Inca un sfirsit de saptamina de decembrie, cu vreme frumoasa, si... schimbarea mersului de tren, care aduce si scumpirea biletelor si disparitia trenului favorit al multor colegi (nu si al meu).
A fost si excursia 'de Craciun' a lui
Mihai R si a Octaviei la
Brasov, iar altii am ales ceva mai aproape.
Un grup maricel a fost de la
Predeal: Bradet - Leuca - Grecu - Azuga.
Vremea frumoasa si peisaje pe masura.
Un plan la care ne gindeam de o vreme cu
Silvia, ca nu am mai fost pe acolo demult: Am avut un pic de emotii, dupa furtuna mare care a fost pe la
Sinaia si daca va fi traseul accesibil, dar s-a dovedit a fi prietenos, mai prietenos chiar decit ce fusese ultima oara cind am mers pe acolo. Ceva noroi, dar nu prea mult, pe DF
Valea Rea, unde se lucreaza la amenajarea albiei, apoi varianta in stare bunicica pe firul vaii dintre
P Ciutei si
Draganu, mai ales ca pamintul era usor inghetat, chiar daca au scos padure si prin zona. Surpriza (placuta) a fost ca poteca de-a coasta a devenit drum lat 'de tractor' pina la stina. Prinz la soare la stina, ora 13, apoi mai departe, ca ziua e scurta si
piciorul Ciinelui FOOOOOARTE lung. NU am prea stat, am dat din picioare, ca daca am venit cu Basarabu', a fost nevoie de ritm sustinut. Am iesit cu succes la Sinaia, pe linga gardul centrael hidro, si in afara de Svetlana care s-a dus la gara mare, echipa a luat-o spre Sinaia Sud halta, ca era timp lejer sa prindem 3030. A avut si o mica intirziere, si Svet ne-a depasit cu IR ... intirziat si acela, in Valea Larga. A fost o tura reusita si o zi faina, toate eram bucuroase la sfirsit. 10.30- 17... aprox. durata tropaielii ~6h jumate. Echipa (6):
Silvia, Svetlana, Dana, Gina, Gabi & fearless leader. Atentie la 'gheata neagra' si la rulmenti, ca se mai derapeaza!
photos.app.goo.gl/nZzR2p5prGifTUAMA
Aceeasi tura,vazuta de
Svetlana:
photos.app.goo.gl/iZvH6SDvHceZKgfq5
De la
Andrei V a sosit raport de
Fagarasi de iarna:
Varful Moldoveanu. Acces dinspre Valea Buda.
Drumul forestier in stare f buna ,renovat pt microhidrocentralele de pe vale. Aprox 18km parcursi in 40 min.
Timp de la parcare pana pe varf si inapoi 8h30 , timp efectiv de mers 7h . Lume multa , vreme superba!
photos.app.goo.gl/QvaP9bDoV8EMzrwQA
Se mai adauga la Cronica albumul
Dianei S din
Rimetea/Piatra Secuiului:
photos.app.goo.gl/vbgK3wATxaBn7L4M6
si un raport de la
Marian C din
Piatra Craiului: Creasta Nordica
photos.app.goo.gl/xsmugbgSDRAZSbWx9
La capitolul 'restante',
Svetlana ne-a trimis doua albume din excursiile ei in
Malta de la inceput de decembrie:
Co-Catedrala Sf. Ioan din Valetta a fost comandată în 1572 de Jean de la Cassière, Marele Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, în urma Marelui Asediu din 1565. A fost proiectată de arhitectul maltez Girolamo Cassar. Se numește Co-catedrală deoarece împarte funcția de sediu alepiscopiei cu alte biserici de pe insulă. Decorarea a fost făcută de Mattia Preti care a transformat complet interiorul în stil baroc. Preti a pictat tavanul boltit și altarele laterale cu scene din viața lui Ioan Botezătorul. Catedrala conține nouă capele, una dedicată Maicii Domnului din Philermos și restul dedicate sfinților patroni ai fiecăreia dintre cele opt limbi (sau diviziuni) ale Ordinului: Franța, Italia, Aragon, Provence, Auverge, Anglia-Bavaria, Castilia, Leon și Portugalia.
Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul (1608) de Caravaggio este cea mai faimoasă lucrare din biserică, și considerată una dintre capodoperele lui Caravaggio, este expusă în Oratoriul pentru care a fost pictată. Oratoriul găzduiește, de asemenea, Sfântul Ieronim scriind (1607–1608) de Caravaggio. Caravaggio, fugar, se pare că a ajuns în Malta din Neapole pentru că i se comandaseră aceste lucrări.
photos.app.goo.gl/Mqe9Pzzjfg62DyJe7
Ultima zi dimineața. Am vizitat 2Complexe preistorice, împrăștiate pe insula principală din Malta. Cel de la de la Tarxien, patrimoniu UNESCO, se presupune că datează cam de la 3400 îCh.
Situl a fost semnalat inițial de arendașul terenului, Lorenzo Despott, intrigat că întîlnea frecvent blocuri mari de piatră în timp ce își ara câmpul. Suspectând că acestea ar putea avea o anumită valoare arheologică, Despott l-a contactat pe directorul Muzeului Național, Themistocles Zammit, în 1913. Este cel mai întinssit de acest gen, se presupune încă neexcavat complet. Foarte interesante frizele spiralate și cu reprezentări zoomorfe, statuile uriașe ale femeilor cu fustă. Majoritatea originalelor sunt la Muzeul din Valetta dar și în micul muzeu al sitului.
Templele Hagar Qim și Mnajdra, al doilea complex, din generație cu Ggantija, sunt construite dintr-o rocă foarte veche proprie Maltei, un calcar numit globigerina,și au mai multe trăsături specifice precum intrările triliton (poartă construită cu trei pietre), pereți megalitici.
photos.app.goo.gl/C4MLc5ynJe4PMYNSA
... va urma ...
Reamintim că cele prezentate de noi în Cronica sînt de regulă activitități ale membrilor activi ai Clubului Alpin Floarea de Colt / foști membri/ și ale simpatizantilor noștri, majoritar cu participare și a altor colegi. Participarea la aceste ture este gratuită și fiecare este responsabil pentru alegerea turei sau participării, dar dorim să ne cunoaștem înainte de a accepta noi membri în Clubul nostru.
Sîntem deschiși celor care vor să ni se alăture în ture, le primim contribuțiile la Cronică, chiar dacă nu fac parte din Club, fără însa a ne 'lăuda' cu ceva care nu ne aparține, contributorii fiind responsabili 100% de ceea ce trimit sau postează singuri la Cronică.