Saptamina 8-14 decembrie 2025

14 Dec 2025 07:23 - 16 Dec 2025 13:53 #5193 de angela
Saptamina 8-14 decembrie 2025 a fost scris de angela
Inca un sfirsit de saptamina de decembrie, cu vreme frumoasa, si... schimbarea mersului de tren, care aduce si scumpirea biletelor si disparitia trenului favorit al multor colegi (nu si al meu). 
A fost si excursia 'de Craciun' a lui Mihai R  si a Octaviei la Brasov, iar altii am ales ceva mai aproape.
Un grup maricel a fost de la Predeal: Bradet - Leuca - Grecu - Azuga.
Vremea frumoasa si peisaje pe masura.

Un plan la care ne gindeam de o vreme cu Silvia, ca nu am mai fost pe acolo demult: Am avut un pic de emotii, dupa furtuna mare care a fost pe la Sinaia si daca va fi traseul accesibil, dar s-a dovedit a fi prietenos, mai prietenos chiar decit ce fusese ultima oara cind am mers pe acolo. Ceva noroi, dar nu prea mult, pe DF Valea Rea, unde se lucreaza la amenajarea albiei, apoi varianta in stare bunicica pe firul vaii dintre P Ciutei si Draganu, mai ales ca pamintul era usor inghetat, chiar daca au scos padure si  prin zona. Surpriza (placuta) a fost ca poteca de-a coasta a devenit drum lat 'de tractor' pina la stina. Prinz la soare la stina, ora 13, apoi mai departe, ca ziua e scurta si piciorul Ciinelui FOOOOOARTE lung. NU am prea stat, am dat din picioare, ca daca am venit cu Basarabu', a fost nevoie de ritm sustinut. Am iesit cu succes la Sinaia, pe linga gardul centrael hidro, si in afara de Svetlana care s-a dus la gara mare, echipa a luat-o spre Sinaia Sud halta, ca era timp lejer sa prindem 3030. A avut si o mica intirziere, si Svet ne-a depasit cu IR ... intirziat si acela, in Valea Larga. A fost o tura reusita si o zi faina, toate eram bucuroase la sfirsit. 10.30- 17... aprox. durata tropaielii ~6h jumate. Echipa (6): Silvia, Svetlana, Dana, Gina, Gabi & fearless leader. Atentie la 'gheata neagra' si la rulmenti, ca se mai derapeaza!
photos.app.goo.gl/nZzR2p5prGifTUAMA

Aceeasi tura,vazuta de Svetlana:
photos.app.goo.gl/iZvH6SDvHceZKgfq5

De la Andrei V a sosit raport de Fagarasi de iarna:
Varful Moldoveanu. Acces dinspre Valea Buda.
Drumul forestier in stare f buna ,renovat pt microhidrocentralele de pe vale. Aprox 18km parcursi in 40 min.
Timp de la parcare pana pe varf si inapoi 8h30 , timp efectiv de mers 7h . Lume multa , vreme superba!
photos.app.goo.gl/QvaP9bDoV8EMzrwQA

Se mai adauga la Cronica albumul Dianei S din Rimetea/Piatra Secuiului:
photos.app.goo.gl/vbgK3wATxaBn7L4M6

si un raport de la Marian C din Piatra Craiului: Creasta Nordica
photos.app.goo.gl/xsmugbgSDRAZSbWx9

La capitolul 'restante', Svetlana ne-a trimis doua albume din excursiile ei in Malta de la inceput de decembrie:

Co-Catedrala Sf. Ioan din Valetta a fost comandată în 1572 de Jean de la Cassière, Marele Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, în urma Marelui Asediu din 1565. A fost proiectată de arhitectul maltez Girolamo Cassar. Se numește Co-catedrală deoarece împarte funcția de sediu alepiscopiei cu alte biserici de pe insulă.  Decorarea a fost făcută de Mattia Preti care a transformat complet interiorul în stil baroc. Preti a pictat tavanul boltit și altarele laterale cu scene din viața lui Ioan Botezătorul. Catedrala conține nouă capele, una dedicată Maicii Domnului din Philermos și restul dedicate sfinților patroni ai fiecăreia dintre cele opt limbi (sau diviziuni) ale Ordinului: Franța, Italia, Aragon, Provence, Auverge, Anglia-Bavaria, Castilia, Leon și Portugalia.
Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul (1608) de Caravaggio este cea mai faimoasă lucrare din biserică, și considerată una dintre capodoperele lui Caravaggio, este expusă în Oratoriul pentru care a fost pictată. Oratoriul găzduiește, de asemenea, Sfântul Ieronim scriind (1607–1608) de Caravaggio. Caravaggio, fugar, se pare că a ajuns în Malta din Neapole pentru că i se comandaseră aceste lucrări.
photos.app.goo.gl/Mqe9Pzzjfg62DyJe7

Ultima zi dimineața. Am vizitat 2Complexe preistorice, împrăștiate pe insula principală din Malta. Cel de la  de la Tarxien, patrimoniu UNESCO, se presupune că datează cam de la 3400 îCh.
Situl a fost semnalat inițial de arendașul terenului, Lorenzo Despott, intrigat că întîlnea frecvent blocuri mari de piatră în timp ce își ara câmpul. Suspectând că acestea ar putea avea o anumită valoare arheologică, Despott l-a contactat pe directorul Muzeului Național, Themistocles Zammit,  în 1913. Este cel mai întinssit de acest gen, se presupune încă neexcavat complet. Foarte interesante frizele spiralate și cu reprezentări zoomorfe, statuile uriașe ale femeilor cu fustă. Majoritatea originalelor sunt la Muzeul din Valetta dar și în micul muzeu al sitului.
Templele Hagar Qim și Mnajdra, al doilea complex, din generație cu Ggantija, sunt construite dintr-o rocă foarte veche proprie Maltei, un calcar numit globigerina,și au mai multe trăsături specifice precum intrările triliton (poartă construită cu trei pietre), pereți megalitici.
photos.app.goo.gl/C4MLc5ynJe4PMYNSA

... va urma ...

Reamintim că cele prezentate de noi în Cronica sînt de regulă activitități ale membrilor activi ai Clubului Alpin Floarea de Colt / foști membri/ și ale simpatizantilor noștri, majoritar cu participare și a altor colegi. Participarea la aceste ture este gratuită  și fiecare este responsabil pentru alegerea turei sau participării, dar dorim să ne cunoaștem înainte de a accepta noi membri în Clubul nostru.
Sîntem deschiși celor care vor să ni se alăture în ture, le primim contribuțiile la Cronică, chiar dacă nu fac parte din Club, fără însa a ne 'lăuda' cu ceva care nu ne aparține, contributorii fiind responsabili 100% de ceea ce trimit sau postează singuri la Cronică.
Ultima editare: 16 Dec 2025 13:53 de către angela.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
14 Dec 2025 17:33 #5194 de ROFMihai1075
Scris de ROFMihai1075 pentru subiectul Saptamina 8-14 decembrie 2025
Salut!
Ne-am bucurat ca s-a strans un grup de peste zece, pentru plimbarea de anul acesta pentru celebrarea Craciunului. Autobuzul 4 de la gara pana la legatura cu 50 s-a mai rarit... De la Pietrele lui Solomon de data aceasta am urcat Valcelul Dracului pe poteca plina de frunze uscate si ne-am putut bucura de salbaticia peisajului, de caderile de apa cu mai mult apa ca anul trecut si de minimala flora din zona care era foarte verde - feriga... Pe Vf. Stejerisul Mare frumoasa panorama a fost oaresicat limitata de norii ce acopereau muntii din departare. In continuare am coborat pe poteca marcata cu TG descoprind curioasi locuri noi cum ar fi poteca de pe Dealul Varthe si cateva obiective din cartierul Brasovechi. Grupul s-a scindat treptat unii alegand trenuri mai devreme... Dupa plimbarea si panoramele din jurul Cetatii Brasovului ne-am indreptat catre Centrul Vechi unde am vizitat o expo gratuita aproape de centru si Biserica Adromirea Maicii Domnului care de data asta era deschisa. Dupa ceva timp petrecut langa bradul de Craciun a fost binevenit un paharel de vin fiert. Bilete de tren nu am mai gasit decat la Regio3032 care era plin cand am urcat. Multumim pentru participare si Sarbatori Frumoase!
Povestea de ieri in imagini:

photos.app.goo.gl/xr1RB5q1fyyUAfT88
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Mai Mult
27 Dec 2025 19:49 - 08 Ian 2026 15:31 #5198 de Ilinca
Scris de Ilinca pentru subiectul Saptamina 8-14 decembrie 2025
Cateva poze din traditionala excursie la Brasov initiata de Mihai si Octavia.
photos.app.goo.gl/99uN2x5zp3MQHYuH7
Ultima editare: 08 Ian 2026 15:31 de către angela.
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.152 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor