"distrugeri" naturale valea Izvorului Dorului/Vinturis

05 Sep 2010 18:20 #1255 de angela
La indemnul Dlui Munteanu, simbata am mers in recunoastere pe traseele de acces pentru valea Dorului/Vinturis din Sinaia sud.
Asta dupa ce mai auzisem sporadic ca au aparut multe "surprize" dupa viituri (si nu numai) anul acesta.
Am mers spre vale prin drumul Zgarburei si "pe conducta" pina in poiana Vinturis.
Pe Zgarbura sint ceva modificari, s-a mai stricat pe ici-colo, dar nu sint probleme deosebite. Nici drumul conductei nu se remarca prin surprize prea mari, doar degradarea inerenta vremii... De acolo am continuat poteca pina la "cascada cu captarea". Eh, de aici lucrurile sint putin mai complicate, la trecerea afluentului acela betonat parca e ceva mai rau, apoi pe poteca ce urmeaza a aparut o scurgere de noroi de sus, dar se trece, cam la fel de neplacut cum ar fi si trecerea prin urzicile imense din asa-zisa poteca. Mai incolo, poteca e in regula, in mare cam la fel ca anul trecut. Mai mult noroi, dar asta e chestie de "moment" meteo. Mici degradari, in rest.
Apoi urmeaza trecerea vaii aceleia erodate - cum tineam minte aventura de anul trecut am coborit de la inceput pe fata stinga a vaii si am cautat o trecere mai usoara. Valea este urita, pamintoasa, scurgeri si rupturi. Ca urmare, nu am mai prins poteca de dupa vilcel, decit mult mai sus, si am mers cam pe linga firul vaii Izvorului Dorului. Am revenit la poteca aproape de capatul acesteia, unde am avut de trecut si pe sub un brad cazut.
Teava captarii este desfacuta, strimbata, sint ceva copaci cazuti si lacul cel frumos nu prea mai e.

Aici ne-am oprit noi. la intoarcere am venit din poiana pe drumul forestier Vinturis, sau mai exact ce nu prea a mai ramas din el. Despre acestea mai auzisem si de la echipa condusa de Mitica recent. Ambele poduri sint rupte, cel din aval mai rau. Deocamdata se poate trece. Valea a fost "raschetata" in foarte multe locuri, au disparut bolovani, stinci, cascade. Dezastru.
Pamintul a fost cam... decopertat, in partea superioara a drumului, mai jos de drumul Izvoras este crapat si spalat pe dedesubt si se prabuseste.
In dreptul trecerii spre Izvoras drumul este rupt si valea si-a schimbat cursul, trecind pe locul vechiului drum pe o portiune de citeva zeci de metri.
Am reusit sa escaladez diferenta de nivel dintre albie si drum pe citiva bolovani, dar nu se stie cit de stabili vor fi acestia. Si am putut merge pe marginea stinga(geografic) stincoasa a vaii, apa nefiind prea multa. In partea de jos drumul forestier Vinturis este distrus in buna masura si din cauza exploatarii forestiere recente, bataie de joc efectiva si barbarism.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.128 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor