneri de drumetie ( dupa cunoasteri si ...putinte !). Pentru ca majoritatea propunerilor erau din cele mai recente efectuate , am ales sa merg pe Muntele Furnica , unde Gabi C. ( prietena noastra nu fusese nici vara ! ) Am fost avertizati de unii colegi de avalanse , dar ne-am propus sa mergem pe sub partia de schi unde sigur vom fi aparati !Toti patru : Elena A. Florin G. Artemiza C. si Gabi C. aveam echipament bun de iarna , bocanci , pantaloni de munte si vant , geaca de iarna , caciula, ochelari
de zapada , manusi , cagula , crampoane ( pe care nu le-am folosit ! ) si rucsac de o zi . Am ajuns cu bine pe scurtaturile cunoscute pana la cota 1400 , apoi Valea cu Brazi si Cota 2000 , de unde am fost obligati sa facem o pauza de cinci minute , pentru a ne imbraca mai gros si a ne pune cagulele si ochelarii de zapada ; era un vant puternic ....noroc de greutatile noastre ... nu era nimeni sub 50 kg ...altfel vantul ne sufla ! De la Cota 2000 metri am mers contra vantului puternic , urcand abrupt printre schiori sub Varful Furnica ( 2302 m. alt . ) , de unde am admirat de jur imprejur panorame spectaculoase din Baiului , Bucegi cu Saua Vanturis ( 1700 m. alt. ) , Vf. Vanturis ( 1925 m. alt.), Varful cu Dor ( 2030 m. alt. ) , spre Leaota si Vf. Omul ( 2507 m. alt .) , cel mai inalt varf al Muntilor Bucegi .Nici nu simteam gerul si vantul naprasnic pt. ca privirea fiecaruia dintre noi era distribuita cand la privelistile din jur cand la norii care deasupra noastra dadeau un spectacol gratuit ! Am rezistat pe Varful Vanturis , 40 de minute cand cu greu au mai venit cativa curajosi ! Despre frumusetea norilor voi mai puncta ceva in al doilea album . Va invit sa vizualizati cele doua albume totalizand 23 km .

Ascensiune pe Vf. Furnica . 30-01-2021.Primul album .
photos.app.goo.gl/MxKgNeHL4kcrisdm6
Intr-adevar in aceasta tura pot spune ca am avut parte de fenomenul ,, mare de nori " , un fenomen unicat ce ne da noua drumetilor senzatia de a fi ,, deasupra norilor " , datorita situarii plafonului de nori intre cota 1400 -2000 . In fiecare clipa nori gigantici se plimbau linistiti iar ochii nostri vedeau cu usurinta forme spectaculoase , care ne faceau sa uitam ca la un moment dat era un ger cumplit ! Am coborat de pe Vf. Furnica , dupa 40 de minute de admiratie , cu mare placere in suflet pe acelasi traseu cu zapada foarte multa !
Ascensiune pe Vf. Furnica - 30-01-2021. Al doilea album.Fenomenul : ,,mare de nori "!
photos.app.goo.gl/KrWJeAs7iv9AkLiA7


... va urma ...

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 8 luni 3 săptămâni #4063 de MihaelaDobrin
Simbata 30.01.2021-Azuga-Grecu-vf.Grecu-Deasupra cab. Diham-Poiana Izvoare-Gura Diham-Busteni- Coborim in Azuga impreuna cu un grup de cca. 24 cercetasi si ne indreptam catre saua Grecului prin padurea incarcata de zapada. In sa ne intimpina o ceata stravezie cu un vint blind. Am ajuns pe vf. Grecului la momentul cind, dupa o scurta pauza de ceva dulce, a inceput sa iasa soarele si sa apara Bucegii din marea de nori. Zapada depusa generos peste vechea poteca, i-a solicitat mai ales pe primii din fata.
photos.app.goo.gl/cyUxE5Ufi9aAeo4S9
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 8 luni 2 săptămâni #4067 de Ilinca
Adaug si eu inca o selectie din populara excursie Grecu - Coama Lunga de sambata:
photos.app.goo.gl/91iEfv4RYQPuwWbz9
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria