Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Valea Lomului

acum 12 ani 2 luni #844 de Diana
Am revenit pe Valea Lomului, la un an dupa excursia cu autocarul, organizata de Sanda, ca sa surprindem culorile toamnei. Ideea mi-a venit mai de demult, dar organizarea a fost adhoc, nestiind decat in ultimul moment, daca o sa pot merge duminica sau nu. Asa ca participantii au sora mea Gabi, Florian, Mariuca, Mircea si Nic (care a avut un adevarat succes la granita - nici un vames nu i-a cerut actele). Plecarea a fost la 8.30 - 9.00.
La Ruse, am avut o balbaiala, nu am mai recunoscut benzinaria unde ne-am oprit cu autocarul anul trecut. Am mai intrebat pe unul pe altul si pina la urma am urmat indicatoarele. Se intra de la vama direct bulevardul Bulgaria, se trece de primul pod suspendat, transversal si se face dreapta la un indicator cu IVANOVO (in alfabetul lor). Soseaua continua spre stanga, pe sub alt pod suspendat. De aici apar indicatoare alb-verde in engleza si bulgara si nu mai sint probleme de orientare. Pe la 11, eram la Basarbovo, la manastirea din stanca. Ne-am mirat ca bulgari nu prea erau deloc, desi ziua sf Dimitrie Basarabov era a doua zi. Baza a fost un autocar de romani veniti sa se inchine la icoana si moastele sfantului. E si doar un singur calugar la manstire, care slujeste.
De aici am plecat la Ivanovo, sa vizitam complezul de biserici in piatra, aflate in patrimoniul mondial, cu picturi murale bizantine, bine pastrate (sec xII -XIV). O singura biserica se viziteaza (a Sf Fecioare - intrare 2 leva sau 4 lei). De celelalte ni se spune, ca nu se pot vedea. Si totusi pornim catre ele, intr-o excursie la care visasem inca de anul trecut, cind podurile de pe Lom fusesera luate de inundatie. Anul acesta era un pod putin inainte de parcarea de la biserica Sf. Fecioare. Travesam Lomul Negru, malos si urmam un drum de car, pe la baza impunatoarelor stanci. Jungla de liane si hamei salbatic ne inconjoara. Uite si un sarpe, care privit mai de aproape se dovedeste a fi o vipera. Nic paseste pe linga ea fara sa o observe. E chiar o vipera vie, dar e cuminte .. O sa mai vedem un pui de vipera intr-o stanca, pe poteca spre una din pesteri. Studiem ghidul parcului Valea Lomului si mai recunoastem o planta ca un ghem de raze luminoase (clematis vitalba). Apar primele indicatoare cu bisericile din stanca. Asa ca parasim drumul si urcam pe potecile care duc la chiliile construite in pesteri. Descoperim biserica dupa biserica, un intreg lant de capele in pesteri. In perioada de inflorire a lor au fost vreo 40 de biserici bine intretinute. La unele, picturile murale se mai vad si astazi. Sint protejate prin grilaje de fier de raufacatori. Ne intoarcem in parcarea de la Ivanovo dupa trei ore jumatate incantati de catararea prin chiliile calugarilor. Dupa un scurt popas de masa plecam sa vizitam fortareata medievala Cerven, cu o pozitie strategica deosebita. La ora 17 placam spre casa si la 19.15 sintem in Bucuresti. La traversarea podului de la Giugiu se plateste 31 lei si la intors 12 leva sau 8 euro.

-
-

-
-


Harta rutiera la parcului natural Valea Lomului http://www.bsc.rousse.bg/rousse/rlom/Roadmap_en.gif
Visam sa ne intoarcem pentru rezervatia Beli Lom.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria