Traversare Baiului, est-vest, Traisteni-Prislopul Mare-Azuga, 12 octombrie

25 Sep 2024 12:23 #4945 de emil1980
Dragi drumeti,
Devenită deja o traditie, sâmbăta, 12 octombrie, voi face din nou traversarea munților Baiului, de la est (Valea Doftanei) la vest (Valea Prahovei), la fel cum am făcut in ultimii șapte ani. 
În aceasta tură, obiectivul traversării de toamnă, a munților Baiului este parcurgerea culmii Prislopul Mare, aflată între culmile Orjogoaia și Șteiasa Mare. 

Ca de obicei, punctul de plecare in traseu va fi valea Doftanei, la intrare, în Trăisteni, imediat după podul peste râul Doftana (La Drăgănescu). 

Traseul va fi: Trăisteni (800 m)-drum forestier Prislop (până la ultima casă)- Muntele Prislopului-vârful Feței (1214 m)-vârful Mușuroaielor (1272 m)-Culmea Prislopul Mare-Stâna Prislop-Vârful lui Petru (1591 m)-Culmea Petru Orjogoaia-Vârful Cazacu (1753 m)-Vârful Dutca (1715 m)-Cabana Popasul Uriașilor (1540 m)-Culmea Sorica-gara Azuga (932,69 m).     

Din Trăisteni până la culmea Petru-Orjogoaia, traseul nu este marcat, dar există marcaj forestier, prin pădure (pe Prislopul Mare), unde drumul merge mai mult pe culme, în timp ce la gol alpin, drumul se vede clar.

Timpul mediu de parcurgere a traseului este cuprins intre 9 și 10 ore (cu pauze cu tot). În luna noiembrie, anul 2023, cu ritmul meu (mediu), fără pauze, am parcurs acest traseu în 8 ore. Pentru tura din luna octombrie, am luat în calcul și pauzele pentru admirat&pozat peisajele, poze de grup. 

Gradul de dificultate: mediu (cu unele pasaje ceva mai solicitante, cum ar fi urcușul de la stână spre Vârful lui Petru-1591 m).

De ce este nevoie pentru această tură ?
Obligatoriu bocanci.
Recomandat: bețe de trekking, pelerina de ploaie, jacheta de vant, tricouri de schimb, polar, lanterna, mancare pentru o zi, apa, etc.

Din Bucuresti: 
-Plecare: Gara de Nord, cu trenul IR 1735, la ora 6:11, sosire la Campina, la ora 7:10 (  mersultrenurilor.infofer.ro/ro-RO/Itineraries
 ).

-Pentru cine vine din Brasov, ne vom întâlni în fața gării Câmpina, la ora  7:10 (ca variante de trenuri din Brasov spre Câmpina ar fi  Regio Călători (R 11028), plecare la ora 5:05, sosire la Câmpina, la ora 6:35).

Transportul va fi puțin diferit față de anii precedenți, deoarece firma cu care mergeam (Eliro) nu mai funcționează. Am găsit o variantă cu microbuz de 17 locuri, la un preț total de 450 RON, asta înseamnă 26,47 RON/persoană dacă vom fi 17 drumeți sau 30 lei/persoană dacă vom fi 15 drumeți.

Durata călătoriei  cu microbuzul, de la gara Câmpina pana la intrarea in traseu, va fi de aproximativ 30-35 de minute, ceea ce înseamnă ca cel tarziu la ora 7:50-8:00 intrăm în traseu, având toata ziua la dispoziție pentru excursie. 

Cine dorește sa vina cu mașina personală, poate să o lase la gara Câmpina și să se întoarcă cu trenul de la Azuga la Câmpina, de acolo urmând să continue deplasarea cu mașina înapoi in București.

Ca si variante de întoarcere din gara Azuga spre Bucuresti Nord, avem: 
-clasicul tren regio CFR R3030, care pleacă din Azuga de la ora 17:12, 
-trenul privat Transferoviar IR 10024 care pleacă de la ora 17:35,  
-trenul privat Astra Trans Carpatic IR 11536 care pleacă de la ora 18:01,  
-trenul CFR IR 1734 care pleacă de la ora 18:17,
-trenul privat Regio Calatori R 11038 care pleacă de la ora 18:31.

Mai multe detalii despre mersul trenurilor pe site-ul CFR-ului:  mersultrenurilor.infofer.ro/ro-RO/Itineraries/

Traseul l-am mai parcurs până acum de trei ori.

Am o rugăminte, pe culmea Prislopul Mare să mergem cât mai grupați, dacă trebuie să facem câte pauze de regrupare este necesar, pentru a nu fi o distanță foarte mare între primii din grup și ultimii. Culmea este sălbatică, spectaculoasă, dar foarte puțin umblată de la Trăisteni până la stâna Prislop (de obicei, puținii drumeți care ajung la stâna Prislop coboară pe o potecă direct în valea Orjogoaia).  Spre deosebire de culmile Orjogoaia sau Șteiasa Mare, pe care le-am parcurs împreună de câteva ori, în traversările anterioare ale munților Baiului, drumul prin pădure, pe culmea Prislopul Mare, este aproape cu o oră mai lung. 

Va rog sa îmi confirmați cu cel târziu 3-4 zile înainte de tură, pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., ori la telefon (sau pe Whatsapp), la numărul meu 0740791800, daca vreți să participați la traversarea de toamnă a munților Baiului, de la est la vest.

Daca vedeti ca nu răspund sau am telefonul inchis lasati-mi un SMS sau  mesaj pe Whatsapp si va voi contacta cat mai repede posibil. 

Albumele cu precedentele excursii: 
Tură Prislopul Mare, 5 noiembrie 2023:  photos.app.goo.gl/esLiuG7qgfiUyrH48

Tură Prislopul Mare, 13 aprilie, 2024:  photos.app.goo.gl/GW65Qv7jywqvxuNU8

Tură Prislopul Mare, 18 mai, 2024:  photos.app.goo.gl/RkAQ15JEKWnKHHmr8

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
10 Oct 2024 11:58 #4952 de emil1980
Dragi drumeti,
Excursia de traversare a Baiului, de la est la vest s-a amânat cu o saptamana, si va fi sambata, 19 octombrie
Am luat decizia de amânare, din cauza prognozei meteo, va ploua in prima parte a zile, ceea ce înseamnă, ca am fi avut parte de mult noroi pe traseu, in prima oră si jumătate a turei

Coordonatele turei raman aceleasi, singura modificare fiind data.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.159 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor