cum am lipsit de acasa, nu am avut cum sa completez Cronica cu cele primite de la colegi- nu ca ar fi fost prea multe!
Iata de s-a adunat pina azi - joi 30 iulie- pe la mine ( nu mai separ pe saptamini...)
2026.07.13-20, Retezat de la
Marian Cupliu:
O săptămână pe un tărâm de basm cu 5 trasee în circuit, de la Lacul Bucura: vf.Peleaga, vf.Păpușa, Vf.Custura (perla coroanei); vf.Santamarie, vf.Slăveiu (cireașa de pe tort); vf.Bucura I, vf.Judele; vf.Retezat; Lacul Zănoaga.
Desertul a fost Calea Lactee, foarte clară și vizibilă.
photos.app.goo.gl/FEBW77suUXzuDdQs6
Svetlana (restanta din iunie):
Obiectivul final al acestei plimbări este pădurea seculară de Til (Ocotea foetens), de fapt pădure de lauri sau livadă de lauri - cu copaci care datează dintr-o perioadă anterioară descoperirii arhipelagului (1418). Aceștia fac parte din pădurea indigenă de Laurissilva, patrimoniu UNESCO și protejată UNESCO, într-o stare impresionantă de conservare având în vedere vitalitatea sa.
photos.app.goo.gl/fVfSz4fqEKekxpZt8
Si pentru ca excursia noastra a inceput de fapt de simbata/duminica... noi am fost in organizarea si la initiativa lui
Gabi A la
Groapa Seaca in Paring, un grup de 8. Ne-am bucurat sa il revedem pe
Paul V, vechi prieten de munte. Mai fusesem cu el si
Gabi tot la Groapa Seaca cu vreo 7 ani in urma, si acum am incercat sa reefacem o parte din traseele de atunci, cit ne-a permis timpul, fortele si cheful... plus prognoza meteo. Pina la urma nu a plouat in ziua cea 'rea', cel putin nu pe cei care am mers in traseu, pe traseul ales, intentionat mai scurtut.
Noutatea excursiei a fost in prima zi - a aparut un traseu (inca destul de prost ales, ca linie, dar marcat) la o cascada 'noua' Groapa Seaca - la care eu nu am ajuns, pentru ca mi s-a parut prea putin consolidat terenul pe o panta periculoasa- de urcat as fi urcat, dar am zis ca mai bine nu, ca trebuia sa cobori tot pe acolo -asa ca nu am poze de acolo. Trei dintre fete totusi s-au dus... intrebati-le pe ele de poze
![:) :)]()
Duminica am mers spre
Paringul Mare, prin
caldarea Rosiile. Unii nu au ajuns decit deasupra lacurilor 'rosii', 3 pina la
Mindra si
Dana, mai ambitioasa a urcat si Paringul Mare. S-a intirziat mult pe parcurs, portiunea de pietre dinainte de Mindra a fost mult mai greu de trecut fata de alte dati si mie una pur si simplu mi s-a luat de traseu, daca nu ne intoarceam pe alt drum. Paul initial a vrut si el sa mearga, dar s-a descurajat... doar Dana nu s-a lasata si a urcat la virf- cu un grup cu care ne-am intilnit si acolo s-a intilnit cu
Vali Gorea!! Noutatea este o varianta a traseului de urcare marcata mai nou (neoficiala) -varianta frumoasa pe piriu, cu cascade, pina la
Refugiul Agatat. Ciobanul cu care am stat de vorba indelung la coborire spunea ca era poteca lui! L-am mai intrebat si despre alte poteci de care imi aminteam din trecut, spunea ca mai sint, cit mai sint ei sus si mai sint animale pe munte, mai sint ceva sanse sa le gasesti, dar tot mai slab. Am intrebat de poteca pe
Gheresu, de cea de traversare de la
stina Rosiile la
lacul Verde, spunea ca se mai regasesc. Am povestit de brenuri trecute- eu fusesem pe aceste poteci si altele prin 1984, 2000...
Luni era ziua cea mai rea din prognoza, dar am plecat totusi in grup restrins spre
Coasta lui Rus, vf Gauri, pe PA. 3 am ajuns chiar si mai sus de
Huluzu (care s-a cam colmatat) - la lacul din jnepeni,
Ciobanului. Am reusit sa il gasim, dupa un pic de cautare. Cu
Dana si
Lia. Celelalte fete au ramas mai sus de saua Huluzu, la relaxare cu belvedere. La intoarcere am cules galbiori.
Marti am mers la
'statiunea' Paring - acum e asfalt pina la
IEFS- si Gabi a condus cu curaj pe pantele de peste 20% pina acolo. Am revizitat
lacul Mija, tot frumos, am revazut
Cirja, iar
Lia si Dana au mers si pe
Paringul Mic la intoarcere, cum am facut in 2019 in echipa veche.
Intoarcerea a fost lunga, asa ca nu am facut decit un popas de dezmortire pe
Cheile Oltetului la Polovragi. Cald si din pacate praf mult ridicat de masinile celor care nu vor sa mearga nici macar 500 m pe jos pina la pestera si chei.
albumul meu, ceva selectie din ce am vazut:
photos.app.goo.gl/aKncf4kLZEsdhnA59