RT de Mos Nic, cu ceva soare, prea vint sus si cam lene

07 Dec 2008 09:49 #872 de angela
DAR, am nimerit de data asta drumul pe Plaiul Zgarburei.
De ani de zile incercam sa refac un drum facut cu multi ani in urma intr-un iunie de ziua lui Paul Schneider, regretatul nostru prieten de ture. Pe motiv ca nu e prea interesant, iar mai apoi de frica ursilor, greu gaseam amatori sa ma insoteasca. Am terorizat fetele cu fixul cu Zgarbura asta a mea, ma abonasem la halta Sinaia S, dar degeaba. Marina si Jeni m-au insotit in citeva expeditii, o data am mers de jos si ne-am intors de sub "creasta", altadata am coborit de-a-mboulea pe ploaie si am dat de un un urs, care ne-a evitat stergind-o "englezeste" urgent spre vale sau ne-am intors "cu coada intre picioare" din poiana mare de unde nu am stiut sa gasim continuarea.
Am coborit la Sinaia din tren, desi initial visam la Azuga, m-am intilnit cu Claudia si Mihai veniti cu acceleratul, Marina si Jeni s-au urcat inapoi cind am propus solutia de lenesi-telegondola. Nu aveam nici un plan, sa urcam la soare, spre platou, doar.
Am balaurit in Sinaia pina am dat de statia de gondola, ba cu indicatii- pe niste scari, ba prin santiere pline de noroi, ba pe sosea, ca atunci cind am ajuns acolo eram asa de murdari ca am zis ca n-or sa ne primeasca la gondola- si am cautat sa ne mai curatam de noroi- pe un petic de zapada.
Ne-am mai aranjat un pic, si ne-am dus la plimbarea romantica cu gondola. Sus la 1400 lume, soare, mirosuri dar si vint. Cind ne imbracam din cauza vintului, cind ma dezbracam ca era prea transpiracios la soare si mai ales fara vint. Cu mare greutate (a se citi fara chef de efort!=lene) am inceput urcusul spre Virful cu Dor, pe drumul de iarna, adica prin padure. Neumblat, doar niste urme vechi pe urs pe petele de zapada cam pina la balustrade. De acolo am tras concluzia ca urmele o luasera pe scurtatura urseasca "normala" in zona stinii Zgarbura si mai departe. Dar poate nu, poate ca a mers ursul spre vale, pentru ca mai sus nu am mai vazut (Toata ZIUA!) nici o urma de urs veche sau noua. Inca ne mai gindeam ce o sa facem, urcam spre cotul drumului - poiana unde se face brusc dreapta, ca de nu, ajungi la stina. Ne si vedeam iesind la gol in vint ca sa ce... mie mi se parea prea masochism, si am incercat sa fac propunerea "rusinoasa", ce ziceti sa incercam chestia cu Zgarbura... ceva poieni... daca nimerim mergem in jos, daca nu, ne intoarcem inainte de a incepe coborirea prea dura- ca sa nu avem de urcat prea mult inapoi. Coechipierii au fost de acord- chit ca Mihai ne tot mina spre platou si Omu... dar in gluma. La Stina era tare frumos, urzicile uscate sau culcate la pamint, vederi frumoase spre vis-a-vis.

Atașament nu a fost găsit

Am intrat in padure, drumul acceptabil, prima poiana mica, apoi a doua, cea mare. Vedere spre Vf cu Dor si Vinturis. Poze nu am facut, eu mai mult din cauza "emotiilor" ca n-o sa nimeresc drumul mai departe. Am zis ca "imi miroase" ca ar trebui prin partea stinga -adica pe directia pe care am venit, dar am traversat totusi poiana si am cautat pe marginea ei pe un arc dinspre dreapta spre directia initiala, ca sa nu ratez eventuala poteca vizibila. N-a fost nici una care sa semene a poteca veche parasita, asa ca am ajuns cam inapoi -cred- si am luat-o un pic in jos, spre o balta (glumeam ca hai sa vizitam "taul negru") era un fel de izvor baltit unde veneau animalele sa bea, si in dreptul ei era o urma de poteca (pe care venisera probabil animalele la adapat). Am ocolit balta pe sus si am intrat pe poteca destul de clara, si am vazut cum continua. Era chiar poteca dorita, e drept cam cu cazaturi de copaci (de escaladat) dar directia era corecta si mergea pe un fel de arc usor spre dreapta la ceva distanta de(sub) muchie, cotind apoi tot mai mult spre Vinturis. Se putea urmari cu atentie, asa am si facut. Cind s-a apropiat pe muchie am zis sa fim atenti ca undeva se coteste brusc aproape 180 de grade si se trece dincolo de muchie. Daca nu gasim locul ne si gindeam ca vom urma poteca inainte, probabil duce spre poiana de unde se intra pe valea Vinturis- si o sa revenim pe drumul vechi al conductei. Dar am vazut poteca "la 180 grade", barata de un copac, dar era. Am intrat pe ea, acolo e cam balarios si se cam pierde, asa ca dupa ce nu prea mai stiam incotro am decis sa coborim rapid spre o zona mai putin inclinata, atit cit ne lasau cazaturile si desisul. Dar "asa e zona" acolo, nu m-am impacientat, mai jos e mai blinda panta si sint poteci care intr-un final care te scot jos, in functie de inspiratie, in cel mai rau caz in drumul conductei care nu se poate rata. Sau vreun drum 'de padurari', toate ies la Calea Codrului cumva pe la valea Zgarbura (pe malul drept al vaii). Cind am ajuns pe "mai drept", era ora 1, am oprit pe un trunchi cazut - pauza de prinz. Linistea tulburata doar de o pasare cu voce ciudata (probabil pasare/uliu?), altfel totala. Padure peste tot, un fel de culme perpendiculara- cea pe care am urcat altadata - in spatele nostru. Am mers spre vale, oblic, apoi mai direct pina am nimerit o urma de poteca (tinind "oblicul" ala de stinga fata de creasta "cu balarii"). Si tropa-trop si ne-am "trezit" mai repede decit am sperat la Calea Codrului, exact acolo unde iese drumul conductei (de Vinturis). Cu citiva ani in urma pe acolo s-a defrisat, dar acum este acceptabil de mers.
De la sosea am continuat de-a lungul vaii Zgarbura, drumul forestier spre Sinaia Sud.
Asta a fost. Trenul a intirziat IAR vreo 20 de minute. Altfel OK. Nu am fost prea multi in simbata asta. Dar macar am avut pe cine suna pentru afla ce face trenul... cit intirzie.
Acum deja era rece si neprietenos, spre Bucegi /Busteni nori uriti, Baiul inca vizibil, dar nu cum a fost pe la miezul zilei, vazut din poiana Stinei Zgarbura:

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
08 Dec 2008 13:34 #873 de Diana
Pe unde e stana din Zgarbura ? Nu-mi dau seama pe harta pe unde ati luat-o ...

Mai Mult
08 Dec 2008 14:43 #875 de angela
daca ai da un crop mai mare -adica un pic mai mult in josul pozei, poate as sti si eu pe unde am luat-o!! Adica e relativ clar la inceput, stina "din Zgarbura" este probabil Stina Coltii lui Barbes din harta ta, ca alta acolo nu-i! La ea ajungi din poiana unde drumul de iarna face brusc la dreapta, sau direct pe o scurtatura dupa ce treci valea/pod si incep primii parapeti, e un cot al potecii si poti s-o iei oblic in stinga usor in sus. Vara Poiana aia e paradisul urzicilor, greu s-o treci! Dar la marginea de sus a poienii este o poteca destul de clara/ lata (pe vremuri pe acolo veneau oile, prin Plaiul Coltii lui Barbes. Deci sugerez ca este drumul in arc de cerc usor cu liniuta pe harta ta, desi mai degraba tine culmea, daca ma uit la curbele de nivel, as plasa poteca ceva mai sus. Dupa o poiana mai mica se intra in padure(inca nu facem arcul spre dreapta! ci) mentinem directia initiala de mers, apoi iar prin padure (se vad potecute) pina intr-o poiana destul de mare. Probabil de acolo se face ramura potecii "inapoi" spre Coltii lui Barbes. As zice ca poiana mare e oarecum triunghiulara alungita. Din acea poiana ai vederi bune spre Coltii lui Barbes, Cascada Vinturis si Vf Vinturis (ca esti pe piciorul perpendicular "cumva"- te desparte o vale larga, valea Stinii). Acolo este o mica problema de orientare, si am gresit-o de citeva ori, dar daca nimeresti culoarul care duce la poteca "arcuita", atunci mai poti vedea cit de cit ca acolo a fost un drum vechi. Acesta merge usor mai jos prin dreapta muchiei, coboara destul de mult, se arcuieste spre dreapta tot mai tare-totul este impadurit. Pina cind prinde (Poteca) din nou muchia care a cotit dreapta aproape 90 grade fata de directia initiala. Acum pare ca se indreapta spre Poiana de la cota ?1100 din descrierea drumului vaii Izvorului Dorului (spre cascada Vinturis), acolo unde se termina drumul conductei/captarii.
Daca esti atent observi la un moment dat ca se desprinde brusc o mica poteca care coboara dupa muchie, aproape intorcindu-te la 180 de grade. Eu o cautam pentru ca acum vreo 4-5 ani pe acolo am ajuns in drumul arcului, condusi de Dna Vali, Dna Silvia si alti veterani ai clubului.(si atunci s-a balaurit un pic pe acolo, cu oarecare teama de a nu intra in culcusul ursului. dar intoarcerea de "180" nu se uita!!)
De acolo prima coborire este si urita si brusca si in balarii, dar nu conteaza foarte mult pe unde o iei prin desis, ca poteca nu prea este, nu dureaza mult si mergi si tu cam cum ti se pare ca panta e mai acceptabila- sa tii minte ca exista o coama relativ acceptabila ca inclinare- dar are aproape de muchie niste stincarii/bolovani care se ocolesc- ceva mai josul muchiei traversate (spre Cascada) spre care poti sa te duci sau nu- fiindca dupa ce ajungi (relativ repede, citeva minute de coborire mai tare) la o zona cu panta mai placuta, ai scapat de probleme si precis vei gasi mai jos o poteca sau mai multe- presupun ca una din aceste poteci este cea punctata de pe harta ta, daca te orientezi oblic in jos si stinga fata de muchia traversata dupa ce ai facut arcul ala cu liniute. Daca o iei mai putin stinga, poti sa dai in drumul conductei dupa o coborire mai lunga "inainte"; acest drum urmat la stinga te scoate la intersectia Caii Codrului cu valea Zgarbura, pe partea cealalta a Fintinii lui Gatej si cu un cot(?) mai la sud de rampa de gunoi a Sinaii (cariera parasita). Tot cam acolo ajungi si pe celelalte poteci.
Noi am ajuns de data asta mai repede.
Daca cumva faci greseala si treci Zgarbura, atunci trebuie sa cauti cit mai repede o varianta de coborire pe celalalt mal- e acolo un drum- cel putin o bucata care trece pe la un foisor de vinatoare (pare varianta de pe harta). Dar nu te duce mai in stinga, ci urmeaza malul piriului, ca altfel ajungi la rampa de gunoi si nu e nici o placere.
De acolo (Drumul Codului/Gatej)- presupun ca stii- coborirea directa (pe malul drept al vaii Zgarbura) pina intri in drumul forestier, care are vreo 2-2,5km si te scoate in Sinaia Sud, la un loc de joaca, statie gaze- aproape de halta/strada, blocuri, trepte, trecere de pietoni). Parcursul poate fi ilustrat probabil binisor pe una din pozele zonei luate de pe la Stina din Gagu, de exemplu din colectia Mirelei din aceasta simbata, pe care am mizgalit niste posibile linii de traseu- asa cred ca e, probabil partea cu rosu e corecta pina in poiana mare, apoi poate fi o varianta intermediara a celor schitate, as inclina spre cele mai in stinga pozei (verde inchis sau galben). Urmeaza oarecum ce vezi punctat pe harta ta, dar nu am trecut piriul Zgarbura spre foisor, cum e in harta asta, ci am ramas pe celalalt mal. natural panta te-ar duce pe directia Plaiului Coltii lui Barbes- pe acolo era si drumul stinelor odata. Daca urmezi panta "naturala" si nu tai "fetele" oblic sau nu iei drumul conductei ci il traversezi si continui, poti sa ajungi la calea Codrului in locul unde aceasta traverseaza culmea Plaiului si sa continui pe acea culme, fie pina la varianta de coborire care iese la km 1 al drumului forestier al Zgarburei, recomandabil, fie pina la capat, unde probabil ii vei bombani pe cei care au terenuri, garduri si se apara cu maracini de vizitatori. Iesirea la civilizatie e destul de scirboasa acolo. Mai ai si dezavantajul ca trebuie sa te intorci destul de mult pina la halta.

Mai Mult
08 Dec 2008 15:16 #876 de Diana
Pare a fi complicat si de balaurit .. nu prea am priceput. Ar trebui mers cu un cunoscator ..

PS.Harta e veche de pe [url] www.mielu.ro [/url], nu stiu daca mai e valabila..

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.182 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor