Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Nepal - EBC, Kathmandu, Nat.Park Chitwan - 2017.nov.16-dec.02

acum 11 luni 2 săptămâni - acum 11 luni 2 săptămâni #3953 de mario
După o perioadă de discontinuitate de aproape 3 ani legată de drumeții, în sfârșit a venit pentru mine și momentul prielnic (sunt în carantină de 13 zile) să prezint imagini din tura din Nepal care a avut loc în perioada 16 nov.-02 dec. 2017. Obiectivul principal a fost parcurgerea traseului Lukla-EBC de pe versantul sudic al Everestului (tabăra de bază din Nepal pentru ascensiunile către vf. Everest dinspre sud, situată la o altitudine față de nivelul mării de 5364 m.), cu urcarea pe vf. Kala Patthar (5545 m. altitudine). Nu am reușit să atașez o schiță a traseului, dar se poate găsi aici: commons.wikimedia.or...e_Trek_Route_Map.svg .

EBC de pe versantul nordic al Everest-ului se află în Tibet, la altitudinea de 5100 m., este utilizată de alpiniștii care urcă spre vârf, peste creasta de nord-est și este accesibilă printr-un drum pavat dinspre autostrada G318 din China.
EBC din Nepal este o tabără de corturi utilizată de alpiniști, care rămân aici mai multe zile pentru aclimatizare în vederea reducerii riscurilor de rău de altitudine și pentru a prinde o fereastră de vreme favorabilă (după ce si-au amenajat și aprovizionat toate taberele intermediare, singuri - stil alpin și fără oxigen suplimentar sau cu ajutorul sherpa-șilor), în timpul sezonului de ascensiune spre vârf, peste creasta de sud-est. Uneori, în EBC-Nepal alpiniștii sunt vizitați de drumeți. Aprovizionarea cu cele necesare ascensiunii alpiniștilor se realizează de către porteri și cu ajutorul iacilor (cei de altitudine mai mare au blana mai lungă). Ruta de drumeție Lukla-EBC de pe versantul sudic este una dintre cele mai populare rute de trekking din Himalaya (Parcul Național Samarghata), nu prezintă dificultăți tehnice și este parcursă anual de cca. 40.000 de drumeți (sursa: wikipedia.org). Pe unele zone sunt pavele și trepte (foarte multe) de piatră.

Participanții în tură au fost 7 persoane: Elena A., Andrei V., Sandu Ș., Dan D., Răzvan C., Marin C. și Marian C..
Pașaportul trebuie să fie valid minim 6 luni de la intrarea în Nepal, unde se obține pe aeroport o viză turistică pe 30 de zile (40 dolari). Moneda locală este rupia nepaleză (1 dolar echivalent cca.100 rupii la acel moment). Se recomandă schimbarea dolarilor în rupii cât mai devreme (birou de schimb/ banca) pentru a putea face plăți în numerar. Asigurarea de călătorie cumpărată de mine nu acoperea accidentele care ar fi avut loc la altitudini mai mari de 3500 m.

Din punct de vedere meteorologic, perioada cea mai bună de a vizita ca turist Nepalul este octombrie-decembrie (temperaturi acceptabile, vreme relativ stabilă, puține precipitații). Astfel s-a stabilit ca perioada de plecare din România să fie ultima jumătate din luna noiembrie. Cu cca. 8-6 luni înainte de plecarea din România, s-au urmărit în mod constant prețurile și ofertele la zborurile către Kathmadu, în final s-au ales cu 6 luni înainte, zboruri cu plecare din Sofia (Turkish Airlines, 427 euro/ persoană) către Kathmandu, cu escală în Istanbul. București-Sofia s-a parcurs cu mijloace de transport auto (personale/ autobuz). Au fost rezervate deasemeni zborul intern Kathmadu-Lukla (numai dus, deoarece nu se știa data reîntoarcerii, prin firma Tara Air Pvt. Ltd.), prima cazare (ziua sosirii) în Kathmandu (la Hotel Nepalaya, cartier Thamel) și prima cazare din Sauraha (situat la limita Parcului Național Chitwan). Trebuie menționat că aerodromul din Lukla (situat la 2845 m.alt.) poate fi indisponibil din cauza vremii nefavorabile (vânt puternic, ceață), motiv pentru care s-a lăsat o zi de rezervă. Deși au fost purtate din timp pe messenger discuții și negocieri cu doi reprezentanți/ agenți de turism din Nepal în vederea angajării unor porteri, acestea au eșuat, în final tocmindu-ne în Lukla cu 4 porteri plătiți cu ziua.

Taxa de intrare în Parcul Național necesară traseului de trekking (se plătește pe traseu) a fost de 5400 rupii. Bonul a fost păstrat și a fost solicitat pentru control și la coborâre. Unul dintre participanți în tură a cumpărat din Kathmandu o cartelă SIM pentru a avea acces la telefon si la internet pe una dintre rețelele de telefonie nepaleză (la tarife nepaleze și nu în roaming). Pentru telefon/ aparat foto sunt recomandate bateriile externe/ de rezervă ori mini-încărcătoare solare. Se pot încărca și contracost/ câteva minute de la unele cazări (lodges). Pe traseul de trekking camerele de cazare nu au curent electric și nici căldură (cu excepția sălii de mese), sunt foarte ieftine (1 $/noapte/persoană), o porție de orez este cca. 3-4 $, un ceai costă 1 $. Pentru mine era necesar un sac de dormit cu puf (nu înlocuitori) și o pufoaică mai groasă. Am avut probleme și cu praful uscat de pe traseu (accese de tuse noaptea care au dispărut acasă, după cîteva săptămâni).

Localitățile unde am înnoptat au fost:
-Namche Bazaar (3440 m.alt.), în data de 17nov.2017;
-Deboche (3820 m.alt.);
-Pheriche (4371 m.alt.);
-Thukla (4620 m.alt.)-după o urcare pentru aclimatizare prin pasul Thukla (cel mai trist moment din traseu, cu memoriale din pietre pentru alpiniștii decedați în ascensiunea de pe Everest) până în Lobuche (4940 m.alt.) și revenire;
-Gorakshep (5164 m.alt.). Aici am ajuns în jurul orelor 15, ne-am cazat și apoi am început ascensiunea către Kala Patthar (aflat în apropierea/ zona vf. Pumori care se află la cca. 8 km. vest de vf. Everest). Din cauza ritmului foarte scăzut de înaintare și a orei înaintate, nu am reușit să ajungem pe vf. pe lumină și deoarece eram într-o zonă cu lespezi și pietre neregulate, s-a decis să coborâm. După apus, temperatura a scăzut mult și rapid. A 2-a zi (în cameră lichidele erau înghețate), la răsăritul soarelui o echipă formată de Răzvan C. și Marin C. au decis să urce pe Kala Patthar. Restul ne-am odihnit și după revenirea acestora am pornit către EBC unde l-am întâlnit pe un alt român drumeț, Ștefan M. care călătorea singur și fără porter. Apoi a urmat coborârea continuă până la Pheriche;
-Pheriche (4371 m.alt.);
-Namche Bazaar (3440 m.alt.) pentru mine, care tușeam noaptea foarte mult;
-Lukla (2860 m.alt.), în data de 24.nov.2017.
Dimineața la ora 10 eram la aeroport de unde am luat bilete pentru Kathmandu, de la firma Sita Air Pvt. Ltd.
În Kathmandu am revenit la același hotel. Pentru ziua următoare s-a tocmit un taxi care ne-a transportat pe toți la unele obiective din Kathmandu (Boudhanath Stupa, piața Durbar, locurile de incinerare a celor decedați, templul maimuțelor).

Următoarele 4 zile au fost alocate Parcului Național Chitwan care este primul parc național din Nepal. Acesta a fost înființat în 1973 și a primit statutul de patrimoniu mondial în 1984 (sursa: wikipedia.org). Transportul pe ruta Kathmandu-Sauraha s-a făcut începând de la prima oră a dimineții până seara cu 2 autobuze și un mijloc de transport local care ne-a adus la prima cazare. Ziua următoare am vizitat cu o mașină de teren o zonă din interiorul Parcului, seara am fost invitați la centrul cultural al localității unde am asistat la un spectacol de muzică și dans al unor artiști populari locali. În următoarea zi am făcut o plimbare cu o barcă pe râu (erau crocodili în staționare pe mal), o vizită la o clinică/centru pentru elefanți și o plimbare pe elefanți, în zona Parcului, întâlnirea cu familia de rinoceri (mamă-pui) fiind atracția principală. Întoarcerea la Kathmandu a durat desigur o zi (cca. 10 ore) cu transport rutier, pe șosele de munte foarte aglomerate, pe alocuri periculoase (pot fi accidente rutiere). Era disponibilă și o cursă aeriană internă din apropiere (care în data de 30.nov.2017 a plecat cu câteva ore întârziere, din cauza condițiilor meteo nefavorabile).

De Ziua Națională a României 1 Decembrie am făcut o plimbare prin Kathmandu, am căutat clădirea unde se afla consulatul României care era închis. Orașul m-a uimit prin forfota și aglomerația continuă a trecătorilor, a mijloacelor de transport și multitudinea de culori, fețe/ rase. Pe străzi erau dese locurile de venerare/ aducere mici ofrande pentru zeitățile lor religioase. Populația din Nepal (26,7 mil. în 2017 și 29,1 mil. în 2020) este de religie diferită: hinduism 81%-influența indiană, budism 9%-influență tibetană, islamism 4%, creștinism 1%, ș.a.. Multe zone din oraș aveau construcții, mai vechi sau mai noi parțial dărâmate, probabil și ca urmare a marelui cutremur din 25.04.2015. Aerul era foarte greu respirabil, aproape peste tot pe unde am ajuns, din cauza prafului și particulelor din aer. Erau și multe locuri care arătau ca niște șantiere, mai mult sau mai puțin părăsite. Chiar era necesară purtarea unei măști de protecție. Spre seară am reîntregit colecția de cărți poștale și imagini montane de la o librărie din Thamel. Pentru că mi-a fost frig noaptea, în perioada drumeției, am cumpărat de la localnici un sac de dormit, o pufoaică și niște mănuși cu puf, pentru viitoare drumeții.
La zborul de întoarcere către Sofia, am mai surprins o dată o imagine cu munți înalți (probabil zona Annapurna).

Total cheltuieli minime realizate în tură/ persoană: cca. 800 euro și cca. 500 dolari.

Imagini din Nepal găsiți aici:
 • din EBC, 2017.nov.17-25, photos.app.goo.gl/bREdHA1sDEHLb1pJ9 ,
 • din Kathmandu, 2017.nov.16,26-dec.01,02, photos.app.goo.gl/qpapm41Js5hUWCL36 ,
 • din Parcul Național Chitwan, 2017.nov.27-30, photos.app.goo.gl/kfguSaZawuuPcXFR7 .

  Mulțumesc!
  Ture faine!
  M.

  Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

  Biblioteca

  Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

  Cronica săptămânală

  Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

  © 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

  CUI 36110772
  RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria