saptamina 8-14 aprilie 2024

13 Apr 2024 13:51 - 17 Apr 2024 11:58 #4850 de angela
saptamina 8-14 aprilie 2024 a fost scris de angela
Raportul saptaminii incepe cu...excursii din cursul saptaminii, prilejuite de vremea 'de vara' la mijloc de aprilie.
Iar pentru mine, in particular,...cu
2 zile de vara in Baiului, de la Sinaia Sud (piciorul Ciinelui) spre Comarnic
photos.app.goo.gl/myyFLE2dTS1uAnFf9
Pentru detalii, cititi comentariile detaliate din album/foto.

A fost saptamina ghioceilor de balta. Eu am pregatit o excursie pentru ziua de duminica, altii mi-au luat-o inainte. O prietena mi-a confirmat ca au inflorit in avans cu vreo 2 saptamini fata de alti ani. Brindusa a fost marti, Artemiza et co miercuri, avind ca ghid/organizator pe Liana Mirita.
Iata ce scrie Artemiza:
O zi frumoasa de miercuri 10-04-2024 ,cand impreuna cu 12 membrii si simpatizanti ai Clubului Alpin Floarea de Colt Bucuresti, am pornit la doar 29 km de Bucuresti in satul Crucea de Piatra jud. Giurgiu dupa  ghiocei de balta si ciuperci! Microbuzul ne-a lasat la Monumentul Crucea de Piatra, unde Liana ne-a tinut o frumoasa lectie de istorie despre celebra lupta din 13/23 august 1595 cand armata condusa de voievodul Mihai Viteazul a biruit armata otomanilor.De aici am intrat pe un drum forestier pana la    padurea cu balti si mlastina  admirand ghiocei de balta si culegand ciuperci. Am facut popas cu picnic chiar pe malul Neajlovului in cantecul broscutelor parca bucuroase de venirea noastra si am admirat imagini spectaculoase .
photos.app.goo.gl/mmd8DBGW2oFNFpZRA

si ghioceii 'mei', din excursia de duminica: photos.app.goo.gl/Cimnb82r6vRKpsr49

o alta serie, vine de la Anca V:
photos.app.goo.gl/tjgxvJJ8iHb6B5wo6

Al doilea album al Artemizei este de munte:
Daca miercuri 11-04-2024 am facut drumetie la 62 m. alt. pe malul Neajlovului ,la cateva zile sambata 13 -04-2024 , fiind soare si caldura am plecat din Bucuresti pe platoul Bucegilor sa ne racorim langa doua monumente ale naturii : "Sfinxul " de la 2292 m. alt. si "Babele " acele ciuperci de piatra de la 2216 m. alt. Am pasit pe petecile de zapada moale , dar si pe covoare intinse de branduse ,am admirat imprejurimile cu inaltimile lantului Batrana , Piatra Craiului ,Costila , uneori niste nori negri gata -gata sa cada ,dar de cele mai multe ori nori albi placuti !
photos.app.goo.gl/ZdJY4BFNAtwVVt4Y8

Raportul lui Andrei cu grupul lui Serban  - de seniori:) este la locul lui:
www.floareadecolt.com/forum/cronica-seni...04-2024-de-la-andrei

Emil a fost in recunoastere pentru traversarea de la Traisteni la Azuga via Prislopul Mare:
tura de traversare a Baiului, de la est la vest.

Traseul este același cu cel care va fi în tura pe care o voi organiza pe data de 18 mai: Trăisteni-drum forestier Prislop-Culmea Prislopul Mare-stâna din Prislop-Vârful lui Petru (1591 m)-Culmea Petru-Orjogoaia-Vârful Cazacu (1753 m)-Culmea principală a Baiului-Vârful Dutca (1715 m)-Vârful Urechea (1705 m)-Cabana Popasul Uriașilor (1540 m)-gară Azuga (932,69).
Azi am făcut o recapitulare și am parcurs încă o dată traseul din Trăisteni pe culmea Prislopul Mare apoi stâna din Prislop, vârful lui Petru (1591 m)-Culmea Petru-Orjogoaia, vârful Cazacu (1753 m)-vârful Dutca (1715 m)-vârful Urechea (1705 m)-cabana Popasul Uriașilor (1540 m)-Culmea Sorica-Azuga. Spre deosebire de noiembrie, anul trecut, am vrut să simulez cum ar merge tura cu un grup mai mare, eterogen, așa că am mers mai încet, am făcut mai multe pauze și în final, timpul de parcurs a fost unul standard pentru acest tip de traversare a Baiului, de 9 ore și jumate. Am găsit un acces mult mai facil decât cel de pe strada Soarelui, practic am luat-o pe drumul forestier Prislop și la ultima casă am luat-o la dreapta pe poteca care mergea chiar pe culmea Prislopul Mare. Am găsit foarte multă leurdă pe culmea Prislopul Mare, am văzut și două căprioare care au fugit în vale când m-au observat. Vremea a fost caldă cu ceva vânt la peste 1500 de metri altidutine, dar nu am avut pe mine decât tricolul și jacheta de vânt. Am văzut multe floricele, chiar și brândușe la peste 1600 m altidutine, împreună cu măseaua ciutei. Pe Sorica am avut un mic șoc, pădurea arată de parcă ar fi trecut o tornată, foarte mulți copaci căzuți, inclusiv pe potecă, dar aceasta pare să fi fost degajată de curând. Sunt însă mulți copaci aplecați cam periculos, poate ar trebui făcută o notificare către Ocolul Silvic să ia măsuri, fiindcă pe aici trec și drumeți (este traseu marcat) dar și bicicliști. Tura pe Prislopul Mare o voi organiza pe 18 mai, peste câteva zile voi da un mail cu toate detaliile. 
photos.app.goo.gl/GW65Qv7jywqvxuNU8

Svetlana a fost in Meledic:
O excursie frumoasă în ținutul Buzăului, platoul salin de la Meledic, apoi prin satul Buștea, la Sfinxul de la Buștea, în final lacul Meledic, grunjul de la Mînzălești, și muzeul Timpul Omului din  Mînzălești. Pomi înfloriți de toate soiurile cultivați și sălbatici 
photos.app.goo.gl/Y65qwKYVhex1i9j99


... va urma ...

Reamintim că cele prezentate de noi în Cronica sînt de regulă activitități ale membrilor activi ai Clubului Alpin Floarea de Colt / foști membri/ și ale simpatizantilor noștri, majoritar cu participare și a altor colegi. Participarea la aceste ture este gratuită  și fiecare este responsabil pentru alegerea turei sau participării, dar dorim să ne cunoaștem înainte de a accepta noi membri în Clubul nostru.
Sîntem deschiși celor care vor să ni se alăture în ture, le primim contribuțiile la Cronică, chiar dacă nu fac parte din Club, fără însa a ne 'lăuda' cu ceva care nu ne aparține, contributorii fiind responsabili 100% de ceea ce trimit sau postează singuri la Cronică.
Ultima editare: 17 Apr 2024 11:58 de către angela.
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: hoinar

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
16 Apr 2024 16:07 #4851 de hoinar
Scris de hoinar pentru subiectul saptamina 8-14 aprilie 2024
Sâmbătă se anunţă vreme bună şi ne gândim să mai profităm de zăpada care se topeşte în ritm accelerat. În Buşteni ne hotărâm pentru Valea Albă aşa că de la Caminul Alpin pornim în sus pe poteca Munticelului apoi pe buza văii Albe. Pădurea e verde, pământul plin de flori de tot felul iar păsările cântă care mai de care... În poiana La Verdeaţă facem o scurtă pauză şi puţin mai sus ne punem colţarii. Zăpada e bună de mers, chiar moale pe alocuri dar obositoare să facem într-una urme. Săritoarea Cârnului e acoperită. În partea de sus o rimaie e în curs de formare dar se mai poate trece pe mijloc. Ne intersectăm cu o pereche de schiori pentru care traseul, în coborâre, pare foarte scurt în comparaţie cu al nostru :-) La următoarea săritoare (care vara se ocoleşte prin stânga) zăpada e la limită dar putem trece direct. În amonte zăpada e continuă, pe alocuri încă înroşită de praful saharian. După ultima porţiune abruptă renunţăm la colţari la cca 50 m de platou. E deja iarbă iar pe sus doar petice de zăpadă. E încă devreme şi continuăm spre sud printre pâlcuri de brânduşe până spre piciorul Piatrei Arse pe unde coborâm în Sinaia după mai bine de 10 ore de drumeţie.

photos.app.goo.gl/BXy4CRHGUV85uaUB8



Atenţie: Văile alpine - cu sau fără zăpadă - au pasaje expuse cu risc de accidentare gravă. Informaţiile pot fi folosite doar pe propria răspundere.
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
17 Apr 2024 15:16 - 17 Apr 2024 15:22 #4852 de ROFMihai1075
Scris de ROFMihai1075 pentru subiectul saptamina 8-14 aprilie 2024
Salutari!
Ne gandeam la o tura de recunoastere in Albania (de nord) pe la sfarsitul lunii dar pentru ca prognozele nu aratau prea bine si s-a ivit ocazia am zburat cateva zile catre Tirana, Shkoder si Theth. Sunt numeroase obiective turistice si in Shkoder dar zona de nord cu satul de munte din Theth este chiar la poalele Alpilor Dinarici albanezi. Dupa o noapte in Shkoder la 6:30 pornim spre Theth cu un microbuz. Gazdele sunt foarte primitoare si inainte de ora 12 pornim in explorare pe traseul spre trecatoarea Theth - Valbone. Localitatea Theth este inconjurata de creste albe si stancoase. Lasam in urma crestele din vale si treptat ni se dezvaluie alte parti din frumosii Alpi. In jur de ora 16 eram in trecatoare si in zonele din apropiere... Cred ca am stat in jur de o ora in acea zona si am mai fi stat dar trebuia sa si coboram. Pentru o data viitoare ne-am propus sa urcam spre trecatoare din Valbone si sa coboram in Theth. 
A doua zi in Theth, am mers mai intai in urcare cateva ore pentru a vedea traseul ce urca in saua Peja Col dupa care am cotit la 180 de grade cu obiectivele: Cascada Grunas si Blue Eye Lake. Marcajele destul de precare ne-au incetinit intr-o oarecare masura dar traseul este foarte pitoresc si vi-l recomand! Ca si in ziua precedenta, desi sezonul de abia s-a deschis in acea zona, erau turisti pe trasee. Cascada Grunas este impresionanta si ne-a racorit intr-o zi foarte calda ce a semanat mai mult a zi de vara. Dupa orele 14 am pornit mai departe spre Canionul Grunas. Poteca merge lateral si mai sus  de raul care strabate canionul. Peisajele sunt foarte frumoase si traseul nu este dificil. Insa destul de lung si slab marcat. Practic marcajul a fost poteca pe care am mers si turistii pe care ii intrebam despre traseu. In jur de ora 16:30 am ajuns la potecile (drumurile) ce urca spre Blue Eye Lake din sosea. De aici ar mai fi fost cel putin doua ore asa ca am hotarat sa facem cale intoarsa. Pe data viitoare Blue Eye Lake! Noi de fapt am plecat spre lac in jur de ora 12 dupa scurta explorare in amonte in directia opusa... Cu plecarea de dimineata intr-o zi normala se poate ajunge fara probleme pana la Blue Eye Lake si inapoi in Theth pe lumina, cu trecere pe la cascada (v-o recomand!). Am trecut prin chei de data asta, cu masina ce a oprit la semnele noastre... Seara am petrecut-o pe malul raului si in localitate. Foarte frumoasa apa raului cu culori bleu-verzui. 
Urmatoarea zi am pornit din nou catre Shkoder si pentru ca Marea Adriatica nu este foarte departe de oras ne-am petrecut dupa amiaza la malul marii in statiunea Velipoja.
De povestit ar fi multe si cred ca nu e ultima oara cand ne indreptam pasii catre aceste locuri magice! 
Toata iesirea a fost oarecum fara telefon! Cu o zi inainte sa plecam am trimis la *222 la vodafone cate un apel pentru a ne activa oferta de roaming pentru Albania (12 euro/30 de zile). Roboteaua Andreea ne-a anuntat la final ca cererile noastre vor fi analizate! Nu am primit nici un alt mesaj in afara de cateva in care ne anuntau care sunt tarifele in Albania - cam mari pentru ce aveam noi nevoie... Ne-am descurcat cu localurile si locurile din Albania unde aveau wi-fi si cu hartile care aratau locatia prin gps in timp real (ex: google maps).
De cand am plecat de acasa am calatorit cu 4 trenuri (metrou si tren), 2 avioane si 10 masini (autobuze, microbuze si autoturisme) .
A fost foarte frumos si acum ca avem o prima iesire in acea zona probabil vom mai merge.
Las albumele foto sa va povesteasca mai mult din aceste frumoase zile (12 Aprilie - 16 Aprilie 2024):

photos.app.goo.gl/bKDV9nS7WBkHVFpr7

photos.app.goo.gl/cPYA384sWkYM1Nqx8

photos.app.goo.gl/Xc6Gehqvjjq7qNTv6
Ultima editare: 17 Apr 2024 15:22 de către ROFMihai1075.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
18 Apr 2024 11:28 #4853 de MihaelaDobrin
Scris de MihaelaDobrin pentru subiectul saptamina 8-14 aprilie 2024
Simbata 13.04.2024- Sinaia- Plaiul Tufa- M. Cumpatul- vf. Baiul Mare- Culmea Sorica- Azuga. Dupa ce am discutat in tren de trasee, ne-am hotarim toti zece pentru vf. Baiul Mare cu urcare din Sinaia pe Plaiul Tufa, urmind sa coborim pe Culmea Sorica in Azuga. La iesirea din padure pe M. Cumpatul a inceput sa bata vintul destul de puternic pina pe Baiul Mare si a trebuit sa punem cite ceva pe noi. Au aparut si gentienele pe Cumpatul dar vedetele sunt inca brindusele  de  pe linga peticele de zapada. Ne-am intersectat cu 2 maratonisti si cu mici grupulete de turisti incepind din Baiul Mare, iar pe sub Baiutul chiar cu adulti insotiti de copii mai marisori; dar neplacute au fost cele 2 ATV-uri venind de pe Cazacu catre vf. Baiul Mare. In fata  cab. Popasul Uriasilor, unde am stat foarte putin, isi trageau sufletul citiva tineri cu bicicletele, noroiti de jos pina sus, caci cine stie prin ce coclauri au mers. Trenul regio de la 16:47 din Azuga destul de aglomerat dar s-au gasit locuri libere.

photos.app.goo.gl/LrzCsBp4BHBCYd916
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.199 secunde

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:44, primele două vagoane sau trenul InterRegio 1631, ora 7:15. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală
Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:56, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.