Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

saptamina 1-7 martie 2021

acum 7 luni 2 săptămâni - acum 7 luni 1 săptămână #4079 de angela
Inca o saptamina a luat sfirsit si a venit vremea raportarilor.
sa incepem, deci!

Excursia de joi din aceasta saptamina este din nou raportata de Artemiza:
Drumetie joi 04-03-2021 la Balta Neagra
Stim cu toti ca pe data de 04-03-2021 a fost anuntata o zi foarte calduroasa , fapt pentru care 8( opt ) membrii de la Clubul Alpin Floarea de Colt Bucuresti dar si simpatizanti, am pornit intr-o drumetie prin paduri, spre Balta Neagra din jud. Ilfov. De la Bucur Obor am plecat cu un autobuz STB pana in satul Lipia de unde a inceput drumetia noastra, punctand astfel 3 ( trei ) comune : Gruiu, Nuci si Gradistea. Padurea ne-a oferit multe satisfactii de la aerul curat si proaspat la floricele de primavara: ghiocei si viorele, am cules urzici si untisor, am admirat lebedele in zbor si pe apa, vietuitoare de la micii croitorasi la ciocanitori, si apoi la o turma mare de capre. Drumetia s-a incheiat la M-rea Sitaru din com. Gradistea pe care am vizitat-o, admirand pictura in fresca, apreciata ca mare valoare, asemanatoare celei de la Voronet. De aici ne-am intors tot cu un autobuz STB la Bucuresti. Va invit sa vizualizati albumul meu intr-un circuit de 14 km.
photos.app.goo.gl/D8SbtHpRbnAV9zi36

Si de la Liana P:
Joi 4 martie 2021. Din satul Lipia prin Padurea Malul Rosu, pe langa Balta Neagra. Manastirea Sitaru. Sat Sitaru
photos.app.goo.gl/Z8nwFZuJBZXP8Ggh7

Avem si un raport de la Noni cu un Fitifoi de vineri (pina acum nu l-am mai vazut decit pe facebook, acum ne-a trimis un album, bine ai venit la Cronica!!!)
A fost un traseu ultracunoscut de cei care parcurg muntele mai des si anume: Predeal- Fitifoi- La podele- Cabana Diham- Vf. GRECU- Muchia Lungă- Bușteni. Mulțumesc mult.
photos.app.goo.gl/QX8qdoKES63pHvpE7 :

2 zile 2 excursii 2 anotimpuri -este albumul meu de weekend/mai vine si un supliment mai la vale:
vineri: primavara la Posada- Batriioara'altfel' -Florei(Secaria)- Doamnele- Conciu, tura impreuna cu Mirela
Zi insorita si calda
simbata: iarna cu viscolas si zapada noua, Azuga - valea Grecului - sub vf Grecu- Muchia/Coama Lunga - Busteni, cu Silvia, Mihaela si Mihai, cu 3001/3008, desi initial aveam plan sa rezistam pina la 3010, am dat bir cu fugitii avind mai toti hainele ude (mai mult sau mai putin, mai putin Mihai!)
photos.app.goo.gl/yXhfY2XTWudomVjAA

Simbata, Artemiza si-a propus sa 'ocoleasca vintul':)
O drumetie in circuit ocolind vantul !
Iata ca din cauza prognozei anuntate, in trenul Regio sambata 06-03-2021 au fost foarte putini montaniarzi: trei grupe mici cu trei propuneri. Alaturi de alti sase montaniarzi am propus un circuit in muntii Predealului, unde sa inspiram aerul curat si sa fim feriti de vanturi puternice. Am coborat cu trenul in Predeal unde ningea frumos si am urmat - Fitifoiul- DN 73 A - drum nemarcat spre fosta cabana Belvedere - revenire in DN 73 A -Rest. Portile Regatului- coborare pe marcaj triunghi albastru (paralel cu noua partie de ski) - urcare serpentinele celor 12 cruci spre M-rea Franciscana. Pana aici ne-am bucurat de o ninsoare placuta cu fulgi mari ca-n toiul iernii , iar noi am facut o binemeritata pauza de pranz la manastire, unde ni s-a oferit o sala de oaspeti primitoare si calduroasa. Am avut timp sa ne verificam hainele ninse, am vizitat lacul din incinta manastirii apoi am continuat drumetia prin zapada proaspat asternuta spre cabana Trei Brazi pe marcaj banda galbena prin padure pana la gara Predeal. Multumiti de drumetie, unii au preferat intoarcerea mai devreme cu un tren privat. Va invit sa vizualizati albumul meu intr-un circuit de 20km .
photos.app.goo.gl/4bcBrtPXavB59xNe9

Loredana a fost in aceeasi excursie:
Prognoza de vreme a facut ca foarte putina lume sa fie sambata, la tren, restul preferand, probabil, sa astepte insorita zi de duminica promisa de meteorologi. Sapte dintre cei 10-12 cati am fost in tren am optat, la propunerea Artemizei, pentru un traseu mai pe la poalele muntilor, pentru a nu ne expune vantului aprig care, sustineau meteorologii, urma sa suiere pe creste.
Am coborat la Predeal, pe o ninsoare deasa si cer plumburiu si am pornit, prin stratul de puf proaspat asternut la picioarele noastre spre Fitifoi. Destul de frig din cauza umezelii, dar nu insuportabil, iar startul de nea noua facea tolerabil cerul gri.
Pe drum ni s-au alaturat - pentru o bucatica scurta de traseu - un cuplu din R. Moldova, stabilit de vreun an la noi, si un catel. Ne-am despartit insa de ei curand si am continuat sa mergem prin ninsoarea deasa. Vantul a batut, dar nu atat de tare, l-am simtit muscandu-ne de urechi pe varful Fitifoi si in zonele mai descoperite. In rest a fost ok.
Nu erau urme batute dar zapada cea noua nu era foarte mare, asa ca s-a mers ok.
Inainte de a iesi in DN am facut - eu - un mic popas de Make a photo la vila Vioricai Dancila, dupa care am pornit spre Paraul Rece si de acolo, in jos, spre Manastirea Franciscana.

S-a mers bine iar odata coborati spre franciscana, gerul s-a mai inmuiat.
Ajunsi la poarta manastirii, ne-am hotarat sa luam acolo pauza de masa. S-a dovedit o idee inspirata caci un calugar s-a milostivit de noi si ne-a poftit sa mancam intr-o sala de mese, sa nu stam in frig si vantul care reincepuse sa se simta in curtea manastirii. Ba, mai mult, ne-a adus si o carafa mare de vin fiert.
Dupa pauza de masa am pornit spre Trei Brazi, printr-o padure dezolant de rarita fie de furtuna, fie de drujbe, nu mi-e clar motivul.
Drumul ne-a fost acoperit, cum ninsese mult, cu zapada mai maricica, de 10-15 cm stratul nou.
Manati de frig am mers destul de repede si am ajuns in Predeal cu o ora inainte de tren. Asa ca ne-am bagat prin magazine, ne-am cumparat fiecare ce a vrut si am asteptat apoi cuminti in gara un tren care a venit aproape gol.
O tura frumoasa, de relaxare, cu ninsoare ca in povesti si peisaje frumoase, chit ca au fost in alb-negru preponderent.


photos.app.goo.gl/vuMsLWXiZG7UmGEW9

Duminica am fost in inspectie la brindusele galbene la Vlad Tepes, cu Silvia si Mihai:
photos.app.goo.gl/qz5fCK13Vo3i8XaVA

Si pe munte a fost frumos duminica.
Iata raportul lui Vali de pe valea Pelesului:
Cu Moniq, Marius am ales Valea Peleșului, deși era zăpadă proaspătă ; o vale care-ți permite să te retragi din firul ei oricând, dacă există semne de întrebare asupra stării zăpezii. Am intrat de jos, din șosea. Am reușit să nu ne udăm ! După podul și zidul cetății de zăgăzuire a aluviunilor și copacilor, apa dispare și o liniște profundă ne însoțește pe o zăpadă neîncepută. Săritorile , parțial acoperite, ne zoresc să vedem ce urmează după ele. Este un moment bun pentru a memora culoarele de avalansă care au umplut valea de zăpadă inghețată. Zăpada proaspătă, spulberată de pe creste este adunată pe vale acum. Surpriză ! Ieșim în apropierea marcajului potecii de vară, de sub vârful Furnica; am intrat pe Valea cu Genune fără să știm ! E frig și bate vântul pe creastă. Am coborât pe Piciorul Pietrei Arse, pe urmele lui Mihnea, pe o zăpadă intărită și stabilă.
photos.app.goo.gl/PisMn8BjBST2Sc9t9

Mihai R a ales Sinaia - Fântâna lui Gătej - Cab. Cuibul Dorului - Mt. Păduchiosu - Vf. Vânturiș - Vf. cu Dor - Cota 1400 - Sinaia 07.03.2021
Așteptăm cu nerăbdare week-endul și ziua cu vreme bună, adică duminică de data asta.
Sâmbătă a fost vremea rea și nu știam ce traseu să aleg. Dar știam că vreau să merg pe platou.
Am pornit din Sinaia pe drumul forestier care trece pe sub Gondolă cu destinația Mt. Păduchiosu și Vf. Vânturiș. Ieșim din pădure și tăiem cât de mult posibil serpentinele, după care intrăm pe forestierul care lângă Cab. Cuibul Dorului ne scoate în TransBucegi. Admirăm peisajul și grăbim pasul pentru a intra pe creasta Păduchiosului. Este o zi superbă! Avem vizibilitate maximă. În urmă se vede Vf. Păduchiosu dar noi urcăm spre Vânturiș. Soarele ne înroșește fețele și cum ajungem pe Vf. Vânturiș începe vântul nu prea puternic (vânt pe Vânturiș!! :)). Coborâm spre V. Oboarelor și observăm pretutindeni, pe zăpadă, modelele sinuoase lăsate de schiori. Urcăm și pe Vf. cu Dor dar nu putem coborâ în scurt de pe Vf. cu Dor. Zăpada este înghețatâ și ar trebui colțarii și pioletul. Într-un scurt ocol coborâm spre V. Dorului și în jos spre Cota1400. Spre Cota1400 alegem traseul marcat (BR) pe sub Stâna Târle unde pe sub zăpada proaspătă este foarte multă gheață. A fost o parte destul de neplăcută de traseu pentru că deși aveam colțișorii în rucsac nu m-am oprit să îi pun. Toată săptămâna ce a trecut a fost cald iar spre weekend temperaturile au scăzut. La fel și pe traseu în unele zone de sus din platou erau zone în pantă care necesitau mare atenție (cu bocancul fără colțar, colțișor...). Mergeam în zăpadă moale în care piciorul intra lejer până la gleznă (foarte relaxant în mers...) după care brusc începea o zonă cu zăpadă înghețată și simțeam că pierd complet aderența.
Spre final observăm că am putea prinde R3010 la 17:41 așa că o luăm la picior și ajungem în gară cu 10 min. înainte de sosirea trenului.
A fost zi superbă în Bucegi!
Pe data viitoare!

photos.app.goo.gl/wBBC6L7macP7S5mS8

Am mai primit si de la Svetlana citeva impresii foto de la schi- duminica:
photos.app.goo.gl/mjafykcRdARwPesq9

Iura a ales in acest sfirsit de saptamina sa mearga duminica la munte si ne impartaseste urmatoarele:
ZIUA POSTĂVARULUI
Duminica, o tură ca în miez de iarnă, neașteptată în prima săptămână din martie. Nu sunt un mare fan al Postăvarului, un munte prea împădurit și lipsit de personalitate dacă discutăm de crestele dinspre valea Prahovei și prea antropizat pe pe versantul dinspre Poiană. Însă, de sâmbătă s-a știut ca viscolul a lovit în principal în Postăvarul și în Piatra Mare, ceea ce se vedea și din tren în gara Predeal și o echipa de 11 împreună cu Mitică, ne-am dus să vedem spectacolul acolo. Urcarea pe drumul Serpilor și coborârea pe Lamba a fost muncită peste 6 ore și jumătate, aproape fără pauza de masă, mai ales că sus era un ger cumplit. Pe ultimele sute de metri până la creastă stratele succesive de zăpadă aveau asemenea grosime încât bățul fără rozetă se ducea până la plăsele. Apoi a urmat momentul de extaz de pe vârf ca recompensă a efortului depus. Coborârea prin canionul Lambei Mari prin zăpadă proaspătă adâncă până la genunchi a fost și ea de vis. A fost ziua Postăvarului și am onorat-o cum se cuvine. A fost și ziua Pietrei Mari de vizavi, chiciurită de sus pană jos cum s-a văzut și în poze, însă poți să fii în două locuri deodată?
photos.app.goo.gl/zi3DVCuP32ZtYj1NA

iar Marian C are un album:
2021.03.07, DN71, V.Vânturişului, Vf. cu Dor, Sinaia
Durată cca. 11 ore, strat proaspăt de zăpadă cca. 15 cm. (la peste 1300 m.alt.), soare şi temperaturi puţin negative toată ziua (-5 gr.C., ora 18 la Cota 1400 Sinaia), uşor vânt cu miros de iarnă pe creste. Insolaţie puternică a zăpezii pe pantele cu expunere sudică. Vizibilitate şi claritate a aerului excelente, după ninsoarea din ziua precedentă. Traseul a fost pe vale dar nu pe firul principal (Cascadă şi Lacuri) până la final, ci pe firul sudic (stânga) care apare pe la 1425 m.alt. şi iese la gol la 1700 m.alt.. Au fost necesari colţarii şi pioletul (căţărare mixtă - la urcarea pe vale, pe pantele din creastă).
photos.app.goo.gl/6216E9s68wnGAiUD7

... va urma ...

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 7 luni 2 săptămâni #4080 de hoinar
După ninsoarea de sâmbătă, ziua de duminică se anunţă frumoasă, cu soare, dar rece. Plecăm din Sinaia (Moniq, Vali, Marius) şi din Drumul Cotei (auto) ne abatem către valea Peleşului (cca 1.050m). Prima porţiune a văii, de-a lungul apei, se poate urca în orice anotimp, cu atenţie la trecerile peste apă, acum totul fiind alunecos, acoperit cu un strat subţire de zăpadă şi de gheaţă (pe alocuri modelată în ţurţuri prelungi). Următorul segment de vale, de la şosea (Schitul Sf Ana - Poiana Stânii) în amonte este deja fără apă şi cu zăpadă mai mare, veche (cca 1.300m). Zăpada e bună de mers dar unele praguri mari de piatră sunt neacoperite; inclusiv, bineînţeles, săritoarea mare care se ocoleşte prin dreapta. Mai sus de Brâna Urşilor dintr-odată zăpada e mult mai mare, pe alocuri ne afundăm până la genunchi, funcţie de capriciile vântului care a troienit zăpada. Nu mai întâlnim săritori descoperite ci mai degrabă urme vechi de avalanşe, acoperite acum cu un strat de zăpadă proaspătă. Cumva ne angajăm spre stânga, fără să ne dăm seama de vreo bifurcaţie vizibilă, pe un fir care urcă în direcţia Furnica - Şaua Călugărului; pe hartă apare ca Valea cu Genune, cele două fire fiind despărţite de Colţii Pietrei Arse. Mai sus zăpada e o minunăţie... imaculată, neumblată (decât de vreun animăluţ ici-colo) şi foarte bună de mers (cu colţarii). Aproape de poteca turistică (bandă galbenă) facem o scurtă pauză de masă. În Şaua Călugărului schiori temerari se lasă duşi de vânt folosind aripi colorate spre deliciul privitorilor. Prea mult nu putem să stăm căci soarele e cu dinţi aşa că pornim mai departe şi traversăm spre nord, pe deasupra Colţilor Pietrei Arse şi peste firul propriu-zis al văii Peleşului (în zona de obârşie) până în poteca de pe Piciorul Pietrei Arse (bandă albastră). Coborâm fără probleme, zăpada e bună, ne mai oprim puţin la punctul de belvedere de la băncuţă şi continuăm pe serpentinele ameţitoare către Poiana Stânii (admirăm primele brânduşe şi ghiocei din sezon) şi mai departe pe Poteca Regală înapoi în Sinaia.

photos.app.goo.gl/2LtHsEQ6G2mMYBLW7


Track GPS online @ www.alltrails.com/ex...ea-pelesului-32fdab6 Track-ul se poate folosi doar pe propria răspundere. Traseul include zone potenţial periculoase!

Acelaşi subiect, valea Peleşului, în ultimii 10 ani... alte personaje, cromatică diferită dar amintiri la fel de frumoase ;)
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria