Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Creasta Baiului pe Bicicleta - sau - Hai la afine pe MTB - sambata 5 august

acum 2 ani 11 luni #2975 de Diana
Creasta Baiului pe Bicicleta - sau - Hai la Afine pe MTB!

Va invit la o tura de bicicleta pe creasta Baiului sambata 5 august, pe urmatorul traseu: plecare din gara Azuga urcare cu telegondola Sorica, parcurgerea drumului pastoral de creasta in ritm lejer, cu numeroase pauze pe parcurs pentru a admira peisajul, pauza de masa pe Vf. Baiul Mare (1895m), vf. Razoare, vf. Florei, Secaria, gara Comarnic (vezi harta). Intalnirea va fi in gara Azuga la ora sosirii trenului 3001.
In continure cateva detalii tehnice despre traseu pentru cei interesati. Lungimea totata (de la gara Azuga la gara Comarnic prin Secaria este de 39 km.). Se urca in creasta cu gondola din Azuga, costa 20 lei de persoana si e gratis pentru bicicleta. Durata efectiva de mers pe bicicleta inregistrata de aparatul de bord in turele anterioare este de circa cinci ore si jumatate. Din cele cinci ore si jumatate, vreo doua sunt pe langa bicicleta, urcare sau coborare de pante.

Tura se face exclusiv pe drum pastoral de pamant, iar in final pe asfalt, nu sunt riscuri de cadere in prapastii (pentru cei prapastiosi). Drumul de creasta se prezinta intr-o stare buna, sunt doua portiuni urate, cu pietre, una mai scurta sub vf. Mierlei si alta mai lunga la coborarea de pe Florei, cu macadam colturos, care se poate parcurge pe langa biciceta. Vom merge prin Secaria, e putin mai lung si necesita 30 min urcare doua serpentine line pana la Crucea Secariei insa satifactia coborarii in 10-12 minute a sase km fara pedalare pana in gara Comarnic compenseaza efortul. O harta pe care este indicat traseul (cu exceptia ultimilor 8 km pe sosea de la Secaria la Comarnic) poate fi vizualizata aici.
Din punct de vedere tehnic, numai bicicletele MTB dotate cu frana pe disc sunt eligibile pentru tura. Cei peste 1200 metri verticali de coborare omoara franele (iese fum) si daca nu aveti disc, luati-va gandul. Desi nu am avut incidente in trecut, o camera de rezerva pentru eventuale pene nu strica. Casca e absolut obligatorie. As recomanda si o perche de manusi de ciclism, solicitarea mainilor in a strange manetele de frana este importanta si va arde si soarele.
Din punct de vedere al senzatiilor, tura de bicicleta in Baiului este ceva cu totul deosebit fata de turele in bocanci. Senzatia de mobilitate si accesibilitate e covarsitoare, urcatul facandu-se cam cu aceeasi viteza ca per pedes iar coboratul cu 15-20 km/ora pe drum bun de pamant si cu 25-30 km/ora pe asfalt. Drumul de creasta din Baiului, cu accesul lui facil (gondola), cu profilul lui aproape orizontal cu pante line, cu numeroase variante de coborare si cu peisajul sau inegalabil, cred ca este unic in tara.
Prognoza disponibila astazi indica vreme buna pentru sambata. In caz de orice risc de vreme nefavorabila, tura se amana. Daca vremea nefavorabila intervine pe traseu, exista mai multe coborari confortabile, tot pe drumuri pastorale, prima pe creasta Zamora (spre Busteni), urmatoarea pe sub Cazacu (in V. Doftanei cu iesire in Campina) si mai jos, de la intrarea in Secaria (la troita) direct in Comarnic pe culmea Batraioara.
Iura (0740106695)

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Recente

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2020 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria