valea Cernei - Herculane 6-9 mai 2010

12 Mai 2010 08:35 #1214 de angela
valea Cernei - Herculane 6-9 mai 2010 a fost scris de angela
Un numar impresionant de floristi coltosi si coltisti plus simpatizanti am debarcat la inceput de mai (DIN NOU!) pe la Herculane, nu ca sa ne spiralam, ci pentru a bintui coclaurile locale, si unii, sa se dea si cu "pluta" pe Cerna. Organizarea de baza a fost facuta de Diana, cu suport Ilinca (vestitul... intre noi fisier excel! :lol: ).
Din 37 au mai lipsit totusi citiva in final, dar tot am fost multi - ceea ce s-a vazut mai ales in ziua a 3-a, cind aproape toti am fost in creasta Mehedintului/Crovuri si tare eram multi!
cei care au plecat joi dimineata din Bucuresti ne-am coordonat destul de bine, astfel ca am reusit sa facem si o excursie chiar in dupamasa aceea, la cascada Cociu.
Desi se preconiza deja de joi sa intram sub cod galben, am scapat neplouati- doar pe intoarcere am venit sub amenintarea unei furtuni dar nu ne-am ales decit cu citeva picaturi razlete care nu ne-au impresionat. Nici noaptea nu a plouat torential la noi, cum era prognozat, dar vineri se anunta muuult mai rau.
Asa ca "plutasii" au schimbat planul initial si au cerut sa faca raftingul vineri dimineata, iar noi ceilalti ne-am repliat si am mutat excursia Cheile Ferigari-Domogled (de s-o putea, daca nu trazneste) de simbata(plan initial) pe vineri.
Vineri dimineata a dat si codul peste noi, cu reprize de ploaie tare, dar foarte locale. Am plecat totusi conform planului la 8.30 spre Herculane/Pecinisca. Cum soferii majoritatea erau plutasi, in ciuda faptului ca ne-am inghesuit cite 5 in cele 2 masini disponibile, a mai fost nevoie ca 2 excursionisti sa fie adusi de un sofer plutas, ceea ce s-a si comis.
Doar ca ajunsi la destinatie, turna cu galeata, asa ca am petrecut vreo ora asteptind sa se mai opreasca... in masini cine avea loc, pina ne-am plictisit, si la intrarea unui bloc, ceilalti si mai toti, mai tirziu... partial in compania unui scorpionel subiect de pozarit.
Monica a avut timp si de o vizita la dentist, ploaia s-a mai dus si am plecat spre chei, poate si mai departe.
Cum mai incolo a iesit si soarele, am continuat si chiar am reusit sa ne facem tura- o parte chiar cu un adaus- o excursie pina la izvorul Jelarau prin chei omonime si inapoi. In Domoglezi a venit un nor urit care s-a dezlantuit cu grindina, dar a fost varianta buna, am preferat-o descarcarilor electrice.
Simbata am mers toti in marea tura planuita cu mare zel de acasa: Cheile Tasnei - poiana Tasnei (CA)plus derivatie in canion - BR pina se termina(la copacul CONNEX) - limita de rezervatie spre vf Pietrele Albe - Crovuri: Plostinioare, Medved, poienile Porcului, Crovul Mare (fara marcaj) - Cheile Tamnei- DN(CR). A fost o zi lunga si obositoare, dar foarte frumoasa- un tur de forta.
Duminica dimineata ne-am pregatit de drum si am plecat pentru inceput la cascada Vinturatoarea. Apoi... la drum cu pauza la Ponoare, sa revedem sau sa vedem pentru prima oara Podul lui Dumnezeu, lacul fantoma Zaton, padurea de liliac (20ha!) si Cheile Balutei. De acolo am luat drumul spre casa, unii cu oprire la Tismana, altii - nu. Sosirea in Bucuresti a fost intre 9 seara si 1 noaptea, functie de echipa. Astia cu 9, am plecat de la Vinturatoarea la 11 si pe la 3 dupa-masa din Ponoare si nu am mai oprit decit la Troian(Rm Vilcea) pt benzina.(plus o imbirligatura in centrul Tg Jiu, ca la ei nu s-au inventat indicatoarele in locuri CRITICE! si gps nu am avut. Am scapat ieftin ca mi-am amintit ca m-am mai ratacit si anul trecut tot pe acolo pe undeva si am tot intrebat fara jena trecatorii) Ploaie am prins doar picaturi dupa Tg Jiu, si la intrarea in Bucurestiul iubit.
Poze comentate:
Cascada Cociu
Ferigari-Domogled-Jelarau
Tasnea-Crovuri-Tamna
Vinturatoarea
Ponoare
mai multe amanunte, poate cind mai am timp sa compilez sau materiale pe mail la cerere.

De la coechipierul nostru Liviu I (informatii dupa gps)- si varianta lui asupra excursiei:
detalii de timp sau distante pot fi gasite mai jos.

6 mai 2010

15:00 - 7.4 km, 0:11 h - Pensiunea Dumbrava - intrare traseu Cascada Cociului (auto)

15:11 - 4.2 km, 2:51 h - Cascada Cociului (236 - 738 m)

18:02 - 7.3 km, 0:10 h - intoarcere la pensiune (auto)

7 Mai 2010

08:39 - 15.0 km, 0:26 h - Pensiunea Dumbrava - Pecinisca (auto)

10:31 - 11.0 km, 8:34 h - (132 m) - Feregari (410 m) - Domogled (1116 m) - Crucea Alba (540 m) - Herculane (180 m)

19:30 - 3.2 km, 0:17 h - Herculane - Pecinisca (bus)

19:47 - 15.0 km, 0:23 h - intoarcere la pensiune (auto)

8 Mai 2010

08:38 - 17.0 km, 10:29 h - Pensiune (268 m) - Tasnea (699 m) - Vf. Pietrele Albe (1344 m) - Crovuri - Tamna - DN (380 m)

19:40 - 7.6 km, 0:10 h - intoarcere la pensiune (auto)

9 Mai 2010

09:13 - 5.0 km, 2:32 h - Cascada Vanturatoarea (239 - 737 m)

13:29 - 1.5 km, 0:57 h - Podul lui Dumnezeu

14:42 - 0.9 km, 1:03 h - Padurea cu Liliac

15:56 - 1.7 km, 0:40 h - Cheile Balutei

17:56 - 1.5 km, 0:54 h - Manastirea Tismana

OBS. de notat ca precizia pe inaltime a gps-ului este de cativa metri buni, putind depasi 10 m, plus ca este relativa la geoidul standard, necesitand o corectie pentru a reda inaltimea fata de nivelul marii.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
17 Mai 2010 20:10 #1215 de Diana
Scris de Diana pentru subiectul Re: valea Cernei - Herculane 6-9 mai 2010
"In mod cert aşa arata raiul" despre Cheile Ţăsnei, Doina Dragomir, impresie din 8 mai 2010

6 mai - Cascada Cociu.

Proaspăt sosiţi din Bucureşti, la pensiunea Dumbrava (situata la 12km de Herculane), ne îndreptăm cu maşinile pînă la intrarea în traseul marcat cu PR, poiana lui Roşeţ. Ca punct de reper, este o cruce aflată pe partea stângă a şoselei, în dreptul unui viraj scurt al drumului, în direcţia 7 Izvoare. Urcăm pieptiş, pe lîngă Ogaşul lui Roşeţ (Cociu) prin pădurea de fag, până la Cascada Cociu şi retur. După ce se atinge firul văii, poteca nu mai este clară, dar exista variante şi pe stânga şi pe dreapta văii sau se poate urca parţial şi pe fir, cu atentie, fiind degradat.

15:00 - 7.4 km, 0:11 h - Pensiunea Dumbrava - intrare traseul Cascada Cociului (auto)
15:11 - 4.2 km, 2:51 h - Cascada Cociului (236 - 738 m)
18:02 - 7.3 km, 0:10 h - întoarcere la pensiune (auto)

7 mai - Vârful Domogled

Circuitul Băile Herculane, Cheile Feregari, Domogledul Mare (1105m), Domogledul Mic (1099m), Cărarea Pisicii, Crucea Albă, Băile Herculane; pe BG din Feregari la Crucea Albă, apoi pe CA până în Herculane. O parte din grup a mers şi la izvorul Jelărău, prin cheile omonime şi înapoi. Ca alternativă la acest traseu, unii colegi au preferat un rafting pe Cerna, cu firma Vertical Adventure.

08:39 - 15.0 km, 0:26 h - Pensiunea Dumbrava - Pecinişca (auto)
10:31 - 11.0 km, 8:34 h - Pecinişca (132 m) - Feregari (410 m) - Domogled (1116 m) - Crucea Alba (540 m) - Herculane (180 m)
(track-ul disponibil la [url] alpinet.org/main/poteci/trackprofile_ro_...domogled_id_698.html [/url])
19:30 - 3.2 km, 0:17 h - Herculane - Pecinişca (bus)
Exista un minibus privat care pleaca la fiecare 30min, din piaţa de lângă statuia lui Hercule, spre gara din Herculane (1.5lei/pax)
19:47 - 15.0 km, 0:23 h - întoarcere la pensiune (auto)

8 mai - Crovurile Mehedinţilor

Cheile Ţăsnei, Poiana Ţăsnei, Vf. Pietrele Albe, Crovurile: Ploştinioare, Medved ("urs" în slava), Porcului şi crovul Mare, Cheile Tâmnei.

Marcajul CA începe chiar lângă pensiunea Dumbrava şi străbate spectaculoasele chei ale Ţăsnei până în Poiana Ţăsnei. O menţiune: s-a facut un mic ocol prin canionul văii, imediat după moara Dracilor, pentru a admira o cascada ascunsă. In Poiana Ţăsnei ne orientăm spre stânga, pe direcţia N-E, unde se află marcajul BR vizibil pe un bolovan. Parcurgem un horn şi urmând acest marcaj, după o jumatate de oră, se iese într-o poiană. Poteca face un viraj puternic la stânga şi ne conduce într-o altă poiană. Aici se întâlneşte un ultim marcaj BR, însoţit de o atenţionare (marcată cu vopsea pe trunchiul unui copac) de prezenţă a semnalului Connex (altfel aproape inexistent în zonă). Ne orientăm şi începem urcuşul spre N, urmând marcajul forestier, însoţit de marcajul de limită de rezervaţie, (pătratul roşu), până pe creastă - 2 ore de urcuş fără potecă, dar care merită cu prisosinţă efortul. Pe aceasta porţiune sălbatică printre lapiezuri, am întâlnit trei vipere cu corn(!). Pe creastă, spre Vf. Pietrele Albe, apare şi marcajul BR. Coborârea in crovuri s-a facut direct de pe virful Pietrele Albe, Crovurile sunt nemarcate, dar orientarea este uşoară. Urcuşul din crovul Medved spre cele trei poieni ale Crovului Porcului se face urmând linia salbei de crovuri. Ieşirea din traseu s-a făcut pe marcaj CR, care apare pe bolovanii din crovul Porcului, prin salbaticele chei ale Tâmnei.

08:38 - 17.0 km, 10:29 h - Pensiunea Dumbrava (268 m) – Cheile Ţăsnei (699 m) - Vf. Pietrele Albe (1344 m) - Crovuri – ieşire din cheile Tâmnei la 8km de pensiune - DN (380 m)
(track-ul disponibil la [url] alpinet.org/main/poteci/trackprofile_ro_...dintilor_id_699.html [/url])
19:40 - 7.6 km, 0:10 h - întoarcere la pensiune (auto)

9 mai - Cascada Vânturătoarea din munţii Cernei.
La intrarea în traseu, marcajul CR e mai dificil de găsit în dreptul vilelor nou răsărite (s-a barat intrarea cu un "gard" pus pe podeţ). Ca orientare, se urcă pe partea dreaptă a văii Scochina, prin pădure, unde marcajul e vizibil.

09:13 - 5.0 km, 2:32 h - Cascada Vânturătoarea (239 - 737 m)

Pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, ne-am oprit în comuna Ponoare, unde am văzut Podul lui Dumnezeu, Pădurea de Liliac, Lacul (fantomă) Zăton şi Cheile Băluţei. Inainte de a ne întinde la drum am făcut un ultim popas ca să aprindem o lumânare la Mânăstirea Tismana.

Mai Mult
20 Mai 2010 15:44 #1220 de angela
Scris de angela pentru subiectul Re: valea Cernei - Herculane 6-9 mai 2010
va reamintesc ca lacul ZATON l-am vazut(si raportat) anul trecut in noiembrie: jurnal si poza aici

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.148 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor