Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

excursie Maroc, 2017.10.21-25

acum 11 luni 2 săptămâni - acum 11 luni 2 săptămâni #3949 de mario
Deși au trecut aproape 3 ani de la efectuarea turei, cred că ar putea fi de interes pentru vizitatorii site-ului prezentarea turei din perioada 21-25 oct. 2017 care a avut ca obiectiv principal atingerea vf.-ului Jebel Toubkal, cel mai înalt din masivul munților Atlas. El are altitudinea de 4165 m. deasupra n.m. fiind cel mai înalt munte în Maroc și Africa de Nord. Toubkal se află situat în Parcul Național Toubkal la 63 km sud de Marrakech. Muntele se află într-o regiune stâncoasă frământată din punct de vedere tectonic. El este escaladat în lunile de vară, iarna fiind o regiune de schi alpin. Piscul oferă o panoramă frumoasă a regiunii, în condiții de vreme favorabilă se poate vedea în sud Sahara. Escaladarea muntelui pe ruta obișnuită durează două-trei zile (apropiere, vârf și retragere în Imlil, cea mai mare localitate din valea apropriată). Prima escaladare a muntelui a avut loc în anul 1923 și a fost realizată de francezii Marquis de Segonzac, V. Berger și H. Dolbeau.
Pregătirea turei a început cu mult timp înainte prin stabilirea unei perioade optime din punct de vedere termic și al nivelului de precipitații (conform prognozelor anuale anterioare pentru regiunea vizată) și s-a ales sfârșitul lunii octombrie când temperaturile sunt suportabile și erau șanse mici să fie nevoie de echipament hivernal (colțari și piolet). Biletele de avion (dus-întors, cu escală la Madrid) au fost cumpărate cu cca. 7 luni înainte de data zborurilor, pentru a obține un preț minim. Pașaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data intrării în Maroc. Apoi s-au făcut rezervările la refugiul Les Mouflons (altit. 3207 m. deasupra n.m.) care este baza de plecare în abordarea vârfului, Imlil (zona limitrofă) care este cel mai mare sătuc din apropierea refugiului, respectiv în Marrakesh care deține și aeroport internațional.
Participanții au fost 16 persoane: Ioana M., MihaelaP., Elena A., Anina S., Andrei P., Cătălin C., Valentin G.,Mihai Z., Răzvan M., Marian E., Andrei D., Sandu Ș., Igor Z., Iura N., Marin C. și Marian C.
Plecarea din București s-a făcut după-amiaza și până la miezul nopții eram în Marrakesh, ținând cont și de diferența de fus orar dintre România și Maroc care este de 2 ore.
După somnul de la prima cazare, dimineața ne-am îmbarcat în microbuzul închiriat în regim de taxi care ne-a transportat până în Imlil unde s-a făcut tocmirea la fața locului pentru închiriere măgari de transport bagaje (rucsacuri, apă). Până spre seară am ajuns la refugiul Les Mouflons unde ne-am cazat și după o mică pauză am continuat ascensiunea (dus-întors) până la lăsarea întunericului în vederea unei cât mai bune adaptări a organismului la altitudine (lipsa de oxigen) pentru a 2-a zi, cu revenire la refugiu (sunt 2 refugii, noi am stat la cel mai mare, o adevărată cabană cu restaurant și etaj).
Deși majoritatea echipelor plecau către vârf înainte de a se face ziuă (cca. până la ora 06:00), noi am plecat cu puțin după ora 07:00. Ritmul de urcare a fost unul scăzut pentru a păstra rezerve de energie până la finalul traseului. Nu am întâlnit pe traseu porțiuni de zăpadă/ gheață care să pună probleme tehnice. Vizibilitatea a fost clară. După atingerea vârfului, pe care se aflau și niște disc jockey, de către toți membrii grupului nostru, a urmat coborârea la refugiu, o scurtă pauză și apoi până la înserat continuarea coborârii până la un sătuc de lângă Imlil unde am avut rezervată cazarea.
A 2-a zi a urmat transportul în Marrakesh unde timp de 2 zile ne-am plimbat prin orașul vechi (medina), am vizitat câteva obiective (piața Jamaa el-Fna, grădina Majorelle, palatul Bahia, muzee și moschei) și ne-am bucurat de diversitatea locală, multicoloră.
În deșert nu am mai ajuns, rămânând pe altă dată experiența petrecerii unei nopți în deșert la cort.
Moneda locală este dirhamul marocan. Se recomandă schimbarea valutei (euro/dolar) în dirhami încă de la aeroport pentru eventuale plăți în numerar imediate/ până reușiți schimbarea la un birou de schimb/ atm/ bancă. Total cheltuieli, minime/ persoană: cca. 270 euro.
La zborul de întoarcere către Madrid, avionul a zburat peste strâmtoarea Gibraltar.
Imagini găsiți aici:
din cele 2 zile de munte pentru vf. Jebel Toubkal, photos.app.goo.gl/Dgr4zyq8BWDEFFGy5 ;
din Marrakesh (sosire, revenire de pe munte, plimbări și plecarea), photos.app.goo.gl/GZsLWjRkArSDmUKt5 .

Mulțumesc!
Ture faine!
M.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria