La Capra la monument 2011

31 Aug 2011 12:49 #1397 de angela
La Capra la monument 2011 a fost scris de angela
Anul acesta Fagarasul a fost "mai altfel", desi tot "la Capra" am fost, ca (aproape) in fiecare vara in ultima vreme...
Nu am stat la lac, in cort, desi il luasem cu aceasta intentie, cind m-am alaturat grupului de tineri voluntari :) cu care ne propusesem sa o ajutam la caratul materialelor pe Rodica la refacerea monumentului alpinistilor, de care ea este legata sufleteste din pacate... unul dintre cei luati de avalansa dupa tura de iarna pe Arpasel (in 1963) fiind fratele ei.
Am venit si noi, 8 bucati de voluntari, sa ne adaugam echipei Rodicai, formata dintr-o ruda artist in ale marmurei... ea insasi si Fat Frumos. Inteleg ca au mai trecut si altii prin zona, pe unii i-am zarit si eu, doar Rodica stie tot, eu pot vorbi doar despre ce am facut noi.
Initial ne-am propus sa stam doar vreo 3 zile, am sosit simbata, am plecat joi la prinz, ca mai vroiam si o incursiune in Paring in vara aceasta.
Am ajutat la carat materiale, nisip, tenco, lianti (ciment), un transport sau doua pe zi, la decopertat monumentul- 2 fete complet, unul l-am gasit deja desfacut. S-a muncit destul si la curatatul placilor date jos, care erau pline de tot felul de mizerii, crescuse si muschi pe ele, mai ales pe dedesubt. Cu unelte si cu organizarea a fost mai cu noduri, am avut si frustrari si tare ne-ar fi placut sa vedem macar o placa pusa la loc din ce am dat noi jos si curatat, cit am stat acolo. Am inteles ca s-a comis asta dupa ce am plecat noi- dar ca, din pacate, repararea va mai dura. Sa speram ca nu vor disparea nici materialele carate, nici placile date jos si ca se va finaliza cindva si aceasta actiune.
Nefiind de meserie, noi mai mult de atit nu am putut face... fiecare a facut ce a putut si cit l-au tinut resursele. Poate daca erau mai multi baieti (majoritatea au fost fete si nu s-au dat inapoi de la carat nisip in rucsaci, peste munte!), mai multi in general, s-ar fi putut face mai mult? Greu de spus.
Gura-casca au venit destui, mazdropi au comentat destui... unii n-au inteles nimic, altii ne-au laudat (?!) efortul de a ne "distra" la monument (traduc dintr-un turist de limba germana aici...care a plecat cu "Viel Spass noch!")

In pauze si o zi dedicata special am facut si ture mai mici sau mai mari. Urcari am facut pe BA (soseaua transfagarasan-Capra), CA(ref salvamont cota 2000-capra) si TA+BR (Balea-Capra, prin sa- din parcare, unde ne taxau sau prin tunel de la salvamont la Balea lac pe jos).
In prima zi am facut circuitul "clasic" pe Vinatoarea lui Buteanu, urcind peste Vf Capra si coborind pe poteca marcata spre saua Vaiuga.
Intr-o alta pauza intre transporturi am mers pina la Portita Arpasului (Fereastra Zmeilor) si am facut un mic circuit cu drumul de ocolire+ trecerea peste zonei 3 pasi de moarte.
Miercuri am facut "greva" si am plecat de dimineata in tura spre Negoiu. A fost ziua in care ne-am facut "de cap" (mai ales de picioare!). Am plecat pe TR pe deasupra tunelului, am urcat in saua/fereastra Balii, in creasta BR. Paltinul-Laita-Laitel-Caltun-Portita Caltunului-urcare prin strunga Dracului- vf Negoiu- intoarcere prin Strunga Doamnei (BG)- Caltun, prin caldari pe CA la gura Tunelului. Am reusit sa iesim la tunel inainte de lasarea intunericului, desi am plecat din negoiu la ora 3 si pe intoarcere ne-am rasfatat si cu un "dus" la conducta priului de curge din lacul Caltun si cu ceva afine pe prima culme ce se traverseaza (cea cu jnepeni).
In ultima dimineata "ai nostri" au mai facut un transport de materiale la care eu nu am mai mers, si pe la prinz am luat-o spre vale... pentru realimentare si urcare pe Transalpina. Initial "visam" sa ajungem sa punem si cortul in seara aceea, dar estimarea a fost mult prea optimista, nu aveam cum ajunge in aceeasi zi la Cilcescu.
Pe la 3-4 dupa-masa am prins si o ploicica cu descarcari electrice pe lacul Malaia, am mincat ceva "de prinz" intr-o parcare pe la Voineasa, am urcat spre lacul Vidra. Am intrat pe Transalpina de la Obirsia Lotrului, unde deja ne gindisem sa ne cazam... dar am renuntat.
Drumul nu ne-a incintat prea mult, nu prea aveai unde opri, ceata era destula, aglomeratie. Nu prea am vazut nici Pasul Urdele ca lumea! era si prea tirziu, apa nu aveam ca sa dormim la marginea drumului, asa am ajuns sa ne cazam cu noroc si pile (!) la cabana La Mosicu, in Ranca, unde am dat de gazde foarte primitoare.

Informatii despre alte activitati si participanti la Capra - poate de la Rodica sau Ioana R.

In Fagaras am avut parte de caldura foarte mare, soare care ne-a prajit in toate felurile posibil, cu variante multiple de dungi. Am stat la Salvamont Arges, Cota 2000. (intr-o seara echipa a trebuit sa iasa la o interventie nocturna: a cazut cineva seara pe la 7 la intrarea de sus a Strungii Dracului)

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
03 Oct 2011 15:40 #1418 de angela
Scris de angela pentru subiectul Re: La Capra la monument 2011
am incercat sa compilez partial niste poze cu Capra (dar nu numai) in diferite momente istorice in cadrul unui set de poze de Fagaras din ultimii citiva ani
aici , poate voi reusi sa il mai completez, sa vad ce mai gasesc prin arhiva mea.

La deschiderea sedintelor de club - ma anunta Rodica acum - vom incerca sa adunam ceva poze de la monument de anul acesta (cine are sa aduca, este rugamintea ei). dar banuiesc ca cineva va pune pe forum si anuntul respectiv ;)

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.156 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor