Folosim fişiere cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Citeşte Politica cookie, Termeni şi condiţii, Politica de confidenţialitate.

Saptamina 14-20 septembrie 2020

acum 10 luni 4 zile - acum 10 luni 3 zile #3979 de angela
Saptamina 14-20 septembrie 2020 pare sa fie prima cu adevarat de toamna, cind temperaturile au inceput sa mai si scada... macar pentru citeva zile/nopti.

Cum ziua incepe sa descreasca si trecem si de echinoctiu pe 22 septembrie, este normal sa incepem sa plecam de acasa pe intuneric si sa revenim tot asa, incercind sa folosim la maxim ziua lumina in planificarile de tura. Am ales de data aceasta o vizita in Leoata si am avut bucuria sa gasesc mai multi amatori la propunerea mea de a relua excursia de acum 7 ani! din Bratei spre virf, pe CR, cu intoarcere pe unul din picioarele sudice. Data trecuta, inspirata de o descriere de pe net, am vrut sa coborim pe piciorul Jugureanu, dar am gresit si am coborit destul de aventuros pe Mitarca. Asa ca stiam ca exista un drum forestier pe acolo, care vine apoi in drumul forestier principal de la Bratei.
De data aceasta am marcat pe harta viewranger cite un punct de interes pe Mitarca si pe Jugureanu, sperind sa nimerim mai bine... dar excursia a avut ceva surprize la fata locului, asa ca am cam intirziat pe sus... De la inceput, am avut surpriza sa nu mai existe niciun pod peste piriu, spre cantonul Bratei, cel pe care cu ani in urma trecusem chiar cu matizache ca sa il parchez pe un mic loc exact ca pentru el- pentru ca in drum nu prea era unde, iar parcarea de la cabana Bratei era privata... Nu, nu cu 7 ani in urma, mai inainte a fost asta- intr-o alta tura de Leaota de 3 zile in care facusem un circuit spre Bucegi! Acum 7 ani... cit tineam minte, era in DN o tabla care te ajuta sa ajungi la tabara Caprioara /tabara Cerbul... undeva in Moroieni. Acum era sa trecem, noroc ca am vazut CA si m-am oprit sa verific... acolo era drumul, dar acum era mare reclama la o 'Galma'(pensiune), dar lumea mai stia de Caprioara (acum complex destul de mare, de fapt). Data trecuta am lasat masinile imediat dupa un pod, aproape de intrarea spre Bratei, dupa chei si tunel, unde este ceva utilitar de apa...si o casa, si unde era un panou de interzicere de trafic(cu semn cu tot si amenintari de amenda pe motiv de parc). Acum am avut surpriza ca deja de la bifurcatia spre Cerbul apareau niste pancarte de interdictie, mai ciudate... cu toate ca exista si cabane pe acolo, inclusiv spre Lespezi e o vila. Private. Lumea insa mai urca, cei care stiu despre ce este vorba si au 'treaba' pe acolo.
Un cetatean care era la statia de ape si cu care ne-am conversat ne-a spus ca putem parca si linga gardul lui, dar cum nu deranjam unde eram, a fost Ok si asa. L-am intrebat de cum mai e pe acolo, spre Leaota, ca si-a dat seama ce ginduri aveam, daca s-a taiat mult padurea si i-au dat lacrimile.
Sper Bucegi, BR era refacuta - acum scria PN Bucegi (acum 7 ani scria PN Piatra Craiului- de fapt valea respectiva fiind pe granita zonelor), sageata noua. Spre Leaota nu era NIMIC!
La cabana Bratei erau citeva masini si ceva oameni, dar mai multi am vazut la intoarcere, mai mult cu numere de DB, localnici deci, putini din alte judete.
Spre cantonul Bratei era o trecere barbara prin vad si vechiul pod rupt era mai jos, ce mai supravietuise din el... asa ca am putut cu ceva aventuri sa trecem apa, altfel cam mare fara podet. La canton nu era nimeni, dar cum stiam unde sa cautam poteca de urcare, la stinga, peste un afluent al piriului principal, am gasit vechiul marcaj CR inca acceptabil de vizibil. Urcusul este foarte inclinat si obositor prin padure, si dureaza destul. Totusi nu prezinta probleme de orientare pina intr-o zona cu o mica defrisare, dupa care mai sus sint mai multi copaci cazuti, si urmeaza o zona din fericire nu prea mare de cursa cu obstacole. La gol, pe Ratei, iarba este imensa si se merge greu. Dar stiam pe unde e... asa ca am mers. Greu la deal, noroc ca mai sus s-a mai imbunat si merisoarele au mai 'indulcit' efortul.
Am ajuns cam tirziu, aproape de ora 3, fata de ora 1 cum ajungeam de obicei acolo. Dar tot am facut o pauza, eu cu ceva ingrijorare cautind din privire picioarele urmatoare pe unde ar fi trebuit sa gasim o coborire fezabila. Pina la urma am decis sa coborim pe un picior mai devreme decit data trecuta unde mai era in picioare o stina, si se vedea si o fosta poteca/urme de caruta chiar... si speram sa gasim si o coborire. In Leoata se circula mai degraba pe drumul de creasta, se mai face si transhumanta iar dinspre valea Badenilor se poate urca si cu 4x4 pina aproape pe virf!
Am avut totusi noroc am gasit o coborire acceptabila cu multa atentie si ceva aventuri. Am cautat 'urme de civilizatie' prin padure (singura data cind apreciem aceste urme!), si cu ceva fler si noroc am gasit coborirea optima la vale chiar la capatul forestierului Mitarca. Poate cu noroc am fi nimerit si ceva drumuri de exploatare pe urmatoarele picioare-dar ar fi fost si mai tirziu, si nu vreau sa ma gindesc cum ar fi fost daca nu le nimeream! din ce am vazut pe vale, ce defrisari urite erau si am inteles de ce ii venea omului sa plinga... cind l-am intreabat noi.
A fost mai bine asa! La 7 fara 10 am pornit spre casa cu masina si am ajuns la asfalt inca pe lumina (la Caproara incepe asfaltul)! Cind am plecat la vale, termometrul de pe masina arata 9C.
Leaota din Bratei (simbata) - pozele mele:
photos.app.goo.gl/pJZBFmTWsnUYy21g6

Varianta lui Bogdan S: photos.app.goo.gl/YcQNEgbWcfyebAUS7

Celelalte ture?
asteptam sa vina rapoartele...

Iata:
Loredana ne-a trimis raportul ei:
Busteni, Valea Jepilor (Jepii Mici), Schiel, Busteni
Duminica, zi frumoasa, care se anunta cu soare si cer senin. Si cu racoare, dar cand urci, racoarea e chiar placuta. M-ar fi tentat tare mult un traseu mai lung, pana la Omu, dar niste conjuncturi oarecare m-au indemnat sa renunt la planul acesta pentru o tura scurta, astfel incat sa ajung devreme in Bucuresti.
Am optat deci pentru un heirup, un Jepii Mici in viteza, cu coborare pe Schiel ca sa prind un tren pe care-l vazusem eu pe internet la 16.36. Un accelerat care avea sa ma debarce putin dupa ora 18 in Gara de Nord.
Asa ca am zis sa trag de mine si sa merg in pas vioi intr-o tura scurta dar cat de cat solicitanta. Si ofertanta.
Am pornit la drum alaturi de doi colegi de drumetie si am avut placuta surpriza sa vedem ca traseul nu e supra aglomerat. Ne-am intalnit la inceput de drum cu o pisica, care nu ne-au urmat, apoi am depasit ceva grupuri de tineri (da, baba-baba eu, dar na, uneori mai depasesc ceva tineri), din fericire nu multe si nu galagioase.
Foarte uscat pe jos, s-a simtit ca nu prea a plouat in ultima vreme. Nivelul apei foarte scazut prin locurile pe unde alte dati faceai echilibristica pe bolovani sa nu te uzi. Cascada dispaurta cu totul, ierburi uscate si praf. S-a urcat insa bine, caci desi am avut mult soare, vremea a fost racoroasa si batea si nitel vant. Doar ca o adiere, suficient insa ca sa nu simti ca te coci.
Am ajuns fara probleme pe platou in mai putin de trei ore si dupa o pauza scruta, de hidratare si ceva hrana, am pornit spre Schiel.
Nici pe platou nu a fost defilare, lucru imbucurator.
Pe poteca Vilcelului calului (sau mieilor, niciodata nu am stiut sigur cum ii zice scurtaturii care te ajuta sa tai bucata de traseu care trece prin jnepeni) nu era nimeni. Doar noi trei, vantul care adia ceva mai bine si peisajle spectaculoase, aurii.
Am coborat pe un Schiel si el aproape pustiu si, pentru prima oara, am mers pe vechiul traseu la baza, curatat de numerosii copaci cazuti.
Am ajuns bine, cu timp si de cumparaturi.
Surpriza insa, ajunsa in gara la patru fara cinci am aflat ca trenul la care ma grabisem de fapt nu exista…
Asa ca am stat in fund pe iarba, langa peron si am asteptat cuminte trenul de 17.28, nitel mahnita ca in loc sa ma bucur de frumusetea platoului am alergat spre un tren inexistent...

photos.app.goo.gl/UrULHtyCAEyJqSwa9

Mihai R a fost două zile frumoase în Bulgaria cu multe obiective și vreme bună într-o excursie organizată de Arhiva de Geografie.
Biserica Rupestră Hankrumovski - Călărețul din Madara - Pădurea de Piatră - Varna 19.09.2020
Varna - Capul Caliacra - Golful Bolata 20.09.2020

photos.app.goo.gl/su96pR2pvwQjhXNT9
photos.app.goo.gl/7yrpkfRXr6grrHKK8

Svetlana ne-a trimis un raport de week-end prelungit la Sfîntu Gheorghe Deltă 11-14 Septembrie
Un week-end prelungit la Sfîntu Gheorghe Deltă 11-14 Septembrie, cu mare cam învolburată, pe plajă, pe Dunăre, cherhanale. Am făcut de două ori traseul , Gîrla Turceasă, laguna Melea, insula Sahalin, canalul Flămînda, cu stîrci, vulturi codalbi, pelicani obișnuiți și creți, lebedee, chire, gîște, nuferi galbeni, apusuri în lagună.
photos.app.goo.gl/izfzMAEQhzp7Xy769

Iura ne delecteaza ca de obicei cu fotografiile lui, de data aceasta prilejuite de o vizita in zona Sirnea.
Insotit de cativa colegi de serviciu am facut sambata o tura in stilul tipic al Florii de Colt in zona Branului pe traseul Șirnea - Peștera - Culmea Mesteacănului - v. Turcu - Jerculeasa - Șirnea - 17 km. Zona, desi intens construita in ultimii ani cu drumuri afaltate si trasee de biciclete, isi pastreaza inca farmecul pastoral de altadata. Dupa cum veti vedea in poze, in peisaje predomina verdele, semn ca toamna e inca departe.
Albumul:
photos.app.goo.gl/s28X2bZLkgEj65et9

Avem si o tura alpina, de la Vali G, desigur asteptata!
19.09.2020, Valea Coștilei, Brâna Aeriană
photos.app.goo.gl/ibVHEfsKZQPL96nh8

Altceva- am si ceva ture cu bicicleta de raportat, mai mult sau mai putin fotogenice.
bike de duminica, echipa de 5, la initiativa lui Horia: Straulesti - Buftea - Ciocanesti - Racari - Slobozia Moara - Brezoaele - Joita -... ei spre lacul Morii, eu spre Ciorogirla si spre casa
photos.app.goo.gl/63uVH76oNAy2xEsX9

bike de vineri, solo, ca sa imi testez bicicleta proaspat revenita de la o reparatie mai serioasa- si cu ceva ce am vrut sa explorez mai de mult/deviere de la traseul deja 'clsic' in grupul nostru de amatori de biciclit: Magurele- Darasti- Singureni- pe Neajlov spre Iepuresti- Banesti- Mihailesti -Pruni- Dumitrana -Magurele
photos.app.goo.gl/41sQChdMRWnt26dM8

... va urma ...

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 10 luni 4 zile #3980 de Ilinca
Si cateva poze din aceeasi excursie condusa si descrisa de Angela in Leaota:

photos.app.goo.gl/xzFqxccMhfSHoujx8
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 10 luni 2 zile #3982 de MihaelaDobrin
Simbata 19.09.2020- Busteni-Munticel-Valea Cerbului-Brina Mare a Morarului la crucea lui Stoichita si retur pe Munticel- Busteni. Dimineata racoroasa dar s-a incalzit pe masura ce inaintam pe traseu. Pe brina, soare, vint adiind placut si prima zada in culoarea toamnei.
photos.app.goo.gl/ZU5cfiFjs6c5712B7
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 9 luni 1 săptămână #3993 de hoinar
Mini-vacanţă de septembrie în Făgăraş: floareadecolt.com/ture/circuit-la-sambata

Ziua 1: Mănăstirea Sâmbăta de Sus - muchia Drăguşului - lacul Viştişoara
photos.app.goo.gl/aoUa6rpe1BrkkhUx7

Ziua 2: Lacul Viştişoara - căldarea Hârtopu Ursului - valea Viştea Mare - Portiţa Viştei - Moldoveanu
photos.app.goo.gl/qza2hEvcLXUwokvV9

Ziua 3: Portiţa Viştei - Portiţa Lacului - căldarea Urlei
photos.app.goo.gl/kEC7Tr6qGdxrmvwB6

Ziua 4: Urlea - La Cheia Bândei - Sâmbăta
photos.app.goo.gl/2NZi7gzmfK7TsiNo8

Epilog: Răsăritul pe Iezerul Caprei
photos.app.goo.gl/nKavjAxDPgB7FdnH9

Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: angela

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

  • Nepermis: pentru a crea subiect nou.
  • Nepermis: pentru a răspunde.
  • Nepermis: pentru a adăuga atașamente.
  • Nepermis: să-ți editeze mesajele.

Biblioteca

Biblioteca Floarea de Colţ vă propune o colecţie de materiale informative având ca temă centrală muntele, natura, aventura, călătoriile, fotografia, etc. Adunate prin bunăvoinţa donatorilor cărţile sunt la dispoziţia membrilor clubului pentru a fi lecturate.

Cronica săptămânală

Amănunte despre turele săptămânale şi albumele foto aferente, activităti recente ale clubului consemnate în forum.

© 2021 Asociația Club Alpin Floarea de Colț București

CUI 36110772
RO64BTRLRONCRT0345072901, Banca Transilvania, Sucursala Victoria