Un numar impresionant de floristi coltosi si coltisti plus simpatizanti am debarcat la inceput de mai (DIN NOU!) pe la Herculane, nu ca sa ne spiralam, ci pentru a bintui coclaurile locale, si unii, sa se dea si cu "pluta" pe Cerna. Organizarea de baza a fost facuta de Diana, cu suport Ilinca (vestitul... intre noi fisier excel! :lol: ).
Din 37 au mai lipsit totusi citiva in final, dar tot am fost multi - ceea ce s-a vazut mai ales in ziua a 3-a, cind aproape toti am fost in creasta Mehedintului/Crovuri si tare eram multi!
cei care au plecat joi dimineata din Bucuresti ne-am coordonat destul de bine, astfel ca am reusit sa facem si o excursie chiar in dupamasa aceea, la
cascada Cociu.
Desi se preconiza deja de joi sa intram sub cod galben, am scapat neplouati- doar pe intoarcere am venit sub amenintarea unei furtuni dar nu ne-am ales decit cu citeva picaturi razlete care nu ne-au impresionat. Nici noaptea nu a plouat torential la noi, cum era prognozat, dar vineri se anunta muuult mai rau.
Asa ca "plutasii" au schimbat planul initial si au cerut sa faca raftingul vineri dimineata, iar noi ceilalti ne-am repliat si am mutat excursia
Cheile Ferigari-Domogled (de s-o putea, daca nu trazneste) de simbata(plan initial) pe
vineri.
Vineri dimineata a dat si codul peste noi, cu reprize de ploaie tare, dar foarte locale. Am plecat totusi conform planului la 8.30 spre Herculane/Pecinisca. Cum soferii majoritatea erau plutasi, in ciuda faptului ca ne-am inghesuit cite 5 in cele 2 masini disponibile, a mai fost nevoie ca 2 excursionisti sa fie adusi de un sofer plutas, ceea ce s-a si comis.
Doar ca ajunsi la destinatie, turna cu galeata, asa ca am petrecut vreo ora asteptind sa se mai opreasca... in masini cine avea loc, pina ne-am plictisit, si la intrarea unui bloc, ceilalti si mai toti, mai tirziu... partial in compania unui scorpionel subiect de pozarit.
Monica a avut timp si de o vizita la dentist, ploaia s-a mai dus si am plecat spre chei, poate si mai departe.
Cum mai incolo a iesit si soarele, am continuat si chiar am reusit sa ne facem tura- o parte chiar cu un adaus- o excursie pina la izvorul Jelarau prin chei omonime si inapoi. In Domoglezi a venit un nor urit care s-a dezlantuit cu grindina, dar a fost varianta buna, am preferat-o descarcarilor electrice.
Simbata am mers toti in marea tura planuita cu mare zel de acasa:
Cheile Tasnei - poiana Tasnei (CA)plus derivatie in canion - BR pina se termina(la copacul CONNEX) - limita de rezervatie spre vf Pietrele Albe - Crovuri: Plostinioare, Medved, poienile Porcului, Crovul Mare (fara marcaj) - Cheile Tamnei- DN(CR). A fost o zi lunga si obositoare, dar foarte frumoasa- un tur de forta.
Duminica dimineata ne-am pregatit de drum si am plecat pentru inceput la cascada Vinturatoarea. Apoi... la drum cu pauza la
Ponoare, sa revedem sau sa vedem pentru prima oara
Podul lui Dumnezeu, lacul fantoma Zaton, padurea de liliac (20ha!) si Cheile Balutei. De acolo am luat drumul spre casa, unii cu oprire la Tismana, altii - nu. Sosirea in Bucuresti a fost intre 9 seara si 1 noaptea, functie de echipa. Astia cu 9, am plecat de la Vinturatoarea la 11 si pe la 3 dupa-masa din Ponoare si nu am mai oprit decit la Troian(Rm Vilcea) pt benzina.(plus o imbirligatura in centrul Tg Jiu, ca la ei nu s-au inventat indicatoarele in locuri CRITICE! si gps nu am avut. Am scapat ieftin ca mi-am amintit ca m-am mai ratacit si anul trecut tot pe acolo pe undeva si am tot intrebat fara jena trecatorii) Ploaie am prins doar picaturi dupa Tg Jiu, si la intrarea in Bucurestiul iubit.
Poze comentate:
Cascada Cociu
Ferigari-Domogled-Jelarau
Tasnea-Crovuri-Tamna
Vinturatoarea
Ponoare
mai multe amanunte, poate cind mai am timp sa compilez sau materiale pe mail la cerere.
De la coechipierul nostru Liviu I (informatii dupa gps)- si varianta lui asupra excursiei:
detalii de timp sau distante pot fi gasite mai jos.
6 mai 2010
15:00 - 7.4 km, 0:11 h - Pensiunea Dumbrava - intrare traseu Cascada Cociului (auto)
15:11 - 4.2 km, 2:51 h - Cascada Cociului (236 - 738 m)
18:02 - 7.3 km, 0:10 h - intoarcere la pensiune (auto)
7 Mai 2010
08:39 - 15.0 km, 0:26 h - Pensiunea Dumbrava - Pecinisca (auto)
10:31 - 11.0 km, 8:34 h - (132 m) - Feregari (410 m) - Domogled (1116 m) - Crucea Alba (540 m) - Herculane (180 m)
19:30 - 3.2 km, 0:17 h - Herculane - Pecinisca (bus)
19:47 - 15.0 km, 0:23 h - intoarcere la pensiune (auto)
8 Mai 2010
08:38 - 17.0 km, 10:29 h - Pensiune (268 m) - Tasnea (699 m) - Vf. Pietrele Albe (1344 m) - Crovuri - Tamna - DN (380 m)
19:40 - 7.6 km, 0:10 h - intoarcere la pensiune (auto)
9 Mai 2010
09:13 - 5.0 km, 2:32 h - Cascada Vanturatoarea (239 - 737 m)
13:29 - 1.5 km, 0:57 h - Podul lui Dumnezeu
14:42 - 0.9 km, 1:03 h - Padurea cu Liliac
15:56 - 1.7 km, 0:40 h - Cheile Balutei
17:56 - 1.5 km, 0:54 h - Manastirea Tismana
OBS. de notat ca precizia pe inaltime a gps-ului este de cativa metri buni, putind depasi 10 m, plus ca este relativa la geoidul standard, necesitand o corectie pentru a reda inaltimea fata de nivelul marii.