Cate ceva din Norvegia 23.10.09

23 Oct 2009 22:49 #1110 de cezarpart
Cate ceva din Norvegia 23.10.09 a fost scris de cezarpart
Salutare.

La rugamintea Dianei si a lui Florin, va povestesc cate ceva despre Norvegia. Eu stau momentan in zona Stavanger, capitala petrolului norvegian. Aici am resurse financiare destul de limitate si din acest motiv nu m-am indepartat prea mult. Am facut doua excursii putin mai indepartate, una la Preikestolen si alta la Kjerag, ambele zone fiind situate pe firdul Lysefjord. Acesta este cel mai lung din zona de sud a Norvegiei, are 42 de km de apa ce se afunda in continent. Peretii de pe marginea fiordului au intre 2-3 sute de metri si o mie de metri inaltime. Preikestolen sau Pulpit Rock este una din emblemele Norvegiei si este de fapt o platforma de cateva sute de metri patrati aflata deasupra unei surplombe de cca 600m care se termina in fiord. Drumul e superb si trece de la mlastini la urcusuri abrupte si stanci si placi expuse. Kjerag este un munte de peste 1100m si are spre fiord o fisura glaciara in care a fost blocat un bolovan imens (cautati Kjerag Bolten pe google si o sa vedeti). Pe langa aceste doua excursii m-am tot plimbat pe munti de 200-650 de metri care au placi, zone expuse, pereti, paduri de conifere si foioase care se termina in fiorduri, mlastini, lipsa de semne sau prezenta unui singur semn , T rosu, pe toate traseele, lipsa de indicatii pe net si doar harti pe care le gasesti expuse la intrarile in trasee, lacuri imense si nenumarate printre pereti muntilor si o gramada de alte minuni ale naturii. Pana acum nu am ajuns decat pe marginea fiordului Lysefjord si sper ca timpul si banii sa-mi permita sa ajung si in alte locuri superbe ca orasul Bergen, insulele Lofoten, fiordul Geiranger, Tromso cu aurora boreala si saniile trase de caini si alte locuri care deocamdata nici macar nu mi-au atras atentia. Sa nu uit ca aici orice apa care intra in continent sau intre doua insule se numeste fiord. Ca urmare si intre insulele mai importante avem fiorduri (de exemplu Byfjord) sau intranduri de apa cum ar fi Hafrsfjord. Acesta este cunoscut pentru faptul ca in zona au fost uniti norvegienii in 871 intr-un singur stat si tot aici se afla cele mai vechi urme de crestinism nordic (Sola).

Stiu ca vreti o selectie de poze. Programul incarcat nu ma lasa sa fac multe selectii si ca urmare o sa va rog sa aveti rabdarea sa intrati pe linkul unde pun eu poze si sa va uitati la numele care nu sunt romanesti.

community.webshots.com/user/cezarpart

Sper sa am alta data timp sa scriu mai mult. Pentru cei care sunt pe lista Alpinet, am acolo o gramada de RTuri din care acum imi e prea somn ca sa fac o selectie. Sper sa nu va suparati pe mine.

Cezar Partheniu - calator prin Norvegia sudica - zona Rogaland

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
27 Oct 2009 14:38 #1111 de Diana
Scris de Diana pentru subiectul Re: Cate ceva din Norvegia 23.10.09
Impresionat Lysefjord ...
Cum se ajunge la el? Cu ce avion ai ajuns?
Am vazut KLM-ul are un zbor la Bergen, cu escala la Amsterdam si de aici 150km pina la Sola...

Mai Mult
27 Oct 2009 15:13 #1112 de cezarpart
Scris de cezarpart pentru subiectul Re: Cate ceva din Norvegia 23.10.09
In momentul de fata e un pic mai greu de ajuns la fiord. In mod normal sau mai bine zis in sezon (care se termina pe 15 sept) cel mai comod e sa ieie avionul pana la Stavanger (KLM) si de aici ferry pana in Tau si apoi autobuz pana la cabana Preikestolen. De la cabana se urca in 2 ore la platforma vestita. Inainte de platforma cu 20 de minute se poate face stanga pe poteca marcata si mergi cam o zi pana la capatul fiordului (Lysebotn). Intoarcerea se face a doua zi pe partea cealalta a fiordului si tot aici e si Kjerag si bolovanul fixat in fisura glaciara. Varianta mai scumpa e sa inchiriezi masina din Stavanger (de exemplu compania Hertz) si sa te plimbi cat mai aproape de fiord. In fine a treia varianta in sezon este plimbarea cu ferryul din Stavanger pe fiord si inapoi.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.276 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor